Αρχική>Αγώνες>EXTREME>Lakes Sky Ultra 2017: Τρέχοντας στον Ουρανό!


Lakes Sky Ultra 2017: Τρέχοντας στον Ουρανό!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός του Skyrunning κερδίζει έδαφος και στο Ηνωμένο Βασίλειο με γοργούς ρυθμούς. Επισκεπτόμαστε τον αγώνα Lakes Sky Ultra στο Εθνικό Πάρκο του Lake District, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.  

 

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν», αναφέρει ο διευθυντής του αγώνα Lakes Sky Ultra (LSU), Charlie Sproson, στην τεχνική ενημέρωση.  «Αλλά σε ορισμένα σημεία η διαδρομή είναι εξαιρετικά τεχνική. Σας παρακαλώ να σκέφτεστε και να ενεργείτε με σύνεση ανά πάσα στιγμή», προειδοποιεί. «Δηλαδή, αν νιώσετε ανασφάλεια, επικοινωνήστε με άλλους δρομείς. Εάν εξακολουθείτε να μη νιώθετε ασφαλής, μην περάσετε τον επόμενο σταθμό. Βγείτε από την διαδρομή του αγώνα. Πάρτε αυτή την απόφαση για την ασφάλειά σας.» 

 

Αγώνες skyrunning πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν είναι αγώνες trail, δεν είναι ultra, δεν είναι καν απλοί αγώνες ορεινού τρεξίματος . Ένας τρόπος για να τους περιγράψει κανείς είναι ότι στο skyrunning το τρέξιμο συναντά τον αλπινισμό ή την αναρρίχηση. Ο ορισμός που δίνει ο Charlie είναι «ορεινό τρέξιμο που έχει πάρει LSD».  

 

To LSU είναι ένας αγώνας 56 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική +4.500 μέτρα, στην πιο θεαματική φυσική «παιδική χαρά» της Αγγλίας: το Εθνικό Πάρκο του Lake District, το οποίο ονομάστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μόλις μία εβδομάδα πριν την επίσκεψή μας. Η διαδρομή του αγώνα όχι μόνο δεν αποφεύγει τις κοφτερές ορθοπλαγιές και κάθε βραχώδες, άγριο και ανώμαλο έδαφος, αλλά τα επιζητεί ενεργά. Κάποιες φορές, τα μικρά κόκκινα σημαιάκια της διαδρομής - που συνήθως είναι σύμβολο κινδύνου ή αποτροπής, αλλά που εδώ έχουν την έννοια «έλα από εδώ αν τολμάς» - είναι τοποθετημένα σε βραχώδεις κορυφογραμμές, πάνω από βατά και προσπελάσιμα μονοπάτια. «Δεν θέλω να σας δω στα μονοπάτια», λέει ο Charlie, χαμογελώντας πλατιά. «Εδώ κάνουμε sky running». Οι δρομείς χασκογελούν νευρικά. 

 

 

Όλος ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά τρία κομμάτια του ξεχωρίζουν για την δυσκολία τους. «Στο Striding Edge το έδαφος είναι πολύ απότομο και εκτεθειμένο, τρέχεις στην κόψη κυριολεκτικά. Με τα χέρια στον βράχο. Θα πρέπει να έχετε τρία σημεία επαφής με τον βράχο όσο γίνεται. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις σας από την αναρρίχηση.» 

 

«Υπάρχει μια κατάβαση από το Eagle Crag όπου θα χρησιμοποιήσετε σκοινί», λέει ο Charlie σε μια αίθουσα γεμάτη δρομείς, τόσο ήσυχη που ακούς καρφίτσα να πέφτει. «Προσέξτε πού θα βάλετε τα πόδια σας. Καλό θα ήταν να φοράτε και κράνος.»

 

 

«Το Pinnacle Ridge είναι άλλο ένα τμήμα όπου θα χρησιμοποιήσετε σκοινί, και είναι το πιο διαβόητο. Δεν θέλω να σας τρομάξω», λέει ο Charlie, «αλλά είναι πολύ απότομο, οπότε έχουμε βάλει σκοινί. Επίσης έχουμε βάλει επιπλέον διασώστες. Έχουμε περισσότερους επαγγελματίες διασώστες βουνού στην διαδρομή από ποτέ άλλοτε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά σας.» 

 

«Δεν θα σας πω ψέματα, η ανάβαση στο Pinnacle Ridge είναι μεγάλο μανίκι», λέει ο Jason Willward, που βγήκε τέταρτος το 2017. «Είναι συνεχόμενη ανηφόρα, τόσο απότομη που μοιάζει κάθετη. Περίπου στα μισά άρχισα να πιστεύω ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Μέχρι να φτάσω στην κορυφή Pinnacle Ridge, νόμιζα πως θα εκραγεί και η καρδιά μου και τα πόδια μου.» 

 

 

Ο αγώνας έχει αυστηρά κριτήρια. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν ότι έχουν εμπειρία στο βουνό και ότι έχουν την ικανότητα να σκαρφαλώνουν σε βράχια και να διασχίζουν πολύ τεχνικά πεδία. Ορισμένοι φορούν κράνος, κάτι που συστήνει και η διοργάνωση. Σε όλους τους δρομείς τοποθετείται ανιχνευτής GPS, ώστε να τους βλέπουν ζωντανά στο διαδίκτυο οι φίλοι και οι συγγενείς τους. Και το πιο σημαντικό, για να μπορούν να δουν οι διασώστες αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα.  

 

Οι ανιχνευτές διαθέτουν κουμπί έκτακτης ανάγκης. «Αν νιώσετε στενοχώρια, μοναξιά ή δυσφορία, μην πατήσετε το κουμπί SOS», προειδοποιεί ο Charlie. «Μπορεί να σηκωθεί ελικόπτερο. Χρησιμοποιήστε το μόνο σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης. Ωστόσο, εάν πραγματικά έχετε ανάγκη, μην διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε.» 

 

 

Και δεν κινδυνεύουν μόνο οι δρομείς. «Οι πόρτες είναι αυστηρές. Αυτό γίνεται εν μέρει για την ασφάλεια των δρομέων και εν μέρει για την ασφάλεια του προσωπικού. Πέρσι το προσωπικό των σταθμών πάγωσε περιμένοντας τους αθλητές στις βουνοκορφές

 

Ο αγώνας όμως δεν έχει μόνο δυσκολίες και δράμα. Η ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει είναι μοναδική. Ηχούν κουδούνια αγελάδων. Ενίοτε μέσα από την ομίχλη ακούγονται τυμπανοκρουσίες. Υπάρχουν θεατές στα πιο δυσπρόσιτα και αφιλόξενα σημεία. Στον σημερινό αγώνα - και στον αυριανό μικρότερο, το πρώτο Skafell Sky Race - συμμετέχουν δρομείς από τις ΗΠΑ, την Νότια Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Γαλλία, τη Νορβηγία, την Σλοβακία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Σουηδία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.   

 

 

Χάρη στις κοφτερές ορθοπλαγιές και τις αναβάσεις που απαιτούν σκαρφάλωμα, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Lake District, ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος, δοκιμάζοντας τα όρια της φυσικής κατάστασης και των τεχνικών δεξιοτήτων των δρομέων. «Δεν είναι αγώνας για δειλούς», αναφέρει ο Jason. «Αλλά η ικανοποίηση του τερματισμού είναι από τις μεγαλύτερες. Η διαδρομή είναι ζόρικη και δοκιμάζει τα όρια των αντοχών σου σε κάθε πτυχή του ορεινού τρεξίματος. Παρόλο που έκαναν ότι μπορούσαν, τα βουνά δεν με νίκησαν σήμερα. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα τον αγώνα. Το χάρηκα πολύ και θα επιστρέψω του χρόνου οπωσδήποτε. 

 

Στον τερματισμό τα πόδια μου με εγκατέλειψαν.  Δεν είχα άλλες δυνάμεις. Είναι σίγουρα σκληρός αγώνας. Αλλά είναι και φανταστικός. Είναι ακραίος. Είναι ζόρικος. Είναι hardcore. Για μια φορά, να ένας αγώνας που είναι ότι ακριβώς διαφημίζουν οι διοργανωτές. 

 

 

Το δυσκολότερο σημείο για μένα ήταν το κομμάτι από το Haweswater έως το Kirkstone [προς το τέλος]. Ήμουν μόνος μου, και λόγω των καιρικών συνθηκών ένιωθα πολύ απομονωμένος. Θα μπορούσα να είμαι οπουδήποτε. Ο άνεμος, που φυσούσε κόντρα, και η βροχή, με δυσκόλεψαν αρκετά.  Ποτέ πριν δεν έχω χαρεί τόσο πολύ ακούγοντας τον ήχο ενός κινητήρα αυτοκινήτου μέσα από το χαμηλό σύννεφο.»  

 

«Το πιο ευχάριστο κομμάτι ήταν το Pinnacle Ridge», μας λέει. «Είχα αρχίσει να κουράζομαι αρκετά. Αλλά το σκαρφάλωμα ήταν τόσο ωραίο που ήθελα να γυρίσω και να το ξανακάνω. Ήταν τεχνικό και δύσκολο, αλλά εφικτό για τους περισσότερους που ασχολούνται με το βουνό.» 

 

 

Το Scafell Sky Race (SSR) της Κυριακής, 40 χιλιομέτρων με +2.800 μέτρα θετικής υψομετρικής, ήταν πολύ διαφορετική υπόθεση. Οι θεοί έστειλαν λαμπρό ήλιο να φωτίσει την ψηλότερη κορυφή της Αγγλίας, το Scafell Pike, σε έναν αγώνα δύσκολο και απαιτητικό, αλλά σχεδιασμένο για αθλητές χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στο Skyrunning.  

 

Σε αντίθεση με το LSU, το SSR δεν έχει αυστηρά κριτήρια, και η διαδρομή - την οποία επίσης έχει χαράξει ο Sproson - αναδεικνύει τα καλύτερα σημεία του Lake District.  Από το ήσυχο χωριουδάκι Seathwaite, οι αθλητές πέρασαν από τους γαλακτερούς καταρράκτες του Sour Milk Gill, ανέβηκαν την κοιλάδα Gillercomb Valley και έφτασαν στην κορυφή Green Gable (801 μ.).  

 

Ένα τεχνικό μονοπάτι τους οδήγησε στο Napes Needle (εκεί όπου γεννήθηκε η αναρρίχηση την δεκαετία του 1880), και ακολούθησε μία κλασική, τεχνική ανάβαση του ψηλότερου βουνού στην Αγγλία, του Scafell Pike (978 μ.). Χωράφια με ογκόλιθους, σάρες και εντυπωσιακά μονοπάτια έφεραν τους αθλητές στον σταθμό στην όμορφη κοιλάδα του Langdale. Ακολούθησε μια παρατεταμένη ανάβαση δίπλα σε μια τεράστια, γαλήνια λίμνη, και ακαταμάχητο δυνατό τρέξιμο στην κορυφογραμμή μέχρι τον τερματισμό στο χωριό Ambleside. 

 

 

«Ήταν από τους πιο κακοτράχαλους και τεχνικούς αγώνες που έχω κάνει», δήλωσε η Αυστραλή αθλήτρια της Salomon, Lucy Bartholomew, πρώτη γυναίκα και στο φετινό Ultra-Trail Australia (100 χλμ). «Ήταν πιο δύσκολο και από το Tromsø [διαβόητος αγώνας skyrunning στην Νορβηγία]. Είμαι τόσο περήφανη που ξεπέρασα τα όριά μου και βγήκα πρώτη!» 

 

Οι αγώνες Lakes Sky Ultra και Scafell Sky Race θα πραγματοποιηθούν ξανά στο Lake District το 2018. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα www.lakesskyultra.uk και τις σελίδες των αγώνων στο Facebook.

 

 

Κείμενο: Damian Hall

Photo ©: Guillem Casanova

Μετάφραση - Επιμέλεια στα Ελληνικά: Σοφία Βλαβιανού

 

{gallery}https://www.flickr.com/photos/88723831@N04/sets/72157683927632652/{/gallery}

 

 O Damian Hall είναι πολύ γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας με εξειδίκευση στις υπαίθριες δραστηριότητες και την περιπέτεια, όπως και δρομέας ultra-trail από την Μεγάλη Βρετανία. Αρθρογραφεί για τα Outdoor Fitness & Adventure, The Telegraph, Theguardian.com, Runner's World, Trail Running, και είναι συγγραφέας του "A Year On The Run" (Aurum). Έχει ανέβει στο podium σημαντικών αγώνων, όπως το Spine Race, το Dragon's Back Race (5ος), το 2016 UK Ultra Trail Championships, 19ος στο UTMB και 7ος στο The North Face Lavaredo Ultra Trail.

 


 Ο Guillem Casanova ανέκαθεν είχε σχέση και αγάπη με τον αθλητισμό και την ύπαιθρο. Το 2013 όμως, χάρη στο runningcostabrava.com και στο klassmark.com, του δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την πορεία της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Ανακάλυψε έναν ολόκληρο καινούριο κόσμο, ο οποίος τον μάγεψε από την πρώτη κιόλας φορά. Έτσι, μεταξύ κορυφών, κοιλάδων, ποταμών και χιλιάδων φωτογραφιών, καλλιέργησε ένα όνειρο το οποίο σταδιακά παίρνει μορφή και γίνεται πραγματικότητα. Ας μη σταματήσει ποτέ η μουσική!

Σχόλια   

 
+2 -2 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 11-08-2017 13:32
Επειδή μου αρέσει ο ακριβής προσδιορισμός εννοιών σαν προϋπόθεση ορθής επικοινωνίας σε κοινά πλαίσια, o ορισμός που δίνει το Wikipedia στο skyrunning είναι: "ακραίο άθλημα ορεινού τρεξίματος σε υψόμετρο άνω των 2000 μ.(6600 πόδια) όπου η κλίση υπερβαίνει το 30% και ο βαθμός δυσκολίας αναρρίχησης δεν ξεπερνά τον ΙΙ βαθμό". Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, που θεωρώ ότι είναι ο ορισμός που δίνει και η ISF (International Skyrunning Federation)-Διε θνής Ομοσπονδία Skyrunning, o αγώνας του συγκεκριμένου άρθρου πως μπορεί να αποτελεί αγώνα skyrunning;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+6 -1 # Δημήτρης Τρουπής 11-08-2017 14:14
Καλησπέρα Δημήτρη!
Ουσιαστικά ο αγώνας είναι ένα βήμα πιο πέρα από το Skyrunning, ή όπως το ορίζει η ISF: Sky Extreme .. και αυτό κυρίως λόγω των αναρριχητικών περασμάτων με δυσκολία αναρρίχησης ΙΙΙ. Γι'αυτό ακριβώς τον λόγο και εμείς τοποθετήσαμε το άρθρο στην κατηγορία "Extreme" του Advendure και όχι στην κατηγορία SKY. Οι ίδιοι οι διοργανωτές βέβαια το προσδιορίζουν ως Sky Running .. ανήκει πάντως στην κατηγορία αγώνων σαν το Tromso ή το Glen Coe Skyline ... στο εξωτερικό πάντως και ιδιαίτερα σε χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου συνηθίζεται τέτοιους αγώνες να τους αναφέρουν σαν Skyrunning
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 -2 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 12-08-2017 22:15
Eυχαριστώ για τις διευκρινίσεις Δημήτρη...Ορθά εσείς το αναρτήσατε στην κατηγορία extreme. Δηλ. με λίγα λόγια για την διοργάνωση Lakes Sky Ultra "είσαι ό,τι δηλώσεις"...Aφο ύ αυτοπροσδιορίζε σαι Sky Running, ε τότε είσαι Sky Running...Για μένα ο συγκεκριμένος αγώνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί extreme mountain running. Θα μου πεις και που να βρει το Ηνωμ. Βασίλειο βουνά με υψόμετρο πάνω από 2.000 μ. :roll:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Προπόνηση: Τρέξιμο Αντοχής για Αρχάριους

  Φωτεινόπουλος Ευάγγε, 15/02/2018 06:05
  Οταν τελειωσω το 1ο προγραμμα μπορω να κανω το 2ο?
   
 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 27/01/2018 13:12
  Δημήτρη καλησπέρα! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά layers πάνω από τις μεμβράνες τα οποία πράγματι ρόλο είχαν να τις προστατεύουν, ήταν ότι με τον χρόνο ξεφτιζαν, μάζευαν κόκκους σκόνης κλπ με αποτέλεσμα να ποτίζουν το ρούχο. Σε δοκιμή που (διάβασα ότι) ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Πωλείται: Fjällräven Silhuett p5 Baby Sleeping Bag (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται παιδικός υπνόσακος Fjällräven Silhuett p5 Baby σε άριστη κατάσταση. Εχει χρησιμοποιηθεί μόνο 3 φορές και η αποθήκευσή του ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. fjallrave_silhuet
  • JohnLux
  • 16/03/2018 11:10
  • Πονάτε και παίρνετε αναλγητικά; Προσοχή! (1 Δημοσιεύσεις)
  • Γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος Πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν ιβουπροφαίνη και άλλα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) λαμβάνουν υπερβολική δόση, αυξάνοντα
  • stibens1967
  • 13/03/2018 20:56
  • Πώληση Suunto Ambit3 Run Black + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα σε όλους, Πωλείται Suunto Ambit3 Run χρώματος μαύρου μαζί με τον Smart Senso r της Suunto του ίδιου χρώματος. Το ρολόι είναι σε άψογη κατάσταση χωρίς κανένα σημάδι χρήσης όπως και η
  • calexiou
  • 13/03/2018 19:35

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trai…

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trail!

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, η περιοχή του Chianti στην μαγευτική Τοσκάνη στην Ιταλία, θα φιλοξενήσει την πρώτη της διοργάνωση ultra-trail, το Chianti Ultra-Trail. Επίκεντρο εί...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration