The Barkley Marathons

60 hours to run 100 miles,
36 minutes a mile,
I don’t care how tough the course,
I don’t care how steep the hills,
I can run 36 minutes a mile,
All it takes to finish,
I must only not quit,
Over 300 runners have thought this,
Only one has backed it up,
The others have heard a voice,
A pitiful, plaintive voice in the wilderness crying,
“Mommy I can’t take it anymore”,
“Mommy I want to go home”,
And the voice was their own,
Humility Awaits At the Barkley

Το κείμενο αυτό, που αποτελεί την εισαγωγή στην ιστοσελίδα του αγώνα, προδιαθέτει τον επίδοξο δρομέα του Barkley 100 miler για το τι ακριβώς θα λάβει χώρα με μαθηματική ακρίβεια αν “τολμήσει” την συμμετοχή του. Τι το ιδιαίτερο όμως παρουσιάζει η κούρσα 100 μιλίων του Barkley; Στην πραγματικότητα, τα πάντα που περιστρέφονται γύρω από την διοργάνωση του αγώνα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και…ιδιόμορφα.

 

Ξεκινώντας από την έμπνευση για την δημιουργία του αγώνα που μας πάει πίσω στο 1977 και στην απόδραση του James Earl Ray (δολοφόνου του Martin Luther King Jr.) από την φυλακή “Brushy Mountain State Penitentiary”, η οποία κράτησε 54 ώρες μέχρι να συλληφθεί έχοντας διανύσει μόλις λίγα μίλια απόσταση, γεγονός που έκανε έναν ντόπιο δρομέα υπεραποστάσεων (Gary Cantrell) να σκεφτεί δρομικά και να πεί “σε 54 ώρες θα είχα κάνει 100 μίλια”! Η ματαιοδοξία των δρομέων σε όλο της το μεγαλείο.

 

Έστησε λοιπόν τον περίφημο αγώνα που αποτελεί από τότε στόχο ζωής για κάθε σκληροπυρηνικό ultra trail runner στην Αμερική, φτιάχνοντας ουσιαστικά μια επανάληψη ενός κύκλου 20 μιλίων για 5 φορές, τι δυο τελευταίες δε με αντίθετη κατεύθυνση και με χρονικό όριο για κάθε κύκλο τις 12 ώρες! Αναρωτιέται βέβαια ο δρομέας, τι στο καλό…δεν θα μπορέσω να κάνω τα 20 μίλια σε 12 ώρες; Δύσκολο έως ακατόρθωτο. Και μάλιστα 5 φορές, αν λάβει κανείς υπόψη τα χαρακτηριστικά του αγώνα που τον καλούν να αναμετρηθεί με πολύ δύσκολες υψομετρικές (3.602 μέτρα ανάβαση και 3.602 μέτρα κατάβαση ανά κύκλο), την έλλειψη καθαρών και οριοθετημένων μονοπατιών, το ότι η διαδρομή δεν έχει…σήμανση…παρά μόνο εννέα βιβλία τοποθετημένα σε χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής από τα οποία ο δρομέας πρέπει να σκίσει μια σελίδα σε κάθε κύκλο και να την επιστρέψει στο τέλος του κύκλου στον διοργανωτή ώστε να αποδείξει το πέρασμα του από τον κύκλο.

 

Οι τίτλοι των βιβλίων προδιαθέτουν με χιούμορ για την μοίρα του επίδοξου τερματίζοντα (All Fall Down, Sin and its Consequences, Fatal Terrain, Journey into Darkness, Next Week Will Be Better κτλ.) Δεν υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας κατά την διαδρομή, άρα μόνο στην αρχή/τέλος του κάθε κύκλου. Και φυσικά απόλυτη απομόνωση κατά την διάρκεια της κούρσας, άλλωστε ποιος θεατής θα πήγαινε στην άγρια ερημιά της περιοχής;

 

Η απόλυτη όμως ιδιαιτερότητα, που βέβαια γίνεται εύκολα αντιληπτή από το στήσιμο του αγώνα, είναι ότι τον έχουν τερματίσει ελάχιστοι αθλητές σε όλη του την ιστορία, από τους 700 περίπου που δοκίμασαν μέχρι σήμερα. Ο Mark Williams το 1995, οι David Horton και Blake Wood το 2001, ο Ted "Cave Dog" Keizer το 2003, ο Jim Nelson και ο Mike Tilden το 2004, ο Brian Robinson το 2008 (ρεκόρ διαδρομής σε 55:42:27), ο Andrew Thompson το 2009, και τέλος ο Jonathan Basham το 2010 κατάφεραν να αναμετρηθούν με το θηρίο και να βγουν νικητές εκεί που εκατοντάδες άλλοι ακολούθησαν τα λόγια του κειμένου της εισαγωγής που σε εισάγει στον τρελό κόσμο του Barkley!

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ