Αρχική>Αγώνες>MOUNTAIN>Corfu Mountain Trail 2017: Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό!


Corfu Mountain Trail 2017: Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό!

Πρώτη φορά πήγαινα σε μεγάλο αγώνα χωρίς να έχω μελετήσει τη διαδρομή, θες γιατί τρέχοντας εκεί για 5η συνεχόμενη χρονιά δεν πίστευα ότι θα βρω κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές, θες γιατί το προφίλ δεν σε προετοίμαζε για το τι θα έβρισκες τελικά αφού οι αριθμοί δεν είναι πάντα αρκετοί. Φτάνοντας στην Κέρκυρα πήρα το race bag, το οποίο περιείχε όχι μόνο το chip χρονομέτρησης και μια καλαίσθητη τεχνική μπλούζα, αλλά και ένα μικρό σακίδιο πλάτης Quechua με τα λογότυπα του αγώνα. Είδες λέω μέσα μου … για να έχουν τρέξει “έξω” αυτοί, ξέρουν να κάνουν το κάτι διαφορετικό, μετά το περσινό finisher vest.

 

Ο αγώνας είχε φέτος για πρώτη φορά ως σημείο τερματισμού και διαμονής των αθλητών (εφόσον το επιθυμούσαν με χαμηλή χρέωση και all inclusive παροχές) την περιοχή της Μεσογγής και ειδικότερα το Messonghi Beach Holiday Resort, το οποίο είχε ανοίξει μόλις το ίδιο πρωί για την φετινή σεζόν και ήταν και μέγας χορηγός του αγώνα.

 

Το Σάββατο πέρασε με παράλληλες τεχνικές ενημερώσεις στο κέντρο της πόλης και στο ξενοδοχείο γι’αυτούς που δεν ήθελαν να μετακινηθούν (όπως επίσης και η παραλαβή των race bag μπορούσε να γίνει στο ξενοδοχείο) και με μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία.

 

 

Σάββατο βράδυ και ώρα 9:00 αναχωρήσαμε με πούλμαν της διοργάνωσης για το σημείο εκκίνησης του αγώνα των 80 χιλιομέτρων … εεε sorry, του αγώνα των 91 χιλιομέτρων … εεε sorry, του αγώνα των 104 χιλιομέτρων! Με μετασταύθμεση το κέντρο της Κέρκυρας και αλλαγή λεωφορείου(;;;) φτάσαμε στον Ύψο όπου είχε στηθεί ένα πραγματικό πανηγύρι. Κόσμος πολύς, παραδοσιακοί χοροί με κοπέλες ντυμένες ανάλογα, σουβλάκια, κάμερες κλπ. 

 

Στις 11:00 δόθηκε η εκκίνηση με χειροκροτήματα και πυροτεχνήματα, και μετά από ένα ασφάλτινο κομμάτι 2χλμ η διαδρομή πέρναγε από αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια μέχρι το χωριό Σπαρτίλα (1ος σταθμός, 6χλμ) ενώ μετά ανηφόριζε κυρίως σε σχετικά καλογραμμένο μονοπάτι μέχρι την κορυφή του Παντοκράτορα (826μ), όπου υπήρχε χαρακτηριστική κεραία τηλεφωνίας. Από εκεί η διαδρομή ήταν κατηφορική σε μονοπάτι κακής βατότητας μέχρι το ερειπωμένο αλλά πανέμορφο χωριό Παλαιά Περίθεια, όπου ήταν και ο 2ος σταθμός του αγώνα (13χλμ).

 

 

Η διαδρομή στην συνέχεια ακολουθούσε στο μεγαλύτερο μέρος της χωματόδρομο που γενικά ήταν ανηφορικός και αφού πέρναγε μέσω των χωριών Πετάλια και Επίσκεψη καθώς και το Ασκηταριό (εγκαταλελειμμένη μονή), όπου η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα μυσταγωγική με φωτισμό από κεριά, καταλήξαμε στον σταθμό των Νυμφών και τους ομώνυμους καταρράκτες, τους οποίους όμως λόγω νύχτας μόνο ακούγαμε και δεν βλέπαμε.

 

 

Κινούμενος κυρίως σε χωματόδρομους και χαλικόδρομους έφτασα ξημερώματα στον κεντρικό σταθμό των Λάκωνων, στον οποίο όποιοι αθλητές επιθυμούσαν είχαν αφήσει το drop bag τους. Η θέα των καταπράσινων νερών της Παλαιοκαστρίτσας πραγματικά σε συνέπαιρνε, αλλά μετά από 50+ χλμ δεν το χαίρεσαι και τόσο…

 

 

Αφού περάσαμε από μαγευτικές παραλίες με άμμο και καταγάλανα νερά που συνδεόντουσαν με δύσβατα μονοπάτια που με δυσκολία έτρεχες, η διαδρομή είχε σαν επόμενο σταθμό το Βάτο…αχ αυτός ο Βάτος, και που είναι ο Βάτος; Και εκεί που νόμιζες ότι έφτασες στον Βάτο, να σου η Σοφία (Κρανά) σαν από μηχανής Θεός! Ωραία λέω φτάσαμε…αμ δε…η Σοφία γνωρίζοντας την μεγάλη απόσταση μεταξύ των 2 αυτών σταθμών, είχε έρθει να δώσει νερό σε όποιον το επιθυμούσε, γιατί ο σταθμός ήταν 6 χλμ μακρύτερα.

 

Φτάνοντας στον Βάτο (70χλμ), και αφού ανασυνταχθήκαμε με νόστιμη σούπα και άλλα καλούδια, ξεκίνησα με προορισμό τους Βαρυπατάδες, στους οποίους έφτασα μετά από πολύ ώρα και αρκετή ταλαιπωρία, αφού μετά την έντονη ανηφόρα 2χλμ και αρκετής υψομετρικής μέσα από τσιμεντόδρομους, η διαδρομή κατέληγε πάλι σε 2 διαδοχικές παραλίες, από τις οποίες η τελευταία και το τελευταίο της κομμάτι ήταν μεγάλοι βράχοι στους οποίους ήταν αδύνατο να τρέξεις, παρά μόνο να πηδάς από τον ένα στον άλλο.

 

Μετά από ένα όμορφο μονοπάτι ήπιας κλίσης καταλήξαμε στον σταθμό και γρήγορα κινήσαμε κατηφορικά μέσω χωματόδρομων με πολύ λάσπη οι οποίοι κάποια στιγμή μας έβαλαν στην παλιά γνώριμη διαδρομή. Στην συνέχεια φτάνοντας σε ένα ολοζώντανο χωριό και σταθμό (Καστελλάνοι), πήραμε δυνάμεις και συνεχίσαμε για την τελευταία μεγάλη ανάβαση του αγώνα μέχρι τους Άγιους Δέκα και τον γνωστό σταθμό από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

 

Μετά τους Αγίους Δέκα, η διαδρομή κινούνταν πάλι στο κοινό κομμάτι με αυτό του αγώνα των 40χλμ, περνώντας από τον χαρακτηριστικό σχηματισμό των βράχων (Μενίρ), και στη συνέχεια παρέκλινε οριστικά από το κοινό ίχνος για να ανηφορίσει (πάλι, αλλά για τελευταία φορά μου είπαν) προς το χωρίο Στρογγυλή και τον προτελευταίο σταθμό του αγώνα, έχοντας λίγο πριν χτυπήσει στο ρολόι μου το 100ο χλμ. Ευτυχώς που είχα για παρέα από τον προηγούμενο σταθμό τον αγαπητό φίλο Χρήστο (Κατσάνο), συνδιοργανωτή του Rodopi Advendurun, με τον οποίο κύλησαν τα τελευταία επίπεδα και βασανιστικά χιλιόμετρα λιγότερο επώδυνα. Τα τελευταία 2 χλμ ήταν πάνω στην Ε.Ο.Λευκίμμης-Κέρκυρας όπου είπα ότι τελικά αυτός ο αγώνας τα έχει όλα … και εγώ “τα είδα όλα”.

 

 

Τερματισμός στον προαύλιο χώρου του Ξενοδοχείου, με ελάχιστο πλέον κόσμο να έχει μείνει, αλλά με τις αγκαλιές του Χρήστου, των διοργανωτών και των δικών μου να μου αρκούν. Eπίσης και το καλαίσθητο μετάλλιο από ανακυκλωμένο γυαλί ήταν πολύ ξεχωριστό.

 

Συνοψίζοντας, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Corfu Mountain Trail για την φοβερή προσπάθεια που έκαναν, προσφέροντας ένα ‘μπουκέτο’ αγώνων για κάθε γούστο και για 6η συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι 300 και πλέον συμμετέχοντες σε όλους τους αγώνες.

 

Στα συν της διοργάνωσης:


- Το πλούσιο race bag που περιείχε και ασφάλεια ζωής και η πολύ οικονομική συμμετοχή

- Το πλήρες και πολύ οικονομικό πακέτο διαμονής + διατροφής που προσφέρθηκε

- Η άρτια και χωρίς υπερβολές σηματοδότηση του αγώνα (παρότι κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι έσβησαν σημάδια)

- Σοφή διορθωτική ενέργεια της διοργάνωσης η προσθήκη επιπλέον σημείου νερού μεταξύ Λάκωνων και Βαρυπατάδων

 

Σημεία που επιδέχονται βελτίωσης:


- Προφανώς η διοργάνωση κινηθήκε με βάση το αρχείο που δημοσιοποιήθηκε από την ITRA λιγότερο από 1 μήνα πριν τον αγώνα και έστησε και το υψομετρικό γράφημα βάση αυτού, και για αυτο υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα ρολόγια των αθλητών. Η οριστικοποίηση όμως του μήκους της διαδρομής του Ultra Trail αγώνα και της υψομετρικής της είναι απαραίτητη.

- Η σωστότερη ενημέρωση των εθελοντών του αγώνα, έτσι ώστε να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες στους δρομείς

- Ο καλύτερος καθαρισμός των μονοπατιών

- Η αύξηση του ποσοστού μονοπατιών και η μείωση του ποσοστού δρόμων κατά μήκος της διαδρομής

- Η βελτίωση και ενημέρωση της ιστοσελίδας του αγώνα

 

 

Τελειώνοντας, φύγαμε από την Κέρκυρα με ανάμεικτες εντυπώσεις, διότι παρότι καταφέραμε και δαμάσαμε πάλι το “θηρίο”, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για έναν αγώνα με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας (αναφέρομαι στον Ultra-Trail), όχι τόσο λόγω του μεταβλητού του μήκους (το οποίο θα σταθεροποιηθεί όπως ανέφερα και πιο πάνω), αλλά κυρίως λόγω του τερέν (σκληροί χωματόδρομοι, τσιμεντόδρομοι και μονοπάτια με πέτρα) και του ανάγλυφου το οποίο πραγματικά μέχρι λίγο πριν τον τερματισμό ανεβοκατεβαίνει διαλύοντας την ψυχολογία. Όμως, ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας, 5 πόντοι ITRA είναι αυτοί, και με δεδομένο αυτό, ο αγώνας θα είναι πάντα από τις βασικές επιλογές του κάθε επίδοξου ultra trail runner…Και ας μην ξεχνάμε, και οι υπόλοιποι αγώνες της διοργάνωσης είναι φανταστικής ομορφιάς. 

 

 

Τα αποτελέσματα όλων των αγώνων της διοργάνωσης μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Ένα μικρό video clip του αγώνα:

 

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος

Σχόλια   

 
+3 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 10-04-2017 18:35
Άξιος Μωραΐτης ο Σπύρος!!! Πολλά συγχαρητήρια και για αυτό το θηρίο που δάμασες!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 11-04-2017 10:18
Ο Χρήστος ήθελα να πω...(δαίμων Αλτσχάϊμερ)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+4 0 # Sandal Runner 10-04-2017 16:44
Bravo Χρήστο
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Προπόνηση: Τρέξιμο Αντοχής για Αρχάριους

  Φωτεινόπουλος Ευάγγε, 15/02/2018 06:05
  Οταν τελειωσω το 1ο προγραμμα μπορω να κανω το 2ο?
   
 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 27/01/2018 13:12
  Δημήτρη καλησπέρα! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά layers πάνω από τις μεμβράνες τα οποία πράγματι ρόλο είχαν να τις προστατεύουν, ήταν ότι με τον χρόνο ξεφτιζαν, μάζευαν κόκκους σκόνης κλπ με αποτέλεσμα να ποτίζουν το ρούχο. Σε δοκιμή που (διάβασα ότι) ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Πωλείται: Fjällräven Silhuett p5 Baby Sleeping Bag (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται παιδικός υπνόσακος Fjällräven Silhuett p5 Baby σε άριστη κατάσταση. Εχει χρησιμοποιηθεί μόνο 3 φορές και η αποθήκευσή του ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. fjallrave_silhuet
  • JohnLux
  • 16/03/2018 11:10
  • Πονάτε και παίρνετε αναλγητικά; Προσοχή! (1 Δημοσιεύσεις)
  • Γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος Πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν ιβουπροφαίνη και άλλα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) λαμβάνουν υπερβολική δόση, αυξάνοντα
  • stibens1967
  • 13/03/2018 20:56
  • Πώληση Suunto Ambit3 Run Black + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα σε όλους, Πωλείται Suunto Ambit3 Run χρώματος μαύρου μαζί με τον Smart Senso r της Suunto του ίδιου χρώματος. Το ρολόι είναι σε άψογη κατάσταση χωρίς κανένα σημάδι χρήσης όπως και η
  • calexiou
  • 13/03/2018 19:35

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trai…

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trail!

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, η περιοχή του Chianti στην μαγευτική Τοσκάνη στην Ιταλία, θα φιλοξενήσει την πρώτη της διοργάνωση ultra-trail, το Chianti Ultra-Trail. Επίκεντρο εί...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration