Naxos Sea Kayak Symposium: Ο Μανώλης Λουδάρος μας μιλάει για το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Καγιάκ στην Ελλάδα!

Το πρώτο διεθνές συμπόσιο καγιάκ στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 22 Νοεμβρίου 2019, στο πανέμορφο κυκλαδονήσι της Νάξου. Το συμπόσιο θα περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια, καθώς και ένα ταξίδι με καγιάκ στις μικρές Κυκλάδες.  Φυσικά όταν μιλάμε για Κυκλάδες και ιδιαίτερα την Νάξο με την τεράστια ιστορία, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει το πολιτιστικό στοιχείο με ξεναγήσεις, το περιβαλλοντολογικό, αλλά και το γαστριμαργικό.  Η ψυχή του συμποσίου και βαθύς γνώστης του θαλάσσιου καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος, μας μιλάει στην συνέντευξη του στο Advendure – το οποίο στηρίζει το Naxos Sea Kayak Symposium σαν χορηγός επικοινωνίας - για τα πάντα γύρω από το συμπόσιο και την ξεχωριστή και συναρπαστική αυτή outdoor δραστηριότητα!

 

[Advendure]: Πρώτο συμπόσιο για θαλάσσιο kayak στην χώρα μας και φυσικά η Νάξος θα γίνει για μερικές μέρες τον Νοέμβρη επίκεντρο αυτής της ιδιαίτερα όμορφης και συναρπαστικής δραστηριότητας. Πως πήρατε αυτή την απόφαση να το διοργανώσετε, τι να προσδοκούμε από αυτό;

[Μανώλης Λουδάρος]: Γνωρίζοντας το θαλάσσιο καγιάκ πριν από οκτώ χρόνια, ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα με αυτό και βλέποντας την εξέλιξή του, πήραμε την απόφαση να φέρουμε κοντά την ολοένα και αυξανόμενη κοινότητα σε μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα επικοινωνίας ,όχι μόνο αυτών που ήδη ασχολούνται αλλά και αυτών που ενδιαφέρονται να το γνωρίσουν. Η διοργάνωση μέσω θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων έχει ως σκοπό να δημιουργήσει μια κοινή βάση δεδομένων και φυσικά να βοηθήσει στη διάδοση της ιδιαίτερης αυτής δραστηριότητας. 

 

[Advendure]: Μιλήστε μας λίγο για την δομή του συμποσίου, αυτούς που θα “δώσουν” τα φώτα τους στους συμμετέχοντες και τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που θα αποκτήσουν από την συμμετοχή τους.

[Μανώλης Λουδάρος]: Το συμπόσιο ειναι μια διοργάνωση που θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Τις τρεις πρώτες ημέρες θα γίνουν θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και τις επόμενες τέσσερις θα ακολουθήσει ένα ταξίδι με καγιάκ στις μικρές Κυκλάδες. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί επίσης από μια ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Πορτάρας και του Κάστρου της Νάξου. Το συμπόσιο θα πλαισιώσουν πιστοποιημένοι Έλληνες και ξένοι εκπαιδευτές, που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους θα βοηθήσουν όσους πάρουν μέρος να εξελίξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες γύρω από τη χρήση του καγιάκ, τη σωστή χρήση του εξοπλισμού καθώς και την κίνηση με αυτό στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες επίσης θα αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια στην θάλασσα, την ναυσιπλοΐα, την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και τις πρώτες βοήθειες.

 

[Advendure]: Εκτός από όλα αυτά που συνθέτουν ένα τέτοιο συμπόσιο, θα υπάρξουν και ομιλίες ή συζητήσεις που να αφορούν το περιβάλλον; Πόσο θα αγγίξει την παράδοση των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Νάξου με την τεράστια ιστορία – που μεγάλο μέρος της έχει να κάνει με τα θαλασσινά ταξίδια – το συμπόσιο;

[Μανώλης Λουδάρος]: Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη του καγιάκ, το πως και πόσο μπορεί να επηρεάσει καποιον τόπο η ανάπτυξη της δραστηριότητας, παρουσιάσεις που αφορούν σε ταξίδια με προορισμούς μακριά από τον πολιτισμό και πώς το καγιάκ αποτελεί ιδανικό μέσο για να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Την φύση μας...

Επίσης θα έχουμε την δυνατότητα να μάθουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την θαλάσσια ζωή και κυρίως τη θαλάσσια χελώνα από έναν ιδιαίτερα δραστήριο Ναξιώτη, τον Γιάννη Ορφανό, πρεσβευτή και δημιουργό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου που την τελευταία δεκαετία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία της θαλάσσιας και οχι μόνο ζωής της Νάξου. 

Το συμπόσιο θα αγγίξει την παράδοση των Κυκλάδων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που δεν ειναι άλλος από το ίδιο το ταξίδι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, την επαφή με τους ανθρώπους, τη γαστρονομία και την κουλτούρα των νησιών μας.

Όλες οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο πολιτιστικό Κέντρο της Χώρας, στο κτίριο των Ουρσουλίνων.

 

[Advendure]: Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο συμπόσιο μέχρι στιγμής, τόσο από Έλληνες όσο και ξένους; Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και πως θα το κάνουν.

[Μανώλης Λουδάρος]: Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες όσο και από Ευρωπαίους.  Ήδη έχουμε συμμετοχές, εκτός συνόρων από την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να έχουν ήδη μια μικρή εμπειρία γύρω από το θαλάσσιο καγιάκ ώστε να μπορέσουν να κινηθούν μαζί με τα γκρουπ που θα δημιουργηθούν, καθώς το Συμπόσιο δεν απευθύνεται σε αρχάριους κωπηλάτες.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού για όσους δεν έχουν δικά τους σκάφη η τους προβληματίζει η μεταφορά αυτών.

Η εγγραφή θα γίνεται για λίγες ακόμη μέρες μέσω της φόρμας εγγραφής στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης www.nsks.gr.

 

[Advendure]: Οι Κυκλάδες, με την τεράστια ιστορία αλλά και το υπέροχο χρώμα τους, σίγουρα είναι πολλά υποσχόμενο πεδίο για sea kayaking. Βλέπετε το συμπόσιο να δρα σαν καταλύτης για την καθιέρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο μέλλον; Τι βήματα πρέπει να γίνουν; Πόσο ενδιαφέρον δείχνει η τοπική κοινωνία;

[Μανώλης Λουδάρος]: Σίγουρα οι διοργανώσεις τέτοιου τύπου βοηθούν στην καθιέρωση της δραστηριότητας αφού φέρνουν το κοινό που ενδιαφέρεται πιο κοντά. Η διοργάνωση είναι ένα μέσο που ενημερώνει, εξελίσσει και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών της κοινότητας.

Μια τέτοια διοργάνωση χρειάζεται τη στήριξη από όλους τους ανθρώπους του χώρου, ιδιώτες και επαγγελματίες αλλά και από την τοπική κοινωνία.

Για την κοινωνία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, δεν είναι μια άγνωστη δραστηριότητα αφού πολλά χρόνια τώρα κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο κάνουν την εμφάνιση τους ταξιδιώτες με καγιάκ από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Για την καθιέρωση του Συμποσίου χρειάζεται χρόνος και υπομονή, καθώς πρόκειται για κάτι καινούριο στην Ελλάδα, είμαστε όμως ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί η τοπική κοινωνία το στήριξε πολύ σε όλα τα επίπεδα και είμαστε πεπεισμένοι ότι στο μέλλον μέσω της διαφήμισης μπορεί να επηρρεάσει και να ενισχύσει το τουριστικό κοινό.

 

[Advendure]: Γιατί επελέγη ο Νοέμβριος για το συμπόσιο; Δεν σας φοβίζει ο καιρός, αν και λίγη περιπέτεια ίσως να κάνει την πρακτική ακόμη πιο ενδιαφέρουσα!

[Μανώλης Λουδάρος]: Η επιλογή του Νοεμβρίου έγινε για διάφορους λόγους.  Επιθυμούσαμε να τελειώσει η τουριστικη σεζόν ώστε όλοι οι εκπαιδευτές αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου να μπορέσουν να παρευρεθούν. Επίσης θέλαμε να δείξουμε στους φίλους που θα πάρουν μέρος μια διαφορετική εικόνα της Νάξου με ελαφρώς χειμερινό ύφος, αναδεικνύοντας έτσι τις ομορφιές του τόπου, τις οποίες είναι πιο εύκολο απολαύσει κανείς εκτός της τουριστικής σεζόν. Για τις ανάγκες κάποιων πρακτικών σεμιναρίων καλό είναι να έχουμε και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες που δεν λείπουν φυσικά από την περιοχή αυτή την περίοδο και κατά κανόνα είναι ο αέρας χαμηλής έντασης και ο ελαφρύς κυματισμός.

 

[Advendure]: Ποια είναι τα πρόσωπα πίσω από τη διοργάνωση του συμποσίου; Μιλήστε μας λίγο για εσάς και το πάθος σας για την θάλασσα.

[Μανώλης Λουδάρος]: Γνώρισα το θαλάσσιο καγιάκ την Άνοιξη του 2011 στη Σαντορίνη και το πρώτο μου ταξίδι με αυτό ήταν στις Μικρές Κυκλάδες. Από τότε άρχισσα να συνειδητοποιώ τις δυνατότητές του και μέχρι σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι πραγματοποιώντας μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες και απολαμβάνω επίσης τη δραστηριότητα μέσα από solo πολυήμερα ταξίδια όπως ο Γύρος της Εύβοιας, ο Γύρος της Πελοποννήσου και ο Γύρος της Κρήτης που πραγματοποίησα σε χειμερινούς μήνες τα προηγούμενα έτη. Το Συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ "Activeland" και τη Χριστίνα Κουρή και συνδιοργανωτής και υποστηρικτής είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Εργαζόμαστε τον τελευταίο καιρό με σκοπό να γίνει το νησί το επίκεντρο για το θαλάσσιο καγιάκ τις ημέρες της διοργάνωσης.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων που πλαισιώνουν τη διοργάνωση, χορηγούς, εθελοντές και επαγγελματίες που μέσα από διαφορετικές αρμοδιότητες φροντίζουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ