SKY

Kilian Jornet - Luis Alberto Hernando, η 'κόντρα' δύο φίλων

Kilian και Hernando στον τερματισμό του Zegama Kilian και Hernando στον τερματισμό του Zegama © carrerasportmontana.com

Στην συνέντευξη Τύπου πριν τον Transvulcania δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Kilian Jornet και ο Luis Alberto Hernando ο οποίος θα έτρεχε εκεί τον πρώτο του αγώνα υπεραπόστασης της καριέρας του. Στην συνέντευξη εκείνη o Hernando δήλωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα πως θα τα πάω στον αγώνα αφού είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστώ σε κάτι τέτοιο. Όσον αφορά την στρατηγική, αυτή θα είναι απλή: Θα ακολουθήσω τον πρώτο για όσο αντέξω! Δεν έχω εμπειρία σε αυτές τις αποστάσεις οπότε δεν ξέρω ποια άλλη στρατηγική να διαλέξω!»

Ο Luis Alberto Hernando δεν είναι βέβαια κάποιος τυχαίος. Όντας παγκόσμιος πρωταθλητής Skyrunning το 2011 ήταν χρόνια γνωστός για τις επιτυχίες και τις επιδόσεις του σε αγώνες μέχρι μαραθώνιας απόστασης. Από φέτος όμως αποφάσισε να ακολουθήσει και αυτός το ρεύμα που δεν είναι άλλο από την συμμετοχή του σε αγώνες ultra. Η αρχή έγινε με το Transvulcania και η συνέχεια με το Trans D’Havet. Απώτερος στόχος; Μα τι άλλο από το The North Face Ultra Trail du Mont Blanc του 2014…

 

Ο Kilian στην συνέντευξη παραδέχθηκε ότι μεγαλύτερος αντίπαλος στον Transvulcania θα ήταν ο Luis Alberto Hernando. Έτσι και έγινε. Ο Kilian μόλις στα λίγα τελευταία χιλιόμετρα έπρεπε να βάλει τα δυνατά του και να επιστρατεύσει την εμπειρία του για να ξεφύγει από τον Hernando με τον οποίον έτρεξαν μαζί το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα για να τερματίσουν με τέσσερα μόλις λεπτά διαφορά. Η δεύτερη αυτή θέση του Luis Alberto Hernando κατέστησε σαφές ότι έχει δυνατότητες και μάλιστα μεγάλες σε αποστάσεις και μεγαλύτερες του μαραθωνίου. Είναι γρήγορος, δυνατός και μόλις αποκτήσει τις κατάλληλες προσαρμογές και εμπειρία, τότε θα είναι αξιόμαχος αντίπαλος μεγάλων ονομάτων των ultra αποστάσεων.

 

Δύο εβδομάδες μετά τον Transvulcania, είχε έρθει η ώρα του Zegama Aizkorri, σε μία κούρσα που ταιριάζει πιο πολύ στις δυνατότητες του Hernando είδαμε μια απόλυτη μάχη, σαν αυτή που ζήσαμε στο Dolomites Skyrace με Kilian και De Gasperi. O Kilian στην τελευταία κατηφόρα έπρεπε να τρέξει full speed για να ανοίξει μια διαφορά μόλις 12 δευτερολέπτων. Ο Καταλανός φέτος διανύει την καλύτερη φόρμα της καριέρας του και δύσκολα μπορεί να ηττηθεί ακόμα και στις λεπτομέρειες. Μετά και από αυτόν τον αγώνα ο Hernando δήλωσε: «Και στον Transvulcania και στον Zegama τα πήγα πολύ καλύτερα από ότι περίμενα. Ο Kilian παραμένει ο δυνατότερος αθλητής εδώ και χρόνια, ειδικά φέτος, ένας αθλητής που δίνει πάντα το 100% των δυνατοτήτων του. Το ότι ήμουν κοντά του σε αυτούς τους δύσκολους αγώνες μου δίνει μια ικανοποίηση».

 

Το γεγονός αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο Kilian: «Τα χρονικά περάσματα στον αγώνα λένε πάντα την αλήθεια. Δεχόμουν συνεχείς πιέσεις από τον Luis Alberto καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα και δυσκολευόμουν να πάρω και μια διαφορά έστω μερικών δευτερολέπτων. Χρειάστηκε να επιστρατεύσω το τελευταίο απόσταγμα ενέργειας που μου είχε μείνει και ήταν απαραίτητο για να κερδίσω στο photo finish…»

 

Στον Mont-Blanc Marathon, o Luis Alberto Hernando δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των Kilian και Marco De Gasperi (άλλο ένα δίδυμο φωτιά φέτος...) και "παρακολούθησε από απόσταση" την μάχη μεταξύ των δύο πρωτοκλασάτων αθλητών τερματίζοντας πέντε λεπτά πίσω από τον 2ο τελικά Marco De Gasperi.

 

Το τελευταίο επεισόδιο της «κόντρας» Kilian-Hernando παίχτηκε στον πρόσφατο Trans D’Havet, αυτή την φορά όπως στον Transvulcania σε αγώνα υπεραπόστασης. Ο Hernando ερχόταν με την «εμπειρία» πια ενός ultra και πιο ξεκούραστος ενώ ο Kilian με υπερφορτωμένα πόδια από συνεχείς αγώνες και ρεκόρ (Chamonix-MontBlanc). Για άλλη μια φορά ήταν ένας αγώνας για δύο, μόνο που αυτή την φορά οι δύο φίλοι αποφάσισαν να τερματίσουν τον αγώνα μαζί, παρότι που όπως θα παρατηρήσετε στο βίντεο του τερματισμού ο Luis Alberto Hernando παραδεχόμενος την ανωτερότητα του φίλου του και σε μία ένδειξη απίστευτου fair play σταματάει για κλάσματα πριν την γραμμή για να περάσει πρώτος το νήμα ο Kilian ο οποίος δήλωσε μετά τον τερματισμο «Κάναμε τον αγώνα μαζί με τον Luis και θέλαμε να μοιραστούμε τις στιγμές αυτές…»

 

 

Η «κόντρα» μεταξύ των δύο αθλητών δεν ξεκίνησε το 2013 αλλά είχαν παιχτεί επεισόδια και παλαιότερα. Φέτος όμως ήταν η πρώτη φορά που αυτό έγινε σε αγώνες μεγαλύτερης απόστασης και τόνωσε το ενδιαφέρον του κοινού. Ο Trans D’Havet ήταν και το τελευταίο επεισόδια για φέτος μιας και ο Hernando θα αγωνιστεί στον Cavalls del Vent ενώ ο Kilian στον UROC σε μία τελευταία μάχη με τον Sage Canaday, νικητή του Speedgoat 50K. για τον τίτλο του Πρωταθλητή του Ultra Skyrunning World Series. H βαθμολογία του Ultra SkyMarathon Series με μόλις έναν αγώνα να απομένει:

 

Άντρες

  1. Kilian Jornet - 200
  2. Sage Canaday - 178
  3. Francois D'Haene - 154

Γυναίκες

  1. Francesca Canepa - 236
  2. Emelie Forsberg - 200
  3. Olga Manko, Emelie Lecomte - 146
Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ