Αρχική>Θέματα>ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ>«Via Ferrata» ένα αναρριχητικό μονοπάτι στην καρδιά της Πάρνηθας


«Via Ferrata» ένα αναρριχητικό μονοπάτι στην καρδιά της Πάρνηθας Προτεινόμενο

Στην πιο άγρια πλευρά της Πάρνηθας.. δεσπόζει η εντυπωσιακή ορθοπλαγιά του Άρματος, την οποία διασχίζει το νέο μονοπάτι. Το νέο αυτό μονοπάτι στο Άρμα εξελίχθηκε στο απόλυτο hit των πεζοπόρων της πρωτεύουσας φέτος την Άνοιξη. Στην αρχή με σκόρπιες «συνωμοτικές» φήμες, αργότερα με φωτογραφίες και σύντομες περιγραφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα νέα εξοπλισμού μιας καινούργιας πεζοπορικής διαδρομής τύπου ferrata στην πιο άγρια γωνιά της Πάρνηθας, διαπέρασαν το χώρο εξάπτοντας τη περιέργεια και το ενδιαφέρον, δημιουργώντας εύλογες προσδοκίες για κάτι καινούργιο και διαφορετικό.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν τον όρο, να πούμε ότι via ferrata είναι ένα «αναρριχητικό μονοπάτι», χαραγμένο πάνω σε πλαγιά με απότομη κλίση, εξοπλισμένο με συρματόσχοινα, σιδερένιες σκάλες, σκαλοπάτια, κλπ στα πιο εκτεθειμένα σημεία του, που διευκολύνουν και ασφαλίζουν την πρόσβαση, με τη χρήση βέβαια ειδικού εξοπλισμού. Τα πρώτα τέτοια μονοπάτια οργανώθηκαν μαζικά στους Δολομίτες, κληρονομιά του Α’ παγκοσμίου πολέμου, γι’ αυτό και το ιταλικό όνομα. Το είδος γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη στις μέρες μας στην κεντρική Ευρώπη, όπου οργανώνονται και εξοπλίζονται συνέχεια τέτοιοι «σιδερένιοι» δρόμοι σε απόκρημνες πλαγιές βουνών, λόφων και φαραγγιών. Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη δυο τέτοια μονοπάτια, ένα πολύ μικρό στο φαράγγι της μαύρης σπηλιάς Προυσσού στο Καρπενήσι και ένα μεγαλύτερο, στον ποταμό Αώο κοντά τη Κόνιτσα.

 

Αριστερά μια ..οικογενειακή via ferrata στον Καναδά. Δεξιά, η μικρή αλλά όμορφη ferrata στο ΚαρπενήσιΑριστερά μια ..οικογενειακή via ferrata στον Καναδά. Δεξιά, η μικρή αλλά όμορφη ferrata στο Καρπενήσι


Η via ferrata στο Άρμα ξεκινά λίγο πιο πάνω από τη μονή Κλειστών της Φυλής σε χαρακτηριστική φουρκέτα του δρόμου. Η πορεία είναι καλά σηματοδοτημένη με κόκκινα σημάδια και ξύλινες ταμπελίτσες, που δείχνουν το μεράκι των δημιουργών. Στο μεγαλύτερο μέρος της πρόκειται για τη διαδρομή που ακολουθούσαν χρόνια οι αναρριχητές για να έχουν πρόσβαση στις ορθοπλαγιές του Άρματος. Σε πολλά εκτεθειμένα σημεία, έχει τοποθετηθεί συρματόσκοινο στερεωμένο στο βράχο συχνά με μηχανικά βύσματα, το οποίο προσφέρει σχετική ασφάλεια. Το μονοπάτι περνά από σημεία έκθεσης στο κενό και αυτό από μόνο του είναι αρκετά συναρπαστικό. Αυτό όμως που πραγματικά το κάνει ξεχωριστό, είναι η άμεση επαφή με την ιδιαίτερη φύση της επιβλητικής ορθοπλαγιάς.

 

Ανάβαση στη κορυφή του Άρματος με τη μονή Κλειστών στο βάθος της χαράδραςΑνάβαση στη κορυφή του Άρματος με τη μονή Κλειστών στο βάθος της χαράδρας


Αρχικά κινείται σε βραχώδες έδαφος με ήπια κλίση και την τυπική πυκνή βλάστηση της Πάρνηθας, μέχρι την βάση του Νότιου Άρματος, από όπου διασχίζει τη βάση της ορθοπλαγιάς, μέχρι το Κεντρικό Άρμα. Δυο μικρές τραβέρσες με εξοπλισμό, προσφέρουν τη πρώτη σύντομη αίσθηση ferrata. Ακολούθως, το μονοπάτι ανεβαίνει την πλαγιά με εύκολη σχετικά αναρρίχηση, αλλά ελάχιστη ασφάλεια και αρκετά σαθρά. Είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα κομμάτια της διαδρομής και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Από την έξοδο της πλαγιάς συνεχίζει προς τη κορυφή του Άρματος. Το σημείο αυτό στο 1/3 της διαδρομής, είναι το μόνο με εύκολη διαφυγή και καλό θα είναι η ομάδα να αξιολογήσει εδώ την αποτελεσματικότητα της πριν προχωρήσει. Από εκεί ακολουθεί ένα εξίσου εκτεθειμένο κατέβασμα, με πολλά σαθρά και λίγη ασφάλεια (σχοινιά) που και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και στη συνέχεια η διαδρομή τραβερσάρει στη βάση του εντυπωσιακού Βόρειου Άρματος. Εκεί κάτω ..κρύβεται το πιο ενδιαφέρον τμήμα, η περίφημη «Κόψη», ένα εξοπλισμένο και εκτεθειμένο πέρασμα πάνω σε στενή κόψη που χρειάζεται ..κανονική καταρρίχηση. Το μονοπάτι συνεχίζει προς τη βάση της Σπηλιάς Σαρρή της μεγαλύτερης και πιο επιβλητικής κάθετης ορθοπλαγιάς της Αττικής ύψους 150 μέτρων. Τα 6 χιλιόμετρα της διαδρομής ολοκληρώνονται στο βάθος της χαράδρας της Γκούρας κοντά στο σπήλαιο του Πανός όπου και διασταυρώνεται με το κανονικό μονοπάτι, από όπου και η επιστροφή.

 

Ομάδα στα πρώτα εξοπλισμένα κομμάτια της διαδρομής.Ομάδα στα πρώτα εξοπλισμένα κομμάτια της διαδρομής.


Συνολικά, η βόλτα είναι περίπου 13 χιλιόμετρα και μπορεί να καλυφθεί από μια μικρή παρέα με κάποια εμπειρία κίνησης σε εκτεθειμένα, σε λιγότερο από 5 ώρες, καθόλου άσχημα δηλαδή για μια πρωινή περιπετειούλα δίπλα στο σπίτι. Και επειδή αυτή η βόλτα είναι στ’ αλήθεια μια μικρή περιπέτεια, απαιτεί ένα βασικό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και εξοικείωσης. συνεχή εγρήγορση και δεν προσφέρεται για τον αρχάριο, όπως επίσης και για μεγάλες ομάδες όπου καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος.

 

Σε κάποια σημεία υπάρχουν σχοινιά για ασφάλεια. Ελέγχετε πάντα τη κατάσταση τους πριν τα χρησιμοποιήσετε!Σε κάποια σημεία υπάρχουν σχοινιά για ασφάλεια. Ελέγχετε πάντα τη κατάσταση τους πριν τα χρησιμοποιήσετε!

 Κατεβαίνοντας την «Κόψη», ένα από τα πιο τεχνικά κομμάτια της διαδρομής.Κατεβαίνοντας την «Κόψη», ένα από τα πιο τεχνικά κομμάτια της διαδρομής.

 

Είναι χρήσιμο να ειπωθεί ότι, αν και τα διάφορα περάσματα δεν έχουν κάποια τεχνική δυσκολία, σε πολλά σημεία είναι αρκετά εκτεθειμένα και μια ενδεχόμενη απροσεξία θα μπορούσε να έχει πολύ άσχημες συνέπειες. Κάποια δεν είναι καν εξοπλισμένα. Συνίσταται γενικά ιδιαίτερη προσοχή και χρήση εξοπλισμού προστασίας. Όμως αυτός θα πρέπει να είναι ειδικός, ένα κράνος και μια ζώνη αναρρίχησης και ένας ιμάντας via ferrata με κρίκους για τα συρματόσχοινα είναι τα απολύτως απαραίτητα. Το σακίδιο της ομάδας μπορεί επίσης να φέρει και ένα 30άρι σχοινί, 2-3 ιμάντες, 2-3 κρίκους για την ασφάλιση των λιγότερο επιδέξιων σε κάποια απροστάτευτα κομμάτια. Τα πολλά και ογκώδη σαθρά αποτελούν ίσως τον σημαντικότερο κίνδυνο του μονοπατιού που δε θα πρέπει να υποτιμάται, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κόσμος από κάτω. Στο μέρος επίσης κινούνται μεγάλα ζώα που μπορεί και αυτά να προκαλέσουν πτώσεις βράχων. Ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν nylon σχοινιά που πρέπει να ελέγχονται πριν τη χρήση. Η δύσκολη και χρονοβόρα προσέγγιση εξωτερικής βοήθειας σε επείγουσα κατάσταση, προσθέτει έναν υπολογίσιμο βαθμό δυσκολίας στη διαδρομή που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

 

Ο τυπικός εξοπλισμός ferrata περιλαμβάνει καταρχήν τον ειδικό ιμάντα «εκτόνωσης» που είναι φτιαγμένος να προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης πάνω σε συρματόσχοινο, όπου συχνά αναπτύσσονται δυνάμεις ανώτερες αυτών της πτώσης σε κανονική αναρρίχηση! Πλαισιώνεται με κράνος και ζώνη αναρρίχησης.

 

Τελικά να πούμε ότι, όσοι περιμένουν να βρουν μια …σιδερόστρωτη γραμμή που θα ακολουθήσουν με ασφάλεια, μάλλον θα απογοητευτούν. Το μονοπάτι θυμίζει αλλά δεν είναι ακριβώς via ferrata κατά τα συνήθη πρότυπα και η ασφάλεια εξαρτάται από αυτά που κουβαλάει ο καθένας στο σακίδιο και στο ..κεφάλι του και όχι από αυτά που θα βρει στον βράχο. Για εύλογους λόγους ο εξοπλισμός επιλέχθηκε να έχει το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο και να μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί ή αντικατασταθεί. Πρόκειται άλλωστε για την αυθόρμητη προσπάθεια μιας παρέας ορειβατών που θέλησαν να διευκολύνουν κάπως τη πρόσβαση σε έναν μέχρι πρότινος «απαγορευμένο» κόσμο. Δοκιμάστε την λοιπόν, αλλά με υπευθυνότητα!

Γιώργος Βουτυρόπουλος

Γεννήθηκε το 1969 και σκαρφαλώνει στα βουνά από τα 16 του. Έχει καταφέρει σημαντικές αναρριχήσεις σε διαδρομές βράχου,  πάγου και μικτού πεδίου στα βουνά της Ελλάδας, στις Άλπεις, Δολομίτες, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές σε βουνά μεγάλου υψομέτρου, στο Περού-Άνδεις,  Αφρική-Κένυα, στο Νεπάλ, Θιβέτ, Πακιστάν, Ινδία, Κιργιστάν.  Είναι ομοσπονδιακός εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού από το 1993,  συν-συγγραφέας των εγχειριδίων ορειβασίας, η Τέχνη του Βουνού (2010, 2011) και Ορεινή Πεζοπορία (2012). 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Προπόνηση: Τρέξιμο Αντοχής για Αρχάριους

  Φωτεινόπουλος Ευάγγε, 15/02/2018 06:05
  Οταν τελειωσω το 1ο προγραμμα μπορω να κανω το 2ο?
   
 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 27/01/2018 13:12
  Δημήτρη καλησπέρα! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά layers πάνω από τις μεμβράνες τα οποία πράγματι ρόλο είχαν να τις προστατεύουν, ήταν ότι με τον χρόνο ξεφτιζαν, μάζευαν κόκκους σκόνης κλπ με αποτέλεσμα να ποτίζουν το ρούχο. Σε δοκιμή που (διάβασα ότι) ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Πωλείται: Fjällräven Silhuett p5 Baby Sleeping Bag (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται παιδικός υπνόσακος Fjällräven Silhuett p5 Baby σε άριστη κατάσταση. Εχει χρησιμοποιηθεί μόνο 3 φορές και η αποθήκευσή του ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. fjallrave_silhuet
  • JohnLux
  • 16/03/2018 11:10
  • Πονάτε και παίρνετε αναλγητικά; Προσοχή! (1 Δημοσιεύσεις)
  • Γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος Πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν ιβουπροφαίνη και άλλα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) λαμβάνουν υπερβολική δόση, αυξάνοντα
  • stibens1967
  • 13/03/2018 20:56
  • Πώληση Suunto Ambit3 Run Black + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα σε όλους, Πωλείται Suunto Ambit3 Run χρώματος μαύρου μαζί με τον Smart Senso r της Suunto του ίδιου χρώματος. Το ρολόι είναι σε άψογη κατάσταση χωρίς κανένα σημάδι χρήσης όπως και η
  • calexiou
  • 13/03/2018 19:35

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trai…

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trail!

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, η περιοχή του Chianti στην μαγευτική Τοσκάνη στην Ιταλία, θα φιλοξενήσει την πρώτη της διοργάνωση ultra-trail, το Chianti Ultra-Trail. Επίκεντρο εί...

app developers gold coast Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration