«Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων»!

23 Ιουν 2022

Δίνοντας ελπίδα στη διαιώνιση του Ασπροπάρη, δίνουμε ελπίδα στο δικό μας μέλλον.

Με βασική αρχή το σεβασμό για το βουνό και την αγάπη για το περιβάλλον, ώστε ο άνθρωπος και η φύση να συνυπάρχουν αρμονικά, η Διοργάνωση αφιερώνει την αφίσα για το 11ο Zagori Mountain Running στον μικρότερο γύπα της Ευρώπης, τον Ασπροπάρη, που ακροβατεί στο χείλος της εξαφάνισης στη χώρα μας.

Ο «Γύπας των Φαραώ» όπως αλλιώς ονομάζεται ή «Κουκάλογο» (Άλογο του Κούκου) όπως είναι γνωστό ειδικά στην Ήπειρο και στην Αλβανία, θεωρείται προάγγελος της άνοιξης και είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει στην Αφρική, διανύοντας κάθε χρόνο περισσότερα από 5.000χλμ για να επιστρέψει την Άνοιξη στην ελληνική ύπαιθρο. Αν και μόλις λίγες δεκαετίες πριν ήταν το πιο κοινό είδος γύπα στα βουνά της Ηπείρου, της Θράκης και στην περιοχή των Μετεώρων, σήμερα απομένουν μόνο 5 αναπαραγωγικά ζευγάρια στην Ελλάδα.

Φέτος το Zagori Mountain Running ενώνει τις δυνάμεις του με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε μια προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των αθλητών, των επισκεπτών του Ζαγορίου και των πολιτών για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Πιστός, περίεργος, ξεχωριστός, έξυπνος, punk, ήρωας, προάγγελος της Άνοιξης, καθαριστής της φύσης, ο Ασπροπάρης είναι ο δικός μας, μοναδικός γύπας. Η επιβίωσή του είναι στο χέρι μας.

Δίνοντας ελπίδα στη διαιώνιση του Ασπροπάρη, δίνουμε ελπίδα στο δικό μας μέλλον!

*Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φλούλη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 11ου φεστιβάλ DocFest και κέρδισε το πρώτο βραβείο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Anniversary, 10th @mozart100_run : Like an excellent red wine that improves as the years go by - read the postrace… https://t.co/0YPt6Ffr9A
@OlympusMarathon | H χαρτογραφική εταιρία ROUTE διαθέτει χάρτες σε όλους τους συμμετέχοντες: https://t.co/6xyScOpYk7 https://t.co/sh5djWC8r6
"Scarpa Infinity & Spin 2.0 by Panaras", νέο review στο @Advendure_Net : https://t.co/F1LWy4i3Jf #scarpa… https://t.co/TqJQn4oTEJ
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Στην εξαιρετική 15η θέση και 2ος στην κατηγορία του ο Κώστας Παραδεισόπουλος στο Marathon du Mont Blanc!

Zach Miller: Kατάθεση ψυχής, σε μια μεγάλη επιστροφή ενός κορυφαίου αθλητή!

Οι Adam Peterman & Ruth Croft μεγάλοι νικητές στο Western States Endurance Run 2022!

Ο Hannes Namberger με ρεκόρ και η γνώριμη στη χώρα μας Mimmi Kotka νικητές στο LUT 2022!

Miguel Angel-Heras Hernandez και Μαρία Μαλάι οι νικητές στον Olympus Marathon 2022! Ο Ιταλός Rota Donatello νικητής στο Olympus Ultra!

Επετειακό, 10ο mozart100 by UTMB®: Σαν ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί που βελτιώνεται καθώς περνούν τα χρόνια!

La Sportiva Lavaredo Ultra Trail by UTMB: Iσπανική επικράτηση και στο Cortina Trail!

O Ισπανός Antonio Martinez Perez και η Ιταλίδα Alice Gaggi νικητές στο  Cortina Skyrace 2022!

Scarpa Infinity & Spin 2.0 by Panaras!

Στις 18 Ιουνίου το 10o Mozart100 by UTMB και με ελληνικές συμμετοχές!

Denali 2022 – Proof of Dreams!

Zegama Aizkorri 2022 – Kilian Jornet: Veni, Vidi, Vici !