Δοκιμή και παρουσίαση των Inov8 X-Talon 190! Κύριο

Στα πρόσφατα άρθρα της “Virtual Expo 2014” το Advendure έθεσε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα προς όλους τους κατασκευαστές επώνυμων προϊόντων εξοπλισμού για το ορεινό τρέξιμο αλλά και προς τους αντιπροσώπους αυτών στην Ελλάδα. «Υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για τόσο μεγάλη εξειδίκευση;». Η ταπεινή μου άποψη, χωρίς να είμαι, φυσικά, ειδικός επί του θέματος, είναι πως όσο περισσότερο στοχευμένα είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για αυτού του είδους την καθημερινή ενασχόλησή μας, τόσο πιο πολλά οφέλη έχουμε! Και κάπου εδώ σας παρουσιάσω άλλο ένα καταπληκτικό ζευγάρι της γνωστής αγγλικής εταιρίας. Τα Inov8 X-Talon 190!

Όντας πολύ ευχαριστημένος από τα προηγούμενά μου παπούτσια, τα Inov8 Trailroc 255, στράφηκα ξανά στην ίδια εταιρία για ένα νέο ζευγάρι. Η πληθώρα των διαφορετικών παπουτσιών με προβλημάτισε αρκετά στο ερώτημα ποιο θα ήταν το καταλληλότερο για μένα, όμως τελικά κατάφερα και έκανα μια άριστη επιλογή! Ο λόγος, φυσικά, για τα Inov8 X-Talon 190 όπως ανέφερα παραπάνω. Η αιτία που επέλεξα το συγκεκριμένο ζευγάρι παπουτσιών αφορούσε καθαρά τους αγωνιστικούς μου στόχους για το υπόλοιπο του 2014. Έχοντας αφήσει πίσω μου, λοιπόν, τον έναν από τους δύο στόχους για τη χρονιά αυτή, τον Olympus Mythical Trail, και μάλιστα χωρίς επιτυχία, αποφάσισα ότι χρειαζόμουνα κάθε δυνατή «βοήθεια» για να κερδίσω στον επόμενο. Ο Rodopi Advendurun ή αλλιώς ROUT είναι ένας αγώνας που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Στα 164 χιλιόμετρα που καλείσαι να τρέξεις πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένος για όλα και το μοναδικό πράγμα που δεν θα ήθελες καθόλου να σε ενοχλήσει είναι τα παπούτσια σου!



 

Τα Inov8 X-Talon 190 είναι ένα ζευγάρι ειδικά σχεδιασμένο για το τερέν της Ορεινής Ροδόπης. Για την ακρίβεια, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παπούτσι για να τρέξει κάποιος τον ROUT ή τον VFUT ή αργότερα τον Ursa Trail στο Μέτσοβο! Ακούγομαι υπερβολικός αλλά είμαι πράγματι ενθουσιασμένος και θα καταλάβετε γιατί παρακάτω. Επίσης εκτός από τις καθημερινές προπονήσεις μου είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα συγκεκριμένα παπούτσια και σε αγώνες, κάτι που με βοήθησε να βγάλω ακόμα περισσότερα συμπεράσματα. Οι ορεινοί μαραθώνιοι Haidou Trail Party, Ορεινός Aγώνας Ναμάτων και Στη σκιά του Ολύμπου, επιβεβαίωσαν αρκετές από τις αρχικές υποθέσεις μου. Μιλάμε, λοιπόν, σε γενικές γραμμές για ένα πάρα πολύ ελαφρύ παπούτσι με καταπληκτική εφαρμογή και απίστευτο κράτημα!


Όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας Inov8, ο αριθμητικός χαρακτηρισμός, στην ονομασία του παπουτσιού, υποδεικνύει το βάρος τους.Τα μόλις 190 γραμμάρια, σε μέγεθος παπουτσιού No 42, δείχνουν ξεκάθαρα ένα πράγμα, ότι οι Άγγλοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο βάρος του παπουτσιού! Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την εταιρία ώστε ο κάθε δρομέας, ανεξάρτητα από το πόσο τρέχει, να έχει την πιο φυσική αίσθηση της δραστηριότητας αυτής. Αυτό επιτυγχάνεται με το μικρό βάρος, το χαμηλό drop αλλά και την εφαρμογή των X-Talon 190 στο πόδι και είναι κάτι που το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που θα φορέσεις το παπούτσι, ακόμα και όταν είσαι στο κατάστημα και το δοκιμάζεις!



 

Η εφαρμογή των X-Talon 190 είναι precision όπως λένε οι φίλοι μας οι Βρετανοί, κάτι που στη γλώσσα μας σημαίνει πως θα νιώσετε ότι φοράτε ένα στενό παπούτσι. Παρόλα αυτά το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το επάνω μέρος είναι τόσο μαλακό που δίνει την εντύπωση πως φοράτε κάλτσα πάνω από την κάλτσα σας! Για το επάνω μέρος του παπουτσιού έχει χρησιμοποιηθεί ένα συνθετικό ελαστομερές, η θερμοπλαστική πολυουρεθάνη. Η επιλογή του συγκεκριμένου υλικού προσδίδει ελαστικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανθεκτικότητα, εξαιρετική διαπνοή αλλά και τέλειους χρωματικούς συνδυασμούς! Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα άνετο για εμάς παπούτσι, που αφήνει το πόδι μας να «αναπνεέι» καθ’ όλη τη διάρκεια που το φοράμε και το οποίο σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.


Μάλιστα, ένας ακόμα λόγος που θα λατρέψετε τα X-Talon 190 είναι πως αν βραχούν στεγνώνουν γρηγορότερα από υπερβολικά γρήγορα! Και δεν εννοώ απλά να πιτσιλιστούν αλλά να βουτηχτούν ολόκληρα μέσα στα νερά! Αυτό οφείλεται και πάλι στο υλικό που είναι κατασκευασμένο το επάνω μέρος του παπουτσιού, το οποίο με τις κατάλληλες χημικές διεργασίες γίνεται «υδρόφοβο». Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχει προστεθεί στο ύφασμα του παπουτσιού μια πολύ λεπτή επένδυση που τα κάνει ανθεκτικά στο νερό. Τι εννοώ… Σε συνδυασμό με την θερμοπλαστική πολυουρεθάνη, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω, στα X- Talon 190 υπάρχει μια πρόσθετη επίστρωση DWR ή Durable Water Repellent, όπως λέγεται με ξένη ορολογία, η οποία αποτρέπει το ύφασμα από το να «μουλιάσει» με νερό! Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με την εξαιρετική διαπνοή των παπουτσιών  μειώνεται σημαντικά η υγρασία που παραμένει στο παπούτσι και συνάμα στο πόδι μας. Μη μπερδευτείτε και θεωρήσετε ότι τα X-Talon 190 είναι GoreTex γιατί θα κάνετε λάθος! Στα υποδήματα που έχουν τεχνολογία GoreTex μπορεί να χρησιμοποιείται και DWR επίστρωση. Στα συγκεκριμένα παπούτσια της Inov8 όμως φανταστείτε περισσότερο σαν να αλείφετε ένα καλό «χέρι» κερί το αγαπημένο σας αυτοκίνητο, το νερό γλιστράει επάνω και φεύγει!Αυτήν την ιδιότητά τους, λοιπόν, είχα την ευκαιρία να την διαπιστώσω στον Haidou Trail Party, όπου έριχνε «καρέκλες» πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα και μονίμως έτρεχα σε λάσπες, νερολακούβες και βρεγμένα χόρτα και φύλλα.

 



 

Επίσης στο πλαϊνό μέρος των παπουτσιών, και από τις δύο πλευρές, υπάρχει πρόσθετη στήριξη του ποδιού, η οποία «κρύβεται» πολύ έξυπνα και όμορφα στη σχεδίαση των X-Talon 190. Όσο πιο πολύ σφίγγουμε τα κορδόνια μας τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν για κίνηση των ποδιών μέσα στο παπούτσι. Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε ποτέ με το σφίξιμο. Αν και δεν θα χρειαστεί, με βάση τα όσα έχω διαπιστώσει ως τώρα, έτσι θα είμαστε προστατευμένοι από φουσκάλες μέχρι και τραυματισμούς!


Στον αντίποδα, βέβαια, βρίσκεται η ελάχιστη προστασία από πέτρες, κλαδιά και άλλα. Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι δεν υπάρχει προστασία ή ότι αυτή είναι μηδαμινή, αν δεν θέλω να είμαι τόσο αυστηρός. Μη βιαστείτε όμως να πείτε ότι η Inov8 δεν δίνει σημασία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως αυτό! Εκτός από τα X-Talon 190 υπάρχουνκαι τα X-Talon 212 τα οποία είναι, σαφέστατα, πολύ περισσότερο ενισχυμένα περιμετρικά αλλά και στο επάνω μέρος του παπουτσιού σε θέματα προστασίας. Γιατί δεν τα επέλεξα; Προτίμησα την πιο ελαφριά εκδοχή, και με το χαμηλότερο drop, των παπουτσιών αυτών, καθώς θεώρησα πως ήταν πιο κατάλληλα για μένα.

 



 

Η μεσόσολα των Inov8 X-Talon 190 είναι κατασκευασμένη από υλικό τύπου EVA (Ethylene Vinyl Acetate), με τη μέθοδο Injected EVA, που ανέλυσα στην παρουσίαση των Trailroc 255. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρία πετυχαίνει μέγιστη απορρόφηση των κραδασμών σε κάθε τύπο εδάφους παρά το εξαιρετικά χαμηλό drop των 3mm. Η απουσία rock plate μπορεί να προβληματίσει ορισμένους δεν είναι όμως κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει. Με τα συγκεκριμένα παπούτσια τρέχω σχεδόν καθημερινά εδώ στον Αηλιά της Κοζάνης, που το τερέν του είναι κυρίως πέτρα, και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα αυτού του είδους μέχρι τώρα. Τα δοκίμασα ακόμα και σε αγώνες που το τερέν τους ήταν κακοτράχαλο! Οι ορεινοί ημιμαραθώνιοι «Στη σκιά του Ολύμπου» και «Ορεινός αγώνας Ναμάτων» περιέχουν δύσκολες, τεχνικές και γρήγορες καταβάσεις, σε εδάφη γεμάτα πέτρες, και για αρκετά χιλιόμετρα!


Όλον αυτόν τον καιρό που χρησιμοποιώ αυτά τα παπούτσια έχω πάντα πολύ καλή αίσθηση στο τι και πού πατάω χωρίς ποτέ να νιώσω ενόχληση από πέτρες. Φυσικά, πιστεύω ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι τα προηγούμενα παπούτσια που φορούσα είχαν επίσης χαμηλό drop -6 mm - και ήταν της ίδιας minimal φιλοσοφίας ώστε να συνηθίσει το πόδι μου και η μετάβαση αυτή να είναι απλά το επόμενο βήμα για μένα.Ωστόσο θα πρότεινα σε δρομείς που προέρχονται από παπούτσια με μεγαλύτερο drop να ξεκινήσουν με τα X-Talon 212 ή τα Mudclaw 300 ή ακόμα τα Trailroc 255, μιας και αυτά θεωρώ πως είναι τα καλύτερα παπούτσια που έχει να προσφέρει η Inov8 για να μυήσει κάποιον στον «μινιμαλισμό»!

 



 

Ένας λόγος υπάρχει που πρέπει να αγοράσετε τα X-Talon 190 με κλειστά μάτια. Κράτημα, κράτημα, κράτημα! Συγχωρέστε με που είπα τρεις αλλά τα παπούτσια αυτά είναι πολύ μπροστά! Δεν ξέρω πώς ακριβώς το πέτυχε αυτό η Inov8 όμως δημιούργησε ένα παπούτσι με εξαιρετική πρόσφυση και πληροφόρηση σε κάθε τερέν. Είχα μιλήσει με τα καλύτερα λόγια όταν παρουσίαζα τα Trailroc 255 και δεν ξέρω πόσο περισσότερα μπορώ να πω χωρίς να γίνω γραφικός. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσω απλά να περιγράψω το παπούτσι όσο πιο αντικειμενικά μπορώ. Το απίστευτο, λοιπόν, κράτημα των X-Talon 190 οφείλεται στην εξωτερική σόλα τους που είναι κατασκευασμένη από sticky rubber (η ονομασία τα λέει όλα), υλικό που χρησιμοποιεί η Inov8 σχεδόν σε όλα τα μοντέλα της για το ορεινό τρέξιμο.


Στον σχεδιασμό της σόλας εντύπωση θα σας κάνουν σίγουρα τα πολύ μεγάλα επιθέματα (lugs) που κάνουν τα X-Talon 190 να μοιάζουν με ποδοσφαιρικά παπούτσια στο κάτω μέρος τους. Θυμάμαι τον ήχο που έκαναν στην άσφαλτο, μέχρι να μπω στο μονοπάτι, όταν τα πρωτοφόρεσα… Κλακ, κλακ, κλακ… Ακριβώς σαν να έτρεχα με ποδοσφαιρικά παπούτσια. Τα παπούτσια αυτά θέλουν μονοπάτια και το βροντοφωνάζουν! Και πόσο ευτυχισμένοι θα γίνετε και‘σεις με το που θα πατήσετε στα αγαπημένα σας μονοπάτια! Η επιθετική σχεδίαση της σόλας θα σας εξασφαλίσει πρόσφυση παντού! Στα μονοπάτια της μακρινής, ορεινής Ροδόπης το παπούτσι θα σας καταπλήξει, ακόμα και όταν όλα είναι βρεγμένα κάτω! Άλλωστε τότε βρίσκεται το παπούτσι στο στοιχείο του και αποδίδει τα μέγιστα. Σε τέτοιου είδους μονοπάτια απλά τρέξτε και αφήστε τα X-Talon 190 να κάνουν τα υπόλοιπα! Δεν θα σας απογοητεύσουν και δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να γεμίσουν λάσπη από κάτω.

 



 

Σε μονοπάτια πιο «σκληρά», με αρκετές πέτρες,τα Inov8 X-Talon 190 θα σταθούν άξια της φήμης των παπουτσιών της Βρετανικής εταιρίας, που τα θέλει να μην γλιστρούν πουθενά και να δίνουν σιγουριά σε αυτόν που τα φοράει. Μοναδικό μειονέκτημα, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι πως τρέχοντας συνεχώς στα «κακοτράχαλα» θα μειωθεί η ζωή των παπουτσιών αυτών, αφού η εξωτερική σόλα τους θα αρχίσει να φθείρεται γρηγορότερα. Γι’ αυτό και έγραψα παραπάνω ότι σε τερέν σαν της Ροδόπης τα X-Talon 190 παίζουν στην έδρα τους και μάλιστα χωρίς αντίπαλο!


Μία ακόμα λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά σε αυτά τα παπούτσια είναι πως, στην περιοχή κάτω ακριβώς από τα μετατάρσια οστά, η εξωτερική σόλα έχει ένα αυλάκι, το οποίο η εταιρία ονομάζει metaflex. Η δουλειά του είναι τόσο απλή και όμως τόσο σημαντική! Με αυτόν τον τρόπο χωρίζεται νοητά η σόλα σε δύο μέρη, το εμπρός και το πίσω, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ελαστικότητα αλλά και φυσικότητα στην κίνηση. Ακριβώς όπως συμβαίνει όταν κουνάμε τα δάχτυλα των ποδιών μας, το μεγαλύτερο μέρος της πατούσας μας παραμένει «σταθερό» ενώ τα δάχτυλα μας οδηγούν το πού και το πώς θα πατήσουν τα πόδια μας. Φυσικά, αυτό μαρτυράει ένα και μόνο πράγμα, τα παπούτσια αυτά έχουν κατασκευαστεί για να σε κάνουν να τρέξεις ακόμα γρηγορότερα!  Αν τα X-Talon 190 ήταν αυτοκίνητα θα ήταν σίγουρα Ferrari ή Lamborghini, οπότε φανταστείτε τι θα έκανε ένας οδηγός αγώνων με τα παραπάνω αυτοκίνητα. Ειδικά οι δρομείς που τρέχουν πατώντας πρώτα με το εμπρός μέρος του ποδιού (forefoot strikers) θα ξετρελαθούν με την φυσική αίσθηση που χαρίζουν τα παπούτσια. Προσωπικά διαπίστωσα τρομερή βελτίωση στους χρόνους μου, σε οποιαδήποτε μορφή ανάβασης και σε οποιοδήποτε τερέν, αφού ο συνδυασμός των στοιχείων της εξωτερικής σόλας, που περιέγραψα παραπάνω, δεν αφήνει περιθώριο να πάει κάτι στραβά!




 

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω σε λίγες γραμμές, τα Inov8 X-Talon 190 είναι ένα ζευγάρι παπούτσια υπέρ ελαφριά, με εξαιρετική διαπνοή, άνετα, πολύ καλή πληροφόρηση και κράτημα από άλλο πλανήτη! Δρομείς με μεγάλο σωματικό βάρος (ίσως περισσότερο από 90 kgr θα τολμούσα να πω) ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε παπούτσια με τόσο χαμηλό drop (3mm) είναι καλύτερα να προτιμήσουν μία από τις 3 εναλλακτικές που ανέφερα παραπάνω και σίγουρα δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Κάπου εδώ θα κλείσω αυτήν την παρουσίαση χρησιμοποιώντας μια φράση της Inov8 για να περιγράψει εν συντομία τα X-Talon 190. «Επιλέξτε αυτό το παπούτσι όταν κάθε δευτερόλεπτο μετράει και το να τερματίσεις δεύτερος δεν αποτελεί επιλογή!».





Inov8 XTalon 190 - Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

- Βάρος: 190 gr.

- Fit: Precision

- Upper: Synthetic, DWR coated, TPU

- Lining: Mesh

- Footbed: 3mm

- Ενδιάμεση σόλα: Injected EVA

- Drop: 3mm

- Σόλα: X – Talon

- Τιμή: 120 Ευρώ



Διάθεση: Xploshop, Αλεξάκης Κωνσταντίνος, Κοζάνη ή Inov-8 Greece



Λεζπουρίδης Θεοχάρης - a.k.aKakotrahallous

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ