HOKA One One Valor: Παρουσίαση και Δοκιμή! Κύριο

By 22 Ιουλ 2015

Από το 2012, η HOKA One One βρίσκεται σε μία αναζήτηση πρωτοπόρων και αναβαθμισμένων τεχνολογιών για παπούτσια τόσο ασφάλτου όσο και ορεινού τρεξίματος. Τα μοντέλα της έχουν μοναδική επίδοση λόγω της γεωμετρίας της ενδιάμεσης σόλας που δίνει ψηλότερο μεν όγκο αλλά πιο “μαλακιά” πυκνότητα και περισσότερο αφρό αναπήδησης συγκριτικά με τα περισσότερα μοντέλα παπουτσιών.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των HOKA είναι το κατά 50% περισσότερο “cushioning” που εξασφαλίζει μεγαλύτερη απορρόφηση των κραδασμών. Η ενδιάμεση σόλα είναι μέχρι και 2,5 φορές πιο παχιά από τα συνηθισμένα δρομικά παπούτσια, κατασκευασμένη από εξειδικευμένα υλικά. Το πλεονέκτημα αυτής της ενδιάμεσης σόλας είναι η μεγαλύτερη απορρόφηση των κραδασμών και εγγενώς η  πιο σταθερή πορεία.

 

  


Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των HOKA Valor

Meta- Rocker

Αυτό το γεωμετρικό  χαρακτηριστικό που η εταιρεία το ονομάζει Meta- Rocker σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διαφορά ύψους μεταξύ της φτέρνας και της “μπάλας” του πέλματος (heel to toe drop). Έτσι, η ακτίνα της εξωτερικής σόλας στη φτέρνα και στα δάχτυλα δημιουργεί ένα μοναδικό υπομόχλιο αποτέλεσμα που προάγει ένα κατευθυνόμενο τύπο “βαδίσματος” στο πόδι. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ρολάρισμα του παπουτσιού σε σχέση με τα περισσότερα δρομικά μοντέλα.

 

Στο μοντέλο Valor  έχει επιλεγεί το tο σύστημα του Early Stage Meta- Rocker, το οποίο  είναι τοποθετημένο ακριβώς πίσω από τις κεφαλές του μεταταρσίου, οπότε  εξασφαλίζεται ομαλότερη πορεία και γρηγορότερη προώθηση και μετάβαση στο μπροστινό μέρος του ποδιού (forefoot) κατά την διαδικασία πατήματος και απογείωσης από το έδαφος.

 

Το σύστημα Meta-Rocker με την καμπύλη από την φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα για ομαλότερη πορεία γρηγορότερη προώθηση και μετάβαση στο μπροστινό μέρος του ποδιού (forefoot)!  

Lycra

Το υλικό Lycra που χρησιμοποιείται στα Hoka Valor προσδίδει ιδιαίτερη άνεση, καθώς ειδικά στο πάνω μέρος του παπουτσιού δίνεται η αίσθηση της κάλτσας που αγκαλιάζει το coup de pied. Δεν υπάρχουν ραφές σ’ αυτό το σημείο, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη εφαρμογή και αποφυγή ερεθισμών στο δέρμα.

 

Active Foot frame

Το εσωτερικό πλαίσιο του παπουτσιού σχεδιάστηκε ώστε να “βουλιάζει” το πόδι όσο γίνεται πιο βαθιά στην εσωτερική σόλα του παπουτσιού. Το πλεονέκτημα αυτού του χαρακτηριστικού είναι ότι προσδίδει μεγαλύτερη σταθερότητα η οποία προσαρμόζεται στα περισσότερα σχήματα ποδιών και στυλ τρεξίματος.

 

Heel to toe drop

Το ύψος του παπουτσιού για το γυναικείο μοντέλο φτάνει τα 31 mm στην φτέρνα και τα 27 mm στο μπροστινό μέρος (4 mm drop δηλαδή), ενώ όσων αφορά το stack height (η απόσταση ανάμεσα στη επιφάνεια του ποδιού και το έδαφος) είναι η μέγιστη! Πρόκειται για παπούτσια που απευθύνονται σε δρομείς με ουδέτερο πάτημα, για τρέξιμο στην άσφαλτο κυρίως μιας και πληρούν τις προϋποθέσεις του standard τύπου παπουτσιού. Αυτό σημαίνει πως είναι κατασκευασμένα με υλικά που αποδεδειγμένα αντέχουν το στρες που σχετίζεται με το τρέξιμο πολλών χιλιομέτρων στην άσφαλτο στις καθημερινές προπονήσεις. Το υφασμάτινο πλέγμα στο πάνω μέρος είναι εξαιρετικά ελαφρύ και επιτρέπει την άριστη κυκλοφορία του αέρα και την αναπνοή του ποδιού.

 

 

Στην συσκευασία περιλαμβάνεται και δεύτερο ζευγάρι εσωτερικών πάτων, και το αξιοπερίεργο είναι πως σε καμία ιστοσελίδα της εταιρείας δεν αναφέρεται ο λόγος που υπάρχει αυτό το έξτρα ζευγάρι. Επικοινωνήσαμε με τον αντιπρόσωπο της HOKA One One στην Ελλάδα, τον Λεονάρδο Γουλανδρή ο οποίος μας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ζευγάρια, ώστε να καθορίζει ο καθένας τον εσωτερικό χώρο του παπουτσιού όπως τον βολεύει. Υπάρχει ένας λεπτός πάτος (1mm) πιο μαλακός από υλικό Ortholite και ένας πιο χοντρός (2mm) και πιο σκληρός με το standard EVA υλικό που έχει ήδη την φόρμα του ποδιού με προστατευτική κλίση στην φτέρνα . Έτσι, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την προπόνηση ή τον αγώνα του με τον πιο παχύ πάτο και όσο προχωρούν τα χιλιόμετρα - οπότε και πρήζεται το πόδι του - μπορεί να αλλάξει στον λεπτότερο πάτο και να έχει περισσότερο χώρο μέσα στο παπούτσι. Φυσικά μπορεί να συνδυάσει και τους δυο πάτους μαζί (3mm!), ώστε να μικρύνει ακόμα περισσότερο τον χώρο.

 

Το Valor σχεδιαστικά προσεγγίζει περισσότερο τα μοντέλα της HOKA Stinson και Bondi 4.

 

Δοκιμή και Συμπεράσματα:

Φόρεσα τα Valor σε αρκετές προπονήσεις, τόσο σε γρήγορες με ρυθμό κάτω από 5’/χλμ, όσο και σε μεγαλύτερες προπονήσεις έως 50 χιλιόμετρα. Επίσης τα χρησιμοποίησα στους αγώνες Ευχίδειος άθλος 107 χλμ και Κρόνιον Πέρασμα 70χλμ χωρίς να χρειαστεί να αλλάξω παπούτσια. Έχοντας τρέξει τον τελευταίο χρόνο με τα Bondi 3 και όντας ήδη ευχαριστημένη με τον σχεδιασμό και την φιλοσοφία των HOKA, είχα μέτρο σύγκρισης μεταξύ των δύο μοντέλων.  

 

Τα Valor έχουν βάρος μόλις 233 γραμμάρια, αίσθηση που σίγουρα χαρίζει μια άνεση στο πόδι καθώς δεν νιώθεις να κουβαλάς μαζί σου “επιπλέον βάρος”. Σημαντικό είναι ότι δεν χρειάστηκαν στρώσιμο και ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα ένιωθα την εσωτερική τους επιφάνεια σταθερή αλλά μαλακή, ενώ δεν είχαν την αίσθηση “βυθίσματος” που είχαν τα Bondi 3.

 

Βρήκα τον σχεδιασμό τους πιο στενό σε σχέση με τα Bondi 3, με αποτέλεσμα να αγκαλιάζει το πόδι μου καλύτερα και αυτό να μην “παίζει” μέσα στο παπούτσι, ειδικά στα αρχικά χιλιόμετρα της προπόνησης ή των αγώνων, όπου το πόδι είναι ακόμα ξεκούραστο και στο φυσιολογικό του μέγεθος.

 

Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού είναι επίσης πιο στενό, αποτρέποντας έτσι την δημιουργία φουσκάλας, πρόβλημα που είχα με τα Bondi 3. Βέβαια για όσους έχουν πιο φαρδύ πόδι ή coup de pied, θα συνιστούσα κάποιο άλλο μοντέλο, με πιο φαρδιά σχεδίαση.

 

Valor vs. Bondi 3: Εμφανής η διαφορά πλάτους!

 

Το σύστημα Μeta- Rocker είναι το ίδιο και στα δύο μοντέλα (early stage), οπότε τρέχοντας με συχνό διασκελισμό και χαμηλό πάτημα που απαιτείται στις υπεραποστάσεις όντως νιώθεις το πόδι απλά σαν να “ρολάρει” πάνω στην άσφαλτο χωρίς προσκρούσεις και κραδασμούς.  Ας μην ξεχνάμε πως στην φιλοσοφία σχεδίασης των HOKA ανήκει και το γεγονός πως χάριν της πολύ μεγάλης απορρόφησης κραδασμών που προσφέρουν προστατεύονται τα γόνατα και η μέση συμβάλλοντας και στην μείωση των καρδιακών παλμών κατά την άσκηση έως 5-6 παλμούς/ λεπτό.

 

Τα Bondi 3 μου έδιναν την αίσθηση πως βούλιαζε η φτέρνα παραπάνω από ότι έπρεπε στο cushioning, γεγονός που ίσως ασκούσε στον αχίλλειο κάποια ένταση που δεν έπρεπε. Ωστόσο με τα Valor δεν αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα, είναι πιο σταθερή  η επιφάνεια της σόλας και πραγματικά νιώθω την φτέρνα σταθερή να δίνει ώθηση στο μπροστινό μέρος του ποδιού.

 

Μια διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα είναι στα κορδόνια. Τα Bondi 3 έχουν  το σύστημα Race Lace System, είναι  εξαιρετικά λεπτά και καταλήγουν σε κλιπ ασφαλείας, όπου τραβάς το επάνω μέρος για να σφίξουν και να κουμπώσουν στο ειδικό κλιπ. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε μοντέλα πολλών εταιριών, για να διευκολύνονται οι δρομείς στο δέσιμο και λύσιμο των κορδονιών, αλλά και για να μένουν σταθερά τα κορδόνια ως προς το σφίξιμο τους ιδιαίτερα στις κατηφόρες.  Εμένα προσωπικά αυτό το σύστημα δεν με βόλεψε ποτέ σε κανένα μοντέλο, καθώς στην βιασύνη των αλλαγών των παπουτσιών μέσα στους αγώνες δυσκολευόμουν να φέρω το κλιπ  εύκολα στην ευθεία, με αποτέλεσμα να ξοδεύω χρόνο να λύνω και να σφίγγω και πάλι μέχρι να πετύχω το ιδανικό τους μήκος! Αντίθετα, τα Valor επανέρχονται στο απλό σύστημα κορδονιών, όπου έχω τον απόλυτο έλεγχο και μπορώ να δένω εύκολα τα χοντρά τους κορδόνια χωρίς να ασχολούμαι περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται.

 

Μια ακόμα διαφορά ανάμεσα στα δυο μοντέλα είναι η γλώσσα τους. Τα Valor έχουν αρκετά πιο παχιά γλώσσα, λεπτομέρεια που μου άρεσε καθώς νιώθω να αγκαλιάζει το coup de pied και προφυλάσσει από τις προστριβές. Τα Bondi 3 έχουν πολύ λεπτή γλώσσα που διπλώνει εύκολα κατά το σφίξιμο των κορδονιών.

 

Valor vs. Bondi 3: Σημαντική η διαφορά στο πάχος της γλώσσας!

 

Τέλος, λόγω την ελαστικής σόλας έχουν μεγάλη σταθερότητα σε βρεγμένη άσφαλτο, ενώ χάριν της πιο σκληρής προστατευτικής επιφάνειας μπροστά στην μύτη δεν εισχωρούν εύκολα μέσα στο παπούτσι νερά.

 

Συνιστώ το παπούτσι για αποστάσεις από μαραθώνιο έως 110 χιλιόμετρα, καθώς λόγω του στενότερου σχεδιασμού ίσως χρειαστεί αλλαγή είτε σε μεγαλύτερο νούμερο είτε σε άλλο πιο φαρδύ μοντέλο.

 

Από αισθητικής άποψης, σίγουρα τα HOKA τραβούν την προσοχή με τον όγκο τους, τα σχέδια τους αλλά και τα εντυπωσιακά τους χρώματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο μάλιστα βγαίνει σε πολύ φανταχτερά χρώματα, ακολουθώντας την πάγια τακτική της εταιρείας να έχει σε πολλά μοντέλα της ένα τεράστιο λογότυπο "κεντημένο" στο πλάι τους. Αν κάποιος θέλει να περάσει απαρατήρητος φορώντας ένα μοντέλο Hoka, θα δυσκολευτεί σίγουρα, αλλά από την άλλη λαμβάνοντας υπόψη τον "πόνο" της υπεραπόστασης σε σχέση με τα "κάλλη" του παπουτσιού τα Valor αξίζουν σίγουρα μια δοκιμή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως το μότο της εταιρείας είναι crazy is smart!

 

Τα Hoka One One Valor κοστίζουν 155 ευρώ. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Hoka One One στην Ελλάδα είναι ο Λεονάρδος Γουλανδρής και η NewLife, ενώ μπορείτε να τα βρείτε και σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών.

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (από το web-site της Hoka One One):

Κατηγορία: Ultra Size
Γεωμετρία: Height: Meta 27mm - Under Heel: 31mm / Drop: 4mm, Flat Waisted Geometry Provides Inherent Stability, Early-Stage Meta-Rocker Provides Propulsion
Βάρος: 233 gr (EU 38 2/3)
Εξωτερικό: Lycra Comfor tFrame Upper, seamless
Σύστημα κορδονιών: Standard
Ενδιάμεση σόλα: Full EVA Midsole Provides Signature Hoka Cushioning

 

Άντζυ Τερζή