Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Dynafit Alpine Pro: Παρουσίαση και Δοκιμή!


Dynafit Alpine Pro: Παρουσίαση και Δοκιμή!

18 + 21 + 12 + 12 + 104 + 19 + 16 + 15 + 26 +   ...Ωωω!!! Γεια σας! Πώς είστε, τι κάνετε; Εγώ προσθέτω τα χιλιόμετρα. Ποια χιλιόμετρα; Μα, φυσικά, αυτά που έχω διανύσει μέχρι τώρα με τα νέα "Dynafit Alpine Pro"! Έχουν περάσει, περίπου, δύο μήνες από τη στιγμή που πήρα στα χέρια μου το ολοκαίνουριο ζευγάρι παπουτσιών της Dynafit και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πρόλαβα να κάνω, σχεδόν, τα πάντα μαζί τους! Σχεδόν τα πάντα διότι δεν συνηθίζω να κοιμάμαι με παπούτσια... Έτρεξα, έτρεξα ξανά, έτρεξα πιο πολύ μα περπάτησα κιόλας, στην κυριακάτικη βόλτα μου, τις Τρίτες για να πάω στη τοπική λαϊκή αγορά, και μέχρι το πάρκο της γειτονιάς όπου συνηθίζουν να παίζουν τα παιδιά μου. Σε αυτά τα χιλιόμετρα που με συνόδευσαν, ως τώρα, συγκέντρωσα αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του νέου μοντέλου, τον τρόπο που συμπεριφέρεται, το κράτημα σε κάθε είδους τερέν και άλλα πολλά τα οποία είμαι σίγουρος πως ενδιαφέρουν αρκετούς από εσάς!

 

Την πρώτη γεύση την είχατε πάρει, όπως κι εγώ άλλωστε, από την παρουσίαση όλων των μοντέλων παπουτσιών της συγκεκριμένης εταιρίας μέσα από την ιστοσελίδα του Advendure. Σε εκείνη την παρουσίαση, που μπορείτε να διαβάσετε πάλι πατώντας εδώ, αναφέρθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων Dynafit Alpine Pro καθώς και μερικά λόγια για κάθε ένα από αυτά. Οι ονομασίες τους, αρκετά επιστημονικές, υπόσχονται να λύσουν όλα τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δρομέας ορεινών αποστάσεων στην καθημερινότητά του. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

 Dynafit Alpine ProDynafit Alpine Pro

 

Προερχόμενος από άλλη εταιρία παπουτσιών, γνώριζα πως τα Alpine Pro θα ήταν εντελώς διαφορετικά παπούτσια από κάθε άποψη. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να κάνω μια γενική επανεκκίνηση στα “θέλω” μου και στον τρόπο που κρίνω ένα παπούτσι ώστε να καταφέρω να αξιολογήσω αντικειμενικά το νέο μοντέλο της Dynafit.

 

Σύμφωνα με την εταιρία τα Alpine Pro σχεδιάστηκαν για δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιασμού τα παπούτσια είναι εξαιρετικά και ανταποκρίνονται άριστα. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα στο ορεινό τρέξιμο, όπως συμβαίνει με το τρέξιμο στην άσφαλτο όπου έχεις να αντιμετωπίσεις έναν τύπο τερέν και καιρικές συνθήκες αρκετά πιο ήπιες. Εκεί, λοιπόν, που τα πράγματα θα μπερδευτούν εκεί θα “μπερδευτείς” κι εσύ, παρά το γεγονός πως έχεις έναν πολύ καλό σύμμαχο στα πόδια σου!

 

Σφιχτή εφαρμογή και άνεση στο μονοπάτιΣφιχτή εφαρμογή και άνεση στο μονοπάτι

 

Έτσι ένιωσα κι ο ίδιος όταν φόρεσα για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μοντέλο παπουτσιών και βγήκα να τρέξω. Είχα αντιληφθεί από τη στιγμή που τα δοκίμασα ότι επρόκειτο για παπούτσια με πολύ σφιχτή εφαρμογή! Μάλιστα, αναγκάστηκα να πάρω μισό νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράω καθώς ο χώρος μπροστά στα δάχτυλα ήταν περιορισμένος για τα δεδομένα μου. Αναλύοντας τα δεδομένα μου, πρέπει να αναφέρω πως φοράω νούμερο 41.5 σε όλα τα παπούτσια μου (και σε αυτά που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα για το τρέξιμο) και συνηθίζω να επιλέγω αγώνες με αρκετά χιλιόμετρα (>80χλμ.) όπου τα δάχτυλα του ποδιού πρήζονται με τη συνεχή ορθοστασία και καταπόνηση. Το νούμερο 42, αν και ελάχιστα μεγαλύτερο από το 41.5, μου πρόσφερε το χώρο, μπροστά στα δάχτυλα που χρειαζόμουν, και τη σιγουριά ότι δε θα τερματίζω με μαυρισμένα νύχια. Πρέπει, επίσης, να σας αποκαλύψω πως αποφάσισα να αγωνιστώ με τα συγκεκριμένα παπούτσια σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες της Ρουμανίας, και γι’ αυτό είχα αρκετό άγχος μιας που παρέλαβα τα Alpine Pro μόλις μιάμιση εβδομάδα πριν από την αναχώρησή μου για το εξωτερικό.

 

Η Dynafit σε προσέχει!Η Dynafit σε προσέχει!

 

Πίσω, πάλι, στην πρώτη μου φορά με τα Dynafit Alpine Proκαι πριν προλάβω να ολοκληρώσω δύο χιλιόμετρα αισθάνομαι ότι θέλω να βγάλω τα παπούτσια επειγόντως. Με πιέζουν, με τρόπο ασφυκτικό, στο μέσο του ποδιού, εσωτερικά και εξωτερικά, προκαλώντας μου πόνο. Το πρόβλημα, φυσικά, λύνεται κατευθείαν μόλις χαλαρώνεις τα κορδόνια, κάτι όμως που προκαλεί αστάθεια αφού το πόδι πλέον δεν συγκρατείται όπως πρέπει. Παρόλα αυτά, το δυσάρεστο συναίσθημα, που σας περιέγραψα προηγουμένως, εξαφανίζεται όσο περισσότερο φοράμε τα παπούτσια, με αποτέλεσμα μετά από δύο-τρεις προπονήσεις να νιώθουμε επιτέλους άνετα. Βέβαια, η σφιχτή αίσθηση παραμένει αλλά δεν ενοχλεί πια καθόλου. Και είναι, όντως, ένα πολύ άνετο και ξεκούραστο παπούτσι όσο και αν σου δώσει την εντελώς αντίθετη εντύπωση στην αρχή! Φτάνει μονάχα να σας πω ότι ολοκλήρωσα και τα 104 χιλιόμετρα του αγώνα της Ρουμανίας, φορώντας τα Alpine Pro”, δίχως την παραμικρή φουσκάλα ή μαυρισμένο νύχι!

 

Προσπαθώντας να εξηγήσω πώς ένα τόσο σφιχτό παπούτσι καταφέρνει, συνάμα, να είναι και άνετο, διαπίστωσα τις λεπτομέρειες που έχουν γίνει στον σχεδιασμό του. Ολόκληρο το επάνω μέρω του παπουτσιού αποτελείται από έναν συνδυασμό πλαστικού, συνθετικού υφάσματος και δέρματος. Περιμετρικά των Alpine Pro θα συναντήσουμε στο εμπρός και πίσω μέρος εύκαμπτο, πλαστικό υλικό που έχει σκοπό την προστασία από πέτρες, ρίζες και κλαδιά (μπροστά - “Ballistic Bumper”) και την καλύτερη στήριξη της φτέρνας και του αχίλλειου τένοντα (πίσω - “Heel Preloader”). Το μεγαλύτερο τμήμα, στα πλαϊνά του νέου μοντέλου, καλύπτει ένα φαρδύ κομμάτι, μαλακού δέρματος, που η εταιρία ονομάζει “Adaptive Grid”, το οποίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το παπούτσι να εφαρμόζει άριστα στο πόδι, να το συγκρατεί γερά, επιτρέποντας παράλληλα τις κινήσεις του πέλματος, και να του επιτρέπει να αερίζεται επαρκώς μέσα από τις κάθετες υφασμάτινες “γρίλιες”.

 

(Αριστερά προς δεξιά) Ballistic Bumper - Heel Preloader - Adaptive Grid(Αριστερά προς δεξιά) Ballistic Bumper - Heel Preloader - Adaptive Grid

 

Μια μικρή λεπτομέρεια, που αξίζει να σημειωθεί, είναι ένα μικρό “κόψιμο” που υπάρχει αριστερά και δεξιά του παπουτσιού, στο σημείο που ξεκινάει ο χώρος για τα δάχτυλα, το οποίο επιτρέπει την ελεύθερη κίνησή τους, καθώς τρέχουμε, δίνοντας μία περισσότερο φυσική αίσθηση! Το υπόλοιπο, επάνω, μέρος του παπουτσιού που απομένει είναι κατασκευασμένο από μαλακό κι ελαστικό ύφασμα που δε φθείρεται εύκολα, ενώ η πυκνή ύφανση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε κάθε είδους σκισίματα.

 

(Αριστερά προς δεξιά) Quick Lacing - Invisible Lacing(Αριστερά προς δεξιά) Quick Lacing - Invisible Lacing 

Εκεί, επίσης, θα συναντήσουμε και το “Quick Lacing System” που δεν είναι άλλο από το γρήγορο σφίξιμο των κορδονιών χρησιμοποιώντας ένα μικρό, εύχρηστο κλιπ, εν αντιθέση με το γνωστό δέσιμο που απαιτεί περισσότερο χρόνο. Αυτό, φυσικά, που θα παρατηρήσει κάποιος είναι πως το μεγαλύτερο μέρος από τα κορδόνια καλύπτει ένα κομμάτι ελαστικού υφάσματος που παίζει το ρόλο γκέτας, “Invisible Lacing”. Στο εσωτερικό της, είναι το ιδανικότερο σημείο για να τοποθετούμε τα κορδόνια, μετά από το σφίξιμο, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την πιθανότητα να σκαλώσουν κάπου και να κοπούν ή να σέρνουμε μαζί μας κλαδιά και αγριάδες.

 

Προχωρόντας στα ενδότερα, θα διαπιστώσουμε ότι αρκετή προσοχή έχει δοθεί σε σημεία του ποδιού, όπως είναι η ράχη και ο αστράγαλος, που μπορεί να πληγωθούν από την συνεχή τριβή με τα υλικά του παπουτσιού και να προκαλέσουν ερεθισμούς ή φουσκάλες. Αν πιάσει κάποιος στα χέρια του τα “Alpine Pro” θα παρατηρήσει πως η εταιρία έχει δημιουργήσει τη γλώσσα του παπουτσιού και την περιοχή γύρω από τον αστράγαλο με περισσότερο αφρώδες υλικό, επενδεδυμένο εσωτερικά με μαλακό ύφασμα, για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Μάλιστα, η γλώσσα του παπουτσιού είναι ραμμένη με λάστιχο, αριστερά και δεξιά, με το εσωτερικού του παπουτσιού ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθεί από τη θέση της και να μας ενοχλεί καθώς τρέχουμε. Το εσωτερικό του νέο μοντέλου της Dynafit συμπληρώνουν οι ορθοπεδικοί, ανατομικά σχεδιασμένοι πάτοι της εταιρίας, πάχους 3mm, που υπόσχονται απορροφητικότητα και λιγότερες δυσάρεστες οσμές, “Ortholite Footbed”!

 

Αρκετό αφρώδες υλικό στην περιοχή γύρω από τον αστράγαλο και στη γλώσσα του παπουτσιού. Στις επάνω φωτογραφίες φαίνεται το λάστιχο που συγκρατεί τη γλώσσα.Αρκετό αφρώδες υλικό στην περιοχή γύρω από τον αστράγαλο και στη γλώσσα του παπουτσιού. Στις επάνω φωτογραφίες φαίνεται το λάστιχο που συγκρατεί τη γλώσσα.

 

Και αφού μιλήσαμε παραπάνω για απορροφητικότητα κραδασμών δε μπορώ παρά να σας αποκαλύψω ότι σε αυτό το κομμάτι η συμπεριφορά των Alpine Pro ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου! Η διαδικασία που χρησιμοποιεί η εταιρία για να κατασκευάσει τη μεσόσολα των συγκεκριμένων παπουτσιών ονομάζεται Double Compression Molded EVA και είναι αρκετά σύνθετη και περίπλοκη. Εδώ, πρέπει να ειπωθεί πως το 95%, περίπου, από μεσόσολες τύπου EVA (Ethylene Vynil Acetate – Αιθυλένιο Οξικού Βινυλίου) παρασκευάζεται αποκλειστικά με τις διαδικασίες “Compression” ή “Injection” ή και με συνδυασμό των δύο.

 Τυχαίες εικόνες από τη διαδικασία παραγωγής ενδιάμεσης σόλας (μεταλλικό καλούπι) και αφρός EVA σε μεγέθυνση (κάτω δεξιά)Τυχαίες εικόνες από τη διαδικασία παραγωγής ενδιάμεσης σόλας (μεταλλικό καλούπι) και αφρός EVA σε μεγέθυνση (κάτω δεξιά)

 

Οι διαδικασίες αυτές έχουν αναλυθεί σε προηγούμενα άρθρα του Advendure σχετικά με παρουσιάσεις νέων παπουτσιών. Παρόλα αυτά, επειδή είμαι σχεδόν σίγουρος πως δε θυμάστε, καθώς οι παραπάνω διαδικασίες είναι όντως περίπλοκες, θα προσπαθήσω να σας την περιγράψω με απλό τρόπο ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτή. Για τα συγκεκριμένα παπούτσια, λοιπόν, αφρός EVA χύνεται μέσα σε ένα μεταλλικό καλούπι που έχει τις πραγματικές διαστάσεις και το σχέδιο της ενδιάμεσης σόλας που υπάρχει στο παπούτσι. Σαν να ρίχνουμε χυλό σε μηχανή για βάφλες. Το καλούπι κλείνει και η μεσόσολα σχηματίζεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Ταρατατάν!!! Ιδού η νέα μεσόσολα. Η Dynafit θέλοντας να ενισχύσει αυτήν την απορροφητικότητα χρησιμοποίησε διπλή ποσότητα αφρού EVA, δηλαδή, διπλός χυλός σε μία βάφλα! Γιαμ, γιαμ! Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερα πιο πάνω, με εξέπληξε θετικά αφού το παπούτσι παραμένει χαμηλό, με χαμηλό, σχετικά, drop 8mm και 300gr βάρος!

 

Μια σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να μας διαφύγει είναι πως η ενδιάμεση σόλα των Alpine Pro είναι ελαφρώς κυρτή στο κάτω μέρος της, σχήμα που δόθηκε με γνώμονα τη δυναμική βαδίσματος αφού ο τρόπος που βαδίζουμε γίνεται πατώντας πρώτα με τη φτέρνα και στη συνέχεια με το υπόλοιπο πόδι. Κατά τα λεγόμενα της εταιρίας, αυτό το χαρακτηριστικό, “Alpine Rolling”, θα κατευθύνει τη ροή τρεξίματος από τη φτέρνα στα δάχτυλα επιβαρύνοντας λιγότερο τα πόδια. Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, στο εσωτερικό της ενδιάμεσης σόλας υπάρχει τοποθετημένο ένα φύλλο από ανθρακόνημα, “Carbon Shield”, που βρίσκεται εκεί για την προστασία μας όταν το τερέν μεταμορφωθεί σε πολύ κακοτράχαλο. Η συγκεκριμένη “ασπίδα” είναι ορατή αν αναποδογυρίσουμε το παπούτσι, κάτι που προσωπικά με ενθουσίασε αφού όποιος δε με πιστεύει μπορώ να του το δείξω και να του πω “Δες, εδώ είναι το ανθρακόνημα!”.

 

(Αριστερά προς δεξιά) "Δες, εδώ είναι το ανθρακόνημα" - Alpine Rolling(Αριστερά προς δεξιά) "Δες, εδώ είναι το ανθρακόνημα" - Alpine Rolling

 

Αυτό που απέμεινε να σχολιάσουμε είναι ίσως το στοιχείο του παπουτσιού που πάντα έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα σύμφωνα με τους περισσότερους από εμάς. Η Dynafit γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι το αγοραστικό κοινό, αν και ερασιτέχνες δρομείς στην πλειοψηφία του, επιθυμεί να έχει στην κατοχή του παπούτσια με κράτημα αντάξιο αυτού που έχουν οι επαγγελματίες ορεινοί δρομείς, που ανεβοκατεβαίνουν τις κορυφές σαν να είναι λοφάκια, στράφηκε σε μια συνεργασία με μια κορυφαία εταιρία κατασκευής εξωτερικής σόλας. Φυσικά, μιλάμε για τη Vibram! Η “Megagrip” εξωτερική σόλα της εταιρίας ταίριαξε σαν γάντι στα νέα Alpine Pro ολοκληρώνοντας έτσι το ήδη εξαιρετικό σύνολο!

 

Vibram Megagrip CompoundVibram Megagrip Compound

 

Η μορφή των επιθεμάτων Lugs δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, παρόλα αυτά το σχετικά χαμηλό ύψος και το σχήμα τους, που θυμίζει πολύγωνο, χαρίζουν άνεση και καλή πρόσφυση όταν τα χιλιόμετρα αυξάνονται. Μονάχα το μέσο της σόλας, στο μπροστινό μέρος, φέρει επιθέματα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και πιο επιθετικό σχεδιασμό, ακολουθώντας όλα την ίδια κατεύθυνση, ώστε να βοηθούν την πρόσφυση σε ανηφορικά κομμάτια. Αντίθετα, στο μέσο του πίσω μέρους της σόλας απουσιάζουν εντελώς τα επιθέματα τα οποία έχουν αντικατασταθεί από μια αυλάκωση που διατρέχει κατά μήκος όλη την εξώσολα, από το σημείο των δαχτύλων, στην εξωτερική πλευρά του παπουτσιού, μέχρι το κέντρο της φτέρνας όπου και διακόπτεται από μια άλλη κάθετη αυλάκωση. Πιθανολογώ ότι ο ρόλος τους σχετίζεται με τη δυναμική βαδίσματος και τη ροή τρεξίματος που ανέφερα προτύτερα.  

 

Επιθέματα στο κέντρο με περισσότερο επιθετικό σχεδιασμό και δύο αυλακώσεις που λειτουργούν ως "οδηγοί" για τη φυσική ροή τρεξίματοςΕπιθέματα στο κέντρο με περισσότερο επιθετικό σχεδιασμό και δύο αυλακώσεις που λειτουργούν ως "οδηγοί" για τη φυσική ροή τρεξίματος

 

Παρακάτω, όπου θα διαβάσετε τα προσωπικά μου συμπεράσματα, ορισμένοι μπορεί να πιστέψουν πως δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτήν την επιλογή παπουτσιού. Οι φίλοι αυτοί θα πρέπει να εξετάσουν οι ίδιοι προσεκτικά τι είδους παπούτσι ψάχνουν μα και να κατανοήσουν σε ποιους πραγματικά απευθύνονται τα Dynafit Alpine Pro.

 

Έπειτα από πολλά χιλιόμετρα και έναν αγώνα που τα είχε όλα στον υπερθετικό βαθμό κατέληξα στο συμπέρασμα πως πρόκειται για πολύ ιδιαίτερα παπούτσια! Η πολύ σφιχτή εφαρμογή, για την οποία έκανα λόγο στην αρχή του άρθρου, συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τώρα και γίνεται πιο αισθητή τη στιγμή που τα φοράω. Ωστόσο, μετά από λίγο το παπούτσι παίρνει τη φόρμα του ποδιού και όλα είναι μέλι-γάλα. Για την ακρίβεια, είναι το μοναδικό τόσο σφιχτό παπούτσι που έχω φορέσει το οποίο ταυτόχρονα είναι και τόσο άνετο! Η πυκνή ύφανση του επάνω μέρους μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις κακουχίες έχει όμως ένα μειονέκτημα, αφαιρεί πόντους από τη διαπνοή του παπουτσιού! Στο κρύο, λοιπόν, μπορεί να μην του δώσουμε σημασία, παρόλα αυτά ο ζεστός καιρός σε συνδυασμό κιόλας με το μαύρο χρώμα του υφάσματος μας κάνει να τα αισθανόμαστε πιο "ζεστά" εσωτερικά.

 

(Αριστερά προς δεξιά) Το εκτεθειμένο μέρος των κορδονιών - Οι αντιμικροβιακοί μου πάτοι έχουν πιάσει μυρωδιά...(Αριστερά προς δεξιά) Το εκτεθειμένο μέρος των κορδονιών - Οι αντιμικροβιακοί μου πάτοι έχουν πιάσει μυρωδιά...

 

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι το παπούτσι δεν παίρνει εύκολα νερό. Αν, όμως, τύχει και “μουλιάσει” τότε αργεί πάρα πολύ να στεγνώσει, ειδικότερα αν συνεχίζετε να το φοράτε. Στην περίπτωση αυτή τα συγκεκριμένα παπούτσια κρατούν υγρασία στο εσωτερικό, λόγω της πυκνής ύφανσης αλλά και του περισσότερου αφρώδους υλικού που βρίσκεται στη γλώσσα και περιμετρικά των αστραγάλων. Γι’ αυτό, ακόμη και αν οι πάτοι είναι αντιμικροβιακοί και ενάντια στις δυσάρεστες οσμές το μοναδικό που μπορεί να σας σώσει απ’ το να μυρίζουν τα παπούτσια σας άσχημα στο μέλλον, είναι να τα αφήσετε σε πολύ δυνατό ήλιο να στεγνώσουν καλά, βγάζοντας παράλληλα τους πάτους! Θα ήθελα επίσης να σχολιάσω τη γκέτα που προστατεύει τα κορδόνια. Δεν μπόρεσα να εξηγήσω γιατί μέρος των κορδονιών, χαμηλότερα, βρίσκεται εκτός γκέτας. Δεν άκουσα από κάποιον να του έχουν κοπεί αλλά αν σπάσει ο Βελζεβούλης το ποδάρι του τότε να είστε σίγουροι πως θα κοπούν στο σημείο που αυτά βρίσκονται εκτός γκέτας. Και άντε μετά να τα αλλάξεις έτσι όπως είναι οι τρύπες. Τουλάχιστον, η γκέτα είναι κατασκευασμένη από ελαστικό ύφασμα και αυτό θα μας συγκρατήσει το πόδι και θα μας επιτρέψει να τρέχουμε μέχρι ένα βαθμό.

 

Dynafit Alpine ProDynafit Alpine Pro

 

Για την απορροφητικότητα των κραδασμών και τα χτυπήματα σε πέτρες και τα συναφή έχω να πω μονάχα “Εύγε”! Η εταιρία κατάφερε να σχεδιάσει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να τρέξει υπερμαραθώνιο ακόμη και σε άσφαλτο! Η ενδιάμεση σόλα “καταπίνει” κάθε ανωμαλία του εδάφους με τρόπο που σε κάνει πραγματικά να απορείς! Βέβαια, εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι το οποίο με μπέρδευε και με ενοχλούσε κάθε φορά που αποφάσιζα να πάω πολύ γρήγορα. Η σφιχτή εφαρμογή των Alpine Pro, η πολύ καλή πληροφόρηση για το τι πατάω και το “κόψιμο” στα πλαϊνά του επάνω μέρους, που επιτρέπει στα δάχτυλα να κινούνται ανεξάρτητα και πιο φυσικά, με ωθούσε να επιταχύνω όπου αυτό ήταν δυνατό. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές που ζητούσα περισσότερα από το παπούτσι το μισό, μπροστινό μέρος ανταποκρινόταν ενώ το υπόλοιπο πίσω εμφάνιζε μια ασάφεια που προσδιόριζα σαν “παίξιμο” της φτέρνας. Το φαινόμενο αυτό ήταν εντονότερο σε απότομες εναλλαγές κατεύθυνσης, ειδικότερα όταν οι κλίσεις του εδάφους γινόντουσαν ολοένα και πιο κατηφορικές.

 

Θα σκεφτείτε κάπου εδώ πως σας “δουλεύω”, πως φάσκω κι αντιφάσκω! Υπομονή, λοιπόν, και θα σας εξηγήσω. Τα Dynafit Alpine Proστοχεύουν σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, που δεν είναι άλλο από τους περισσότερους από εμάς που επιλέγουν να αγωνιστούν κάνοντας το κέφι τους, που ζητούν ένα άνετο παπούτσι, που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος για τον οποίο ίσως χρειαστούν αρκετές ώρες για να τον ολοκληρώσουν και που δεν έχουν σκοπό να ορμήσουν σαν τρελοί στις πιο απότομες κατηφόρες! Για όλους αυτούς, τα συγκεκριμένα παπούτσια αποτελούν εξαιρετική επιλογή! Για τους υπόλοιπους που θέλουν ένα αγωνιστικό μοντέλο διότι θέλουν να πηγαίνουν “μαλλιοκούβαρα” θα βρούνε σίγουρα κι αυτοί το κατάλληλο μοντέλο από την μεγάλη γκάμα παπουτσιών της Dynafit.

 Χρώματα παντού! Χρωματικοί συνδυασμοί που τραβούν τα βλέμματα!Χρώματα παντού! Χρωματικοί συνδυασμοί που τραβούν τα βλέμματα!

 

Πάνω σε αυτήν τη λογική είναι σχεδιασμένη και η εξωτερική “Vibram Megagrip” σόλα που έχει σκοπό να καλύψει όσο δυνατόν μεγαλύτερο εύρος τερέν και συνθηκών εδάφους. Δεν θα αριστεύσουν πουθενά κι όμως δε θα απογοητεύσουν κανέναν! Μονάχα όταν οι συνθήκες αγριέψουν πολύ θα χρειαστεί να στραφείτε αλλού και δεν εννοώ απαραίτητα σε άλλα παπούτσια. Όσο έτρεχα στον αγώνα της Ρουμανίας βρέθηκα να διασχίζω μεγάλες χιονούρες όπου παπούτσια ορεινού τρεξίματος δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό συνέβαινε και όταν αργότερα προσπαθούσα να περάσω μέσα από λάσπες. Γλιστρούσα παντού δίχως να μπορώ να βρω πρόσφυση πουθενά! Φυσικά, το φαινόμενο αυτό επαναλαμβανόταν για όλους τους αθλητές ανεξάρτητα των παπουτσιών που φορούσαν. Μονάχα όποιος χρησιμοποιούσε crampon στα παπούτσια του ή είχε μπατόν μπορούσε να πηγαίνει πιο ξέγνοιαστα! Σίγουρα, υπήρξαν συναθλητές μου που τερμάτισαν δίχως crampon και μπατόν αλλά εγώ δε θα ήθελα να είμαι ένας από αυτούς. Σε φυσιολογικές όμως καταστάσεις, δηλαδή στο 99% των περιπτώσεων, το κράτημα των Alpine Pro δε με άφησε παραπονεμένο ποτέ. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι ταχύτητες ανέβαιναν πάρα πολύ, σε στεγνό ή βρεγμένο τερέν, ήξερα πως τα παπούτσια έχουν καλή πρόσφυση και δεν πρόκειται να με προδώσουν. Ωστόσο δυσκολεύομαι ακόμη και τώρα να μη δίνω σημασία στην ασάφεια για την οποία έγραψα πιο πριν.

 

Αν τα Dynafit Alpine Pro είναι αυτό που ψάχνετε δεν έχετε παρά να αποφασίσετε μόνο το χρώμα που θα τα πάρετε. Και πιστέψτε με ο μεγαλύτερος προβληματισμός σας θα είναι τότε αφού οι χρωματισμοί αυτών των παπουτσιών είναι από τους πιο όμορφους της αγοράς! Κατά τα άλλα, το συγκεκριμένο μοντέλο θα σας χαρίσει πολλά ξεκούραστα χιλιόμετρα, φροντίζοντας πάντοτε για την άνεση του ποδιού, συστατικό που κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο αν θες να χαρείς το ορεινό τρέξιμο! Ακούσατε ποτέ κανέναν με μαυρισμένα νύχια στα πόδια να λέει “Πέρασα καταπληκτικά.”;

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων “Dynafit” στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Κλαουδάτος τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την διάθεση των Alpine Pro για τις ανάγκες της δοκιμής.

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης   

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)
   
 • Salomon Sense Ride: Ενα προσιτό "SLAB Sense Ultra ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 08/06/2018 06:42
  Αν το συγκρίνεις με τα 180 ευρώ (αρχικές τιμές λιανικής και οι δύο) του SLAB Sense Ultra έτσι νομίζω! "Street price" με λίγο ψάξιμο θα τα βρεις και τα δύο φθηνότερα ;)
   
 • Grouse Creek® Lite Tracker, μια καινούργια βουνίσ ...

  Γιώργος Καλλιμάνης, 07/06/2018 17:40
  οποιαδήποτε ομοιότητα με το SAUCONY PEREGRIN 6 είναι εντελώς συμπτωματική; https://www.startfitness.co.uk/saucony-peregrine-6-mens-running-shoes-blue-s20302-2.html
   
 • ΒΡΥΣΕΑΔΑ 2018: Άνοιγμα εγγραφών!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 31/05/2018 06:43
  O αγώνας των 30 χλμ τι απέγινε;
   
 • FROZEN PEAKS: Νέο φεστιβάλ αγώνων βουνού στο Νευρ ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 29/05/2018 10:54
  Ο Frozen Peaks Panorama 265KM είναι πλέον ο κατά τεκμήριο δυσκολότερος και ποιο απαιτητικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Η διοργάνωση άψογη σε όλα τα επίπεδα με τους διοργανωτές να λείνουν άμεσα κάθε πρόβλημα ή ανάγκη που παρουσιάστηκε. Οι ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships…

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Νίκος Πονηρέας

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Champ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration