Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Hoka One One Mafate Speed II: Σημαντική βελτίωση ενός πετυχημένου μοντέλου!


Hoka One One Mafate Speed II: Σημαντική βελτίωση ενός πετυχημένου μοντέλου!

Θυμίζει τη “μέρα της Μαρμότας” η αντίδραση που έχω κάθε φορά που παίρνω στα χέρια μου ένα ζευγάρι παπούτσια Hoka One One. Πάντα όταν τα βγάζω από το κουτί τους “τρομάζω” αρχικά από το μέγεθος τους και πάντα αυτή την αντίδραση την διαδέχεται γρήγορα η έκπληξη, όταν πλέον τα κρατάω στα χέρια μου και νιώθω πόσο ελαφριά είναι. Αυτή τη φορά υπεύθυνα για την αντίδραση ήταν τα Mafate Speed II, τα οποία είναι ένα από τα κυρίαρχα μοντέλα της εταιρείας για την φετινή χρονιά, παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις από την πρώτη έκδοση του μοντέλου και όπως είχαμε αναφέρει στην γενική παρουσίαση των μοντέλων της εταιρείας για το 2017, είναι σχεδιασμένα για να καταπίνουν πολλά ορεινά σκληρά χιλιόμετρα σε κάθε είδους μονοπάτι και σε πολύωρους αγώνες και προπονήσεις. Πάμε λοιπόν να τα “λύσουμε και να τα δέσουμε”, ώστε να γνωρίσουμε τις τεχνολογίες τους και να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών μας.

 

Εξωτερικό Μέρος:

Εξωτερικά το Mafate Speed II αποτελείται από ενιαίο πολύ λεπτό πλαστικό, το οποίο στα πλαϊνά αλλά και στο επάνω μέρος του χώρου των δακτύλων διακόπτεται από δικτυωτό ύφασμα πολύ πυκνής ύφανσης (no sew speedframe construction το ονομάζει η εταιρεία), ενώ στην περιοχή της φτέρνας γίνεται πιο σκληρό για να εξασφαλίζει καλύτερη σταθερότητα στον αστράγαλο. Δεν υπάρχουν πουθενά ραφές, και η γενικότερη κατασκευή είναι πολύ ελαφριά. Στην περιοχή της φτέρνας υπάρχει μια σημαντική περιμετρική ενίσχυση με μαύρο άκαμπτο πλαστικό, σε σχήμα πετάλου που τελειώνει σε διχάλα, ώστε να ενισχύεται πολύ η προστασία και η σταθερότητα του παπουτσιού.

 

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η κατασκευή του εξωτερικού τμήματος βοηθάει στο να κρατά χαμηλά το βάρος που είναι γενικά από τα σημεία που στοχεύει το Mafate Speed II, ενώ επίσης δεν επιτρέπει να μπουν στο εσωτερικό λάσπες και σκόνη, με αντίβαρο το ότι αν περάσουμε μέσα από νερά και βραχούν εσωτερικά δεν στεγνώνουν πολύ εύκολα. Βέβαια, το πολύ ψηλό προφίλ τους (29mm στα δάκτυλα -  33mm στη φτέρνα) και το όχι εύκολα διαπερατό πλαστικό / ύφασμα δεν επιτρέπουν να βραχούν εύκολα εσωτερικά, εκτός αν μπει το πόδι μέχρι τον αστράγαλο μέσα στο νερό.

 

 

Ο χώρος μπροστά στα δάκτυλα είναι ευρύχωρος, χαρακτηριστικό που βελτιώθηκε σε σχέση με την πρώτη έκδοση του μοντέλου και είναι πολύ σημαντικό για πολύωρα τρεξίματα και αγώνες ultra-trail. Δεν έχουν ιδιαίτερη προστασία – εύκαμπτο & λεπτό πλαστικό -  μπροστά στα δάκτυλα και στα πλάγια από χτυπήματα σε πέτρες, ενώ αντίθετα το πίσω μέρος τους είναι πολύ καλά προστατευμένο σε αυτό τον τομέα. Το υψηλό προφίλ τους παρέχει βέβαια μια προστασία από χτυπήματα που δεν την έχουν χαμηλότερα παπούτσια. Το κολάρο της φτέρνας είναι εσωτερικά από παχύ δικτυωτό ύφασμα, ανεβαίνει ψηλά και προστατεύει πολύ καλά την περιοχή του Αχίλλειου τένοντα. Να τονίσουμε την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής όλου του εξωτερικού μέρους, που δεν φθείρεται καθόλου εύκολα.

 

 

Σύστημα Γλώσσας – Κορδονιών:

Το Mafate Speed II απομακρύνθηκε από την λογική του αυτόματου συστήματος κλειδώματος κορδονιών που είχε η πρώτη έκδοση του μοντέλου και γύρισε στα κλασσικά κορδόνια. Με 7 θηλιές, και λεπτά πυκνά κορδόνια (κάτι που το βλέπουμε και στην δεύτερη βελτιωμένη έκδοση του Speedgoat, σε σχέση με τα χοντρά που είχαν πριν και που δείχνει την τάση της εταιρείας), δεν απασχολούν καθόλου όσο αφορά το λύσιμο όταν τρέχουμε, δένουν άψογα περιμετρικά το πόδι και σε συνδυασμό με την θηλιά στο κέντρο της γλώσσας αυξάνουν την ευστάθεια και την στιβαρότητα, ενώ συντελούν στην μείωση του βάρους του παπουτσιού σε σχέση με τα speed lace. Η γλώσσα είναι λεπτή, πλατιά, από δικτυωτό ύφασμα και δεν αφήνει να μπουν εύκολα σκουπιδάκια εσωτερικά. Θέλει λίγο προσοχή η τοποθέτηση της γλώσσας όταν τα φοράμε μιας και “τσακίζει” εύκολα πλάγια, ενώ πολύ θετικό είναι ότι "αναπνέει" εξαιρετικά.

 

 

Ενδιάμεση σόλα:

Όπως και η προηγούμενη έκδοση, το Mafate Speed II βασίζεται στην τεχνολογία RMAT®, η οποία έχοντας σαν βάση τον κλασσικό αφρό EVA (σε ποσότητα 2,5 φορές πάνω από τα συμβατικά παπούτσια τρεξίματος) προσθέτει παραδοσιακό καουτσούκ στο μείγμα, ώστε να κάνει την ενδιάμεση σόλα πιο σκληρή. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη ελαστικότητα αλλά και διάρκεια ζωής στο παπούτσι, ενώ φυσικά η αντικραδασμική προστασία είναι στα γνωστά εξαιρετικά υψηλά standards των μοντέλων της εταιρείας.

 

Η χαρακτηριστική σχεδίαση γεωμετρίας Meta Rocker διατηρείται, έτσι ώστε να υπάρχει μικρή διαφορά ύψους ανάμεσα στη φτέρνα και στα δάκτυλα του ποδιού (drop 4mm), ενώ παράλληλα δημιουργείται το εφέ υπομόχλιου (μοιάζει με μια κουνιστή πολυθρόνα για το πόδι) που ενθαρρύνει το αβίαστο ρολάρισμα όταν τρέχουμε.

 

Meta Rocker Γεωμετρία!Meta Rocker Γεωμετρία!

 

Η κυριότερη βελτίωση στην συνέχεια του πολύ επιτυχημένου προκατόχου του αφορά στην χρήση της τεχνολογίας Active Footframe κατά την οποία το πέλμα “κουμπώνει” στο παπούτσι για να πετύχει άριστη εφαρμογή και σταθερότητα στις μεγάλες κλίσεις. To γεγονός ότι το πέλμα δεν εφάπτεται πάνω στη σόλα αλλά “κάθεται” μέσα σε αυτή προσδίδει σταθερότητα, στήριξη σε όλο το μήκος του και προσαρμογή σε διάφορους τύπους πελμάτων.

 

Active Footframe!Active Footframe!

 

Τρέχοντας σε κάθε είδους έδαφος με τα Mafate Speed  II, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η σκληρότερη ενδιάμεση σόλα λειτουργεί θετικά όσο αφορά την επιστροφή ενέργειας και κουράζει λιγότερο στα πολύωρα τρεξίματα από τα μοντέλα που περιέχουν μόνο αφρό EVA. Σε αυτό βοηθάει και το αβίαστο τρέξιμο που εξασφαλίζει το Meta Rocker, καθώς και το πολύ χαμηλό drop. Οι δοκιμές σε άσφαλτο έδειξαν ότι δεν έχουν πρόβλημα ούτε σε τόσο σκληρά εδάφη και μάλιστα για αρκετά χιλιόμετρα. Αποδείχτηκαν επίσης πολύ σταθερά σε κακοτράχαλες κατηφόρες, αλλά και γενικότερα σε τρέξιμο σε τεχνικά εδάφη. Το Active Footframe βοηθάει πολύ σε αυτό, αφού το πέλμα βυθίζεται μέσα στη σόλα. Φυσικά λόγω του μεγάλου όγκου χάνεται η ανάδραση / επαφή με το έδαφος, που κάποιους ίσως τους ξενίσει, ιδιαίτερα αν δεν έχουν εμπειρία σε μαξιμαλιστικά μοντέλα παπουτσιών. Να επισημάνουμε επίσης ότι τα Mafate Speed II είναι ουδέτερα (Νeutral), οπότε δεν είναι κατάλληλα για αθλητές με σοβαρό υπερπρηνισμό, εκτός αν φορούν εσωτερικούς ανατομικούς πάτους.

 

 

Εξωτερική σόλα:

Η βελτίωση του Mafate Speed II σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του είναι εμφανής και στην εξωτερική σόλα αφού χρησιμοποιεί την κορυφαία Vibram® Megagrip. Η εταιρεία έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην πρόσφυση του μοντέλου σε όλες τις δυνατές επιφάνειες χρησιμοποιώντας δυο είδη καουτσούκ - σκληρότερο και μαλακότερο -  με τα επιθέματα (lugs) να έχουν ύψος 5mm, ενώ η σχεδίαση περιλαμβάνει μεγάλες αυλακώσεις, ώστε να μην γλιστρούν τα παπούτσια σε λασπωμένο τερέν. Η ετυμηγορία έδειξε κορυφαία πρόσφυση σε τεχνικό πετρώδες τερέν, με τα επιθέματα να “γαντζώνουν” πολύ καλά ακόμη και σε βρεγμένες πέτρες, ενώ εξαιρετική συμπεριφορά είχε το Mafate Speed II και σε λασπώδες τερέν. Πολύ θετική εντύπωση επίσης μου προκάλεσε η πρόσφυση που έχουν σε κατηφορική βρεγμένη άσφαλτο, η οποία μάλλον οφείλεται στα δυο είδη καουτσούκ της εξωτερικής σόλας, αλλά και στην τοποθέτηση των επιθεμάτων.

 

Η κορυφαία Vibram® Megagrip εξωτερική σόλα, με 5mm επιθέματα και διαφορετικής σκληρότητας καουτσούκ (κίτρινες/γαλάζιες περιοχές)! Ιδιαίτερη έμφαση έχε δοθεί στην πρόσφυση του εμπρός τμήματος!Η κορυφαία Vibram® Megagrip εξωτερική σόλα, με 5mm επιθέματα και διαφορετικής σκληρότητας καουτσούκ (κίτρινες/γαλάζιες περιοχές)! Ιδιαίτερη έμφαση έχε δοθεί στην πρόσφυση του εμπρός τμήματος!

 

Επειδή η έμφαση όσο αφορά την τοποθέτηση των επιθεμάτων και των αυλακώσεων έχει δοθεί στο μπροστά τμήμα του παπουτσιού, το μοντέλο “γραπώνει” ιδανικά το έδαφος σε ανηφόρες, ακόμη και με λάσπες. Εκεί που μειονεκτεί με πιθανότητα γλιστρήματος είναι σε κατηφορικά χωμάτινα πολύ λασπώδη μονοπάτια όταν πατάει πρώτα η φτέρνα, μιας και εκεί δεν έχει δοθεί τόση έμφαση στα χαρακτηριστικά πρόσφυσης (επιθέματα, αυλακώσεις) σε σχέση με το μπροστινό τμήμα.

 

Προσωπικά τα Mafate Speed II μου ταίριαξαν πολύ στα πόδια μου και τα θεωρώ ίσως το κορυφαίο μοντέλο της Hoka One One για ορεινό τρέξιμο που έχω φορέσει. Πολύ βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, ελαφριά και ιδιαίτερα άνετα, πολύ σταθερά και στιβαρά, με πολύ καλή εφαρμογή και κορυφαία πρόσφυση, σίγουρα θα ικανοποιήσουν απόλυτα τον αθλητή που ψάχνει ένα αξιόπιστο μοντέλο για πολλά βουνίσια χιλιόμετρα και αγώνες ultra-trail.

 


Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

- Fit: Medium

- Πάτημα: Ουδέτερο (neutral)

- Βάρος: 321 gr

- Drop: 4 mm

- Ύψος στα δάκτυλα: 29 mm

- Ύψος στη φτέρνα: 33 mm

- Προτεινόμενη λιανική τιμή: 180€

 

Τεχνολογίες:

- Lightweight No Sew SpeedFrame Construction

- External Monomesh Debris Screen

- Lightweight External TPU Heel Counter

- HOKA ONE ONE Race Lace

- Early Stage Meta-Rocker Geometry

- Lightweight Cushioned CMEVA Top Midsole

- RMAT® Midsole|Outsole

- Sculpted Arch Pod Support

- Strategic Hi-Abrasion Rubber Zones

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Hoka One One  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade, ενώ μπορείτε να βρείτε τα Mafate Speed II και σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Western States Endurance Run 2018!

  Μάνος Κυριακάκης, 11/07/2018 18:11
  Μπραβο ρε Χαρη ! ωραιος, μας ταξιδεψες και μας εκανες να ζηλεψουμε ! Ευχαριστουμε.
   
 • Επικές στιγμές και ρεκόρ στον 7ο Faethon Olympus ...

  Χρήστος Κατσιρόπουλος, 11/07/2018 09:40
  Πολύ όμορφος αγώνας σε μία πλευρά του Ολύμπου διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συγχαρητήρια στην διοργάνωση, και του χρόνου! Ακούστηκε από δρομείς που έτρεξαν τον αγώνα ότι η διαδρομή του FOM ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες χρονιές, υποθέτω λόγω κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Που πήγε η μαγεία;

  Χαρα Λειβαδιτη, 06/07/2018 12:25
  Ευχομαι να ξαναγυρίσεις στον ολυμπο χωρις αγχος και χρονους να τρεχουν την επομενη φορα και να απολαυσεις κάθε εικονα και αρωμα του βουνου ! και φωτογραφιες !πολλες φωτογραφιες ! Συγχαρητηρια για τον αθλο σου #Χαρα Λειβαδιτη
   
 • Salewa Olympus Mythical Trail: Πλησιάζει η ώρα το ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 02/07/2018 07:54
  Γειά σου ρε Δημήτρη! Ο Μύθικαλ του 2012, ο 1ος που διοργανώθηκε και βέβαια θα μου μείνει αξέχαστος. Δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμπειρίες!
   
 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά …

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά των Χρυσαετών!

Ξημέρωμα Κυριακής και ο Θεός Ύπνος αρνείται πεισματικά να περάσει από το κρεβάτι μου και βέβαια ούτε λόγος να μου στείλει τον γιο του, τον Μορφέα. Άλλωστε αυτοί “ταξιδεύο...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration