Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Lycan: Η νέα πρόταση της La Sportiva για το 2018!


Lycan: Η νέα πρόταση της La Sportiva για το 2018!

Είναι γνωστή πλέον η τάση της Ιταλικής La Sportiva – η οποία μάλιστα φέτος γιορτάζει την 90η επέτειο από την ίδρυση της - να “παίζει” με τα ονόματα των μοντέλων της, τα οποία αν μη τι άλλο είναι πρωτότυπα. Μια από τις καινούργιες προτάσεις της για το 2018 όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο είναι το Lycan, όπως είχαμε αναφέρει και στην εκτενή μας παρουσίαση για τα μοντέλα της εταιρείας για το 2018. Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει αν το ψάξει κανείς σε ένα εξελιγμένο είδος λυκάνθρωπου, που σε αντίθεση με το κλασσικό πλάσμα των θρύλων και των μυθιστορημάτων τρόμου μπορεί να μεταμορφώνεται με τη θέληση του και όχι μόνο όταν πέφτει η νύχτα. Αυτή την ικανότητα της μεταμόρφωσης όποτε και σε όποιο μονοπάτι χρειαστεί, χρησιμοποιώντας ιδιότητες από τα υπόλοιπα  μοντέλα της εταιρείας, θέλει να τονίσει η La Sportiva με την ονομασία Lycan.  Ας δούμε πως το καταφέρνει αυτό αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του παπουτσιού μέσα από τις δοκιμές μας.

 

Εξωτερικό μέρος:

Το τμήμα των δακτύλων, της γλώσσας καθώς και το πάνω μέρος περιμετρικά της φτέρνας είναι φτιαγμένα από διαπνέον ύφασμα με πυκνή ύφανση. Όλο το υπόλοιπο εξωτερικό μέρος αποτελείται από ένα ενιαίο πλαστικό υλικό, για την αποφυγή τριβών, το οποίο είναι σκληρότερο στο τμήμα της φτέρνας για να εξασφαλίζεται σταθερότητα. Το ύφασμα έχει καλή διαπνοή κάτι που είναι σημαντικό στο “καυτό” ελληνικό καλοκαίρι. Η σχεδίαση του εξωτερικού μέρους δίνει πολύ καλή σταθερότητα, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο σε μονοπάτια με πλάγια κλίση. Επίσης, το πλαστικό τμήμα ανεβαίνει ψηλά σε όλη την περίμετρο, κάτι που σημαίνει ότι για να μπει νερό πρέπει να περάσουμε ποτάμι με βάθος που θα φτάνει στον αστράγαλο. Αν πάντως μπει σημαντική ποσότητα νερού μέσα στο πόδι και ιδιαίτερα στο πίσω μέρος του θα αργήσει να στεγνώσει, αλλά δεν είναι κάτι που θα μας προβληματίσει αφού το Lycan είναι σχεδιασμένο για χρήση σε πετρώδη και χωμάτινα αλλά όχι λασπωμένα μονοπάτια, όπως θα δούμε και από την ανάλυση της εξωτερικής του σόλας.

 

 

Πολύ μεγάλο ατού του Lycan, που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα μοντέλα της La Sportiva, είναι το ευρύχωρο τμήμα των δακτύλων. Εξασφαλίζει μεγάλη άνεση χωρίς να θυσιάζει την σταθερότητα του παπουτσιού, κάτι που θα το εκτιμήσουν πολύ οι δρομείς με φαρδύ πέλμα. Η σκληρή ενίσχυση με σκληρό πλαστικό TPU μπροστά στα δάκτυλα δουλεύει πολύ καλά στα πετρώδη τεχνικά μονοπάτια και επίσης δίνει πόντους στο παπούτσι.

 

Η γλώσσα είναι μεσαίου πάχους, από διαπνέον ύφασμα και δεν έχει πλευρικές στηρίξεις. Αγκαλιάζει όμως το πόδι καλά και δύσκολα θα εισχωρήσουν πέτρες, σκόνη ή κλαδάκια στο εσωτερικό. Κλασσικής σχεδίασης και σκληρά τα κορδόνια, με θηλιά στήριξης στο κέντρο της περιοχής τους μπροστά στον χώρο των δακτύλων. Κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι δεν πιέζουν το coup-de-pied, οπότε σε συνδυασμό με το πολύ ευρύχωρο τμήμα δακτύλων προσδίδουν αίσθημα άνεσης στο παπούτσι.

 

Η εφαρμογή του είναι πολύ άνετη και η μεγάλη πλειοψηφία αθλητών δεν θα χρειαστεί να πάει σε λίγο μεγαλύτερο νούμερο, όπως με άλλα μοντέλα της εταιρείας.

 


Ενδιάμεση σόλα:

To Lycan, όπως και τα περισσότερα μοντέλα της La Sportiva, χρησιμοποιεί την τεχνολογία “Dual-Injection Shock Absorbing MEMIex” βάσει της οποίας το υλικό EVA της ενδιάμεσης σόλας δημιουργείται με έγχυση (injection) και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της συμπίεσης (compression). Κατά αυτόν τον τρόπο το EVA υλικό διατηρεί τα χαρακτηριστικά του για περισσότερο χρονικό διάστημα. Οι ενδιάμεσες σόλες αυτού του τύπου έχουν το χαρακτηριστικό της μαλακής αίσθησης κατά την προσγείωση αλλά και την αίσθηση της προώθησης κατά την φάση την οποία το πόδι απογειώνεται από το έδαφος. Με χαμηλό προφίλ (φτέρνα – 18 mm / δάκτυλα – 12 mm), drop 6mm και χαμηλό βάρος (268 gr το αντρικό - 212 gr το γυναικείο), είναι ιδιαίτερα γρήγορο παπούτσι αλλά με πολύ καλή αντικραδασμική προστασία. Σκληρή η πρώτη αίσθηση, δεν είναι ιδιαίτερα ευλύγιστο, αλλά μαλακώνει σύντομα και έτσι γίνεται ένα πολύ καλό εργαλείο για τρέξιμο σε σκληρά, πέτρινα μονοπάτια αλλά και τμήματα ασφάλτου. Ο πάτος Ortholite αποτελεί εγγύηση αντιβακτηριδιακής προστασίας, ενώ το πάχος των 4 mm που διαθέτει τον κάνει προσανατολισμένο στην απόδοση.

 


Εξωτερική σόλα:

Η σχεδίαση της εξωτερικής σόλας δείχνει να “παίζει” μεταξύ της αντίστοιχης των Mutant και Bushido, σε μια εντελώς νέα μορφή. Καταρχάς αυτό που με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό είναι το ότι στα Lycan η La Sportiva θέλησε να φύγει από την πολύ επιθετική σχεδίαση της εξωτερικής σόλας των άλλων μοντέλων της, αφού το ύψος των επιθεμάτων (lugs) είναι πολύ μικρό. Στηρίζεται στην Frixion Blue τεχνολογία της La Sportiva που δίνει μια εξωτερική σόλα ιδιαίτερα μαλακή, καλής αλλά όχι κορυφαίας για σαθρά και λασπώδη τερέν πρόσφυσης και κυρίως μέγιστης αντοχής και εξαιρετικής απόδοσης για πετρώδη τεχνικά μονοπάτια.

 

 

Το σχήμα και η τοποθέτηση των επιθεμάτων (lugs) ακολουθεί την τεχνολογία Impact Brake System που παρέχει καλύτερη απορρόφηση κραδασμών, βελτίωση της πρόσφυσης και καλύτερες τριβές. Η ειδική του σχεδίαση βασίζεται στα αντιθέτου προσανατολισμού τοποθετημένα επιθέματα μπροστά-πίσω, ώστε το φρενάρισμα του πέλματος να μην γίνεται μόνο με την κάθετη δύναμη του ποδιού αλλά και από την τριβή των ειδικά διαμορφωμένων επιθεμάτων. Η έλλειψη rock-plate αντισταθμίζεται ως ένα σημείο από την παχύτερη σχεδίαση της εξωτερικής σόλας, αλλά ίσως νιώσετε το έδαφος σε κάποια δυνατά πατήματα σε χαλίκια. Με βάση τις δοκιμές μας το Lycan έχει κορυφαία πρόσφυση και “κόλλημα” σε πετρώδη εδάφη, ενώ όπως είναι φυσικό χάνει πόντους σε λασπώδη τερέν, αφού δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο. Η Frixion Blue εξωτερική σόλα δείχνει όντως την αντοχή της μετά από εκατοντάδες ώρες τρεξίματος στα μονοπάτια με τα Lycan.

 

 

Το τρέξιμο με τα Lycan για κάποιον που τρέχει συχνά με La Sportiva παπούτσια φέρνει μερικές φορές στο μυαλό χαρακτηριστικά που συναντάμε στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας. Είναι η ικανότητα της μεταμόρφωσης που αναφέραμε στον πρόλογο του άρθρου, η οποία σε συνδυασμό με την καινούργια σχεδίαση της εξωτερικής σόλας, το χαμηλό drop και βάρος, την ευρυχωρία, την αντικραδασμική προστασία και την σταθερότητα του παπουτσιού, το κάνουν ένα εξαιρετικό και γρήγορο εργαλείο για ορεινούς ημιμαραθωνίους με πετρώδες τερέν, αγώνες που στην Ελλάδα έχουμε πια πάρα πολλούς! 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

- Εξωτερικό Μέρος: Διαπνέον / ενισχύσεις κατά των τριβών / TPU προστασία στα δάκτυλα

- Ύφασμα: Διαπνέον (μόνο στη φτέρνα)

- Πάτος: 4 mm Ortholite Mountain footbed

- Ενδιάμεση Σόλα: Injection molded EVA

- Εξωτερική Σόλα: Rock Ground / FriXion® AT 2.0 / Impact Brake System™

- Drop: 6 mm

- Προφίλ (stack height): Φτέρνα - 18mm / Δάκτυλα - 12mm

- Βάρος: 268γρ Αντρικό - 212 γρ Γυναικείο

- Εφαρμογή: Άνετη

- Τιμή: 120€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των La Sportiva στην Ελλάδα είναι η Active Point ΑΕΒΕ 

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

  ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, 25/09/2018 10:41
  Άρθρο με ουσία! Μπράβο σου, Ιωάννα!
   
 • Swiss Peaks, Tor des Geants: Έλληνες τερματίζουν ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 15/09/2018 16:12
  Συγχαρητήρια σε όλους, όσον αφορά τα μπερδέματα , παρακολουθούσα το swispeaks και τον φίλο Βασίλη , από ένα σημείο και μετά το live τα έκανε μούσκεμα και έδειχνε άλλα αντί άλλων και μπέρδεψε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις χρόνους κλπ μετά το μισό εξαφαν ...

  Ολόκληρο...

   
 • Lakes District Sky Trails 2018: Στις Κορυφές των ...

  Σοφία Βλαβιανού, 12/09/2018 09:00
  Στέλιο αν έχεις ορειβατική/αναρ ριχητική εμπειρία, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το Lakes Sky Ultra - hard core αλλά αξίζει τον κόπο! Καλή συνέχεια :-)
   
 • Νεπάλ ... ένα οδοιπορικό πάνω απ'τα σύννεφα!

  ΑΡΙΣΤΕΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, 10/09/2018 09:32
  Μεστό κείμενο που σε παρασέρνει μέσα από τον ενθουσιασμό και την ειλικρινή ματιά της συγγραφέως σε αυτό που βιώνει, ταξίδι σε μία χώρα που δεν είναι εύκολη!! Μπράβο!!! Και στα επόμενα ταξίδια!!! :-)
   
 • Ultra Ursa Trail 2018: Και οι Πέντε ήταν Υπέροχες!

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΙΛΜΠΙΛΗΣ, 08/09/2018 14:46
  Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τρέχουμε σε τέτοιους υπέροχους αγώνες και να ζούμε τέτοιες μοναδικές στιγμές.

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει να σου λένε «εγώ δεν έχω χρόνο να τρέξω…» ή «…το τρέξιμο δεν είναι για μένα, εκατό μέτρα κάνω και λαχανιάζω», ή «πώς το κάνεις; σε θαυμάζω…»...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration