Karacal: Το νέο "όπλο" της La Sportiva για τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια και μεσαίες ή μεγάλες αποστάσεις!

Ας ξεκινήσουμε από τα λιγότερο σημαντικά θέματα όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο λέγοντας ότι το Karacal - το καινούργιο μοντέλο της La Sportiva - είναι ένα πολύ όμορφο παπούτσι, κάτι που δεν το βλέπεις και συχνά σε παπούτσια για τρέξιμο σε μονοπάτια. Ας πάμε μετά σε βασικότερα ζητήματα όπως η σταθερότητα, η άνεση, η διαπνοή και η αντοχή στο χρόνο, στα οποία το Karacal είναι κορυφαίο, διατηρώντας επίσης  πολύ καλά επίπεδα στην προστασία από κραδασμούς και την πρόσφυση.  Μετά το περσινό Jackal που έθεσε τις βάσεις για σπουδαία πράγματα, το φετινό Karacal είναι ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης για την Ιταλική εταιρεία, όσο αφορά παπούτσια ορεινού τρεξίματος για προπονήσεις και αγώνες σε μεσαίες αποστάσεις αλλά και ultra-trail.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Προστασία, σταθερότητα και διαπνοή είναι τα τρία χαρακτηριστικά στα οποία η La Sportiva έδωσε έμφαση στη σχεδίαση του Karacal. Εξωτερικά λοιπόν το παπούτσι “ντύνεται” από έναν συνδυασμό διαπνέοντος υφάσματος πυκνής ύφανσης (3D Mesh) με θερμοκολλημένες λωρίδες πλαστικού με διαφορετικά πάχη ανάλογα με τη θέση τους. Εσωτερικά δεν υπάρχει καθόλου τριβή, αν εξαιρέσουμε δυο πλάγιες λωρίδες στήριξης της γλώσσας, ενώ το παπούτσι “αναπνέει” εξαιρετικά, κάνοντας το ιδανικό για το ελληνικό καλοκαίρι. Μετά από πολλά χιλιόμετρα σε κάθε είδους τερέν αλλά και άσφαλτο, μπορούμε να πούμε ότι η άνεση και η διαπνοή του Karacal είναι σε κορυφαία επίπεδα.

 

 

Περιμετρικά της φτέρνας το πάχος των λωρίδων πλαστικού και του υφάσματος είναι μεγαλύτερο ώστε να υπάρχει στήριξη στο πίσω μέρος του ποδιού, κάτι απαραίτητο σε τεχνικά και κατηφορικά μονοπάτια. Το ίδιο και μπροστά στα δάκτυλα όπου η προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι κορυφαία, και με χαμηλότερο βάρος από το αντίστοιχο τμήμα του Jackal. Η περιμετρική προστασία εξασφαλίζεται από μια λεπτότερη λωρίδα που διατρέχει περιμετρικά το παπούτσι και εκτός της πλευρικής σταθερότητας δεν αφήνει και νερό να μπει σε περάσματα από χαμηλού ύψους ρυάκια, βρεγμένο γρασίδι κτλ. Οι δοκιμές μας έδειξαν εξαιρετική σταθερότητα σε καταβάσεις σε τεχνικά μονοπάτια, τόσο πλευρικά όσο και στο κομμάτι της φτέρνας, ενώ η άνεση του το κάνει ιδανικό για πολύωρες προπονήσεις και αγώνες.

 

 

Το κολάρο είναι από παχύ ύφασμα και είναι χαμηλό, κάτι που κάνει το Karacal να αποφεύγει τριβή στον Αχίλλειο και προβλήματα στον αστράγαλο σε μονοπάτια με πλάγια κλίση, ενώ συντελεί στην εξαιρετικού επιπέδου άνεση που δίνει στο τρέξιμο.

 

 

Η γλώσσα είναι επίσης από παχύ ύφασμα και δένει όμορφα γύρω από τον αστράγαλο, στηριζόμενη σε δυο εσωτερικές πλάγιες ελαστικές λωρίδες, αλλα και σε δυο θηλιές κεντρικά - στο μέσο της περίπου - όπου τις διαπερνούν τα κορδόνια. Είναι σημαντικά πλατύτερη στο επάνω μέρος της ώστε να μην είναι εύκολο να μπει χώμα ή κλαράκια στο εσωτερικό. Θέλει πάντως προσεκτική τοποθέτηση όταν δένουμε τα κορδόνια ώστε να μένει ακριβώς στη θέση της καθώς τρέχουμε. Έξυπνο στοιχείο οι δυο μεταλλικές οπές στο επάνω μέρος και πλάγια, όπου μπορούμε να περάσουμε τα κορδόνια ανάλογα με τη χρήση και το σφίξιμο που θέλουμε να πετύχουμε. Η γλώσσα με την σχεδίαση της προσθέτει πόντους στην άνεση που δίνει το Karacal.

 

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικά και σκληρά και στηρίζονται περιμετρικά σε θηλιές, ώστε σε πολύωρα τρεξίματα που πρήζεται το πόδι να προσαρμόζεται το παπούτσι στο μέγεθος, χαρακτηριστικό που είχαν και τα Jackal. Λύνονται πάντως εύκολα, οπότε ένας διπλός κόμπος θα κάνει τη δουλειά. Το Karacal είναι επίσης πιο ευρύ μπροστά σε σχέση με άλλα μοντέλα της εταιρείας, κάτι επίσης σημαντικό για πολύωρα τρεξίματα που πρήζεται το πόδι.

 

 

Να τονίσουμε τέλος ότι το Karacal είναι ουδέτερο, άρα αθλητές με έντονο υπερπρηνισμό ίσως χρειαστούν κάποια ειδική σόλα.

 

Ενδιάμεση σόλα

Η ενδιάμεση σόλα του Karacal είναι φτιαγμένη από διπλής πυκνότητας συμπιεσμένο αφρό EVA, που παρέχει ικανοποιητική προστασία από κραδασμούς, ενώ παρότι το προφίλ του είναι σημαντικά ψηλότερο από του Jackal (Karacal: 29/22 – drop 7mm, Jackal: 25/19 – drop 6) δεν δίνει την αίσθηση “βουλιάγματος” και αστάθειας, το αντίθετο μάλιστα, έχει πολύ καλή αίσθηση του εδάφους. όσο προχωρούμε πρός το πίσω μέρος του παπουτσιού ο αφρός EVA γίνεται πιο "σκληρός", ώστε να υποβοηθήσει την συνολική σταθερότητα που διακρίνει το Karacal. Όπως και το Jackal εντυπωσιάζει και με την απόδοση του σε ασφάλτινες διαδρομές.

 

 

Το πέλμα το διατρέχει ένα rock-plate από υψηλής πυκνότητας 1,5 mm αφρό EVA, το οποίο εξασφαλίζει ότι δεν θα “πονέσουμε” από χαλίκια, ρίζες ή σκληρούς χωματόδρομους. Η εσωτερική σόλα Ortholite® 4mm παρέχει πρόσθετη αντικραδασμικότητα και αντιμικροβιακή προστασία.

 

Γενικά, δίνει την αίσθηση γρήγορου παπουτσιού, άλλωστε είναι και 10gr ελαφρύτερο του Jackal. Λόγω πάντως της έμφασης στην ασφάλεια και την προστασία είναι λίγο άκαμπτο σε σχέση με άλλα μοντέλα της κατηγορίας, αλλά μετά από λίγη ώρα τρεξίματος η αίσθηση αυτή χάνεται.

 

Εξωτερική σόλα

Στην εξωτερική σόλα του Karacal η La Sportiva δίνει έμφαση στην αντοχή του υλικού στην έντονη χρήση, αφού χρησιμοποιεί το καουτσούκ FriXion® Blue ΑΤ 2.0, το οποίο έχει βαθμονόμηση 7.1, αντί 6.7 του Jackal, στο σύστημα βαθμολόγησης του FriXion®  για την διάρκεια ζωής, αλλά 5.6 έναντι 6.7 στην πρόσφυση.

 

 

Όπως και στο Jackal, τα επιθέματα (lugs) έχουν ύψος 3 mm και είναι τοποθετημένα με διαφορετικό προσανατολισμό - ανάλογα με το σημείο της πατούσας - για καλύτερο φρενάρισμα ή με το εμπρός ή με το πίσω μέρος του ποδιού σύμφωνα με το Impact Brake System (IBS) της εταιρείας, το οποίο παραμένει και στο Karacal και αναλύεται στο επόμενο σχεδιάγραμμα. Στο μπροστά τμήμα της εξωτερικές σόλας υπάρχουν παράλληλες αυλακώσεις, ώστε να αυξηθεί η ευλυγισία του παπουτσιού σε αναβάσεις.

 

 

Θα λέγαμε λοιπόν ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Karacal και Jackal στην εξωτερική σόλα είναι το υλικό του καουτσούκ. Ποιο μαλακό στο Karacal, “κολλάει” λιγότερο στο έδαφος, αλλά ομολογουμένως είναι πολύ ανθεκτικό αφού μετά από πολλά χιλιόμετρα σε κάθε είδους τερέν παραμένει άθικτο. Αυτή η ιδιότητα του δίνει περισσότερους πόντους για χρήση σε ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις. Ταυτόχρονα, “πατάει” πολύ καλά σε γρασίδι, πετρώδεις διαδρομές, σαθρό έδαφος, τεχνικά μονοπάτια, αλλά και λόγω των σχετικά χαμηλών επιθεμάτων έχει πολύ καλή συμπεριφορά και σε χωματόδρομους και άσφαλτο.

 

 

Το Karacal είναι ένα πολυεργαλείο, σχεδιασμένο για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις (ultra trail) σε τεχνικά μονοπάτια. Είναι ελαφρύ και δυνατά του σημεία είναι η σταθερότητα, η διαπνοή, η άνεση που προσδίδει στο πόδι και η αντοχή του σε σκληρή χρήση, χωρίς να υστερεί καθόλου σε προστασία κραδασμών και πρόσφυση. Θα σας βολέψει ακόμη και για χιλιόμετρα σε χωματόδρομους και άσφαλτο, ενώ είναι ότι πρέπει για τρέξιμο μέσα στο ζεστό ελληνικό καλοκαίρι. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο hot μοντέλα της φετινής χρονιάς!

 

O Jonathan Wyatt, κορυφαίος αθλητής ορεινού τρεξίματος των προηγουμένων ετών και Running Product Specialist της La Sportiva παρουσιάζει το Karacal - Να επισημάνουμε ότι οι τιμές του ύψους των επιθεμάτων και του ύψους προφιλ του παπουτσιού είναι διαφορετικές στο μοντέλο παραγωγής, και αυτές έχει το Karacal που κυκλοφορεί στην αγορά και το άρθρο. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Διαπνέον ύφασμα πυκνής ύφανσης (3D Mesh), θερμοκολλημένες λωρίδες λεπτού πλαστικού στα πλάγια, καθώς και παχύτερες μπροστά στα δάκτυλα και περιμετρικά του κολάρου για ενισχυμένη προστασία, παχύ ύφασμα στο χαμηλού ύψους κολάρο, παχιά γλώσσα με δυο εσωτερικές πλάγιες ελαστικές λωρίδες ώστε να αγκαλιάζει το πόδι, κλασσικά σκληρά κορδόνια που στηρίζονται περιμετρικά σε θηλιές.

Ενδιάμεση σόλα: Διπλής πυκνότητας συμπιεσμένος αφρός EVA, rock-plate από υψηλής πυκνότητας 1,5 mm αφρό EVA, εσωτερική σόλα Ortholite® 4mm για πρόσθετη αντικραδασμικότητα και αντιμικροβιακή προστασία.

Εξωτερική σόλα: FriXion® Blue ΑΤ 2.0 καουτσούκ, με επιθέματα (lugs) ύψους 3 mm, Impact Brake System (IBS)

Drop: 7 mm29/22 mm (φτέρνα/δάκτυλα)

Βάρος: 290 gr (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά, παχιά και μαλακά κορδόνια, επίπεδα και με ελαστικότητα, που προσαρμόζουν σε θηλιές στα πλάγια.

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 135

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ