Mizuno Wave Daichi 7: Ιδανικός "σύντροφος" για καθημερινά τρεξίματα στα μονοπάτια!

Σε διάφορες συνεντεύξεις του, ο Product Designer της Mizuno και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του μοντέλου Daichi 7 Hiroaki Kawanishi, έχει επισημάνει ότι η “ισορροπία” είναι αυτή που είχε στο μυαλό του όταν σχεδίαζε την 7η έκδοση του πετυχημένου μοντέλου της μεγάλης Ιαπωνικής εταιρείας, κάτι που ήταν εμφανές και είχαμε επισημάνει και στο παλαιότερο review μας για την 6η έκδοση. Η ισορροπία άλλωστε είναι βασικό συστατικό της σοφίας, που είναι και η ερμηνεία της λέξης Daichi στην Ιαπωνική γλώσσα.

Ισορροπία λοιπόν μεταξύ της πρόσφυσης, της πολύ καλής αντικραδασμικότητας και προστασίας, σε ένα ελαφρύ για την κατηγορία του παπούτσι που απευθύνεται στον μέσο όρο των ανθρώπων που αγαπούν το τρέξιμο στα μονοπάτια. Οι κύριες αλλαγές από την 6η στην 7η έκδοση αφορούν το εξωτερικό μέρος του μοντέλου, αλλά και το χαμηλότερο drop, ενώ αφήνουν ανέγγιχτες τις τεχνολογίες τόσο της εξωτερικής (Michelin) όσο και της ενδιάμεσης σόλας.  Ας δούμε τις λεπτομέρειες για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τι προέκυψε σαν συμπέρασμα από τις δοκιμές μας.

 

Εξωτερικό μέρος

To εξωτερικό μέρος του Daichi 7 είναι αυτό που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές. Το ύφασμα είναι διαφορετικό από την 6η έκδοση, ελαστικό και δρα σαν μεμβράνη με εξαιρετική διαπνοή. Μπροστά, στο τμήμα των δακτύλων έχει μικρές οπές που ενισχύουν επίσης τη διαπνοή. Αυτό που επιπρόσθετα παρατηρήσαμε είναι ότι το ύφασμα είναι αρκετά ανθεκτικό στο πέρασμα από ρυάκια και βρεγμένη χλόη και δεν μουσκεύει εύκολα εσωτερικά. Εφαρμόζει άψογα στο πόδι και κάνει το παπούτσι ιδιαίτερα άνετο και μαλακό, βελτιώνοντας ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Daichi που είχαμε διαπιστώσει και στην δοκιμή της 6ης έκδοσης.

Μπροστά στα δάκτυλα, αλλά και περιμετρικά, υπάρχουν λεπτές λωρίδες πλαστικού για προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά. Σε αυτό το χαρακτηριστικό το Daichi 7 κινείται στο μέσο όρο, άλλωστε δεν φιλοδοξεί να είναι σκληροπυρηνικό παπούτσι για sky running και πολύ τεχνικά μονοπάτια. Για τον ίδιο λόγο και η σταθερότητα του είναι μεν ικανοποιητική αλλά όχι στα επίπεδα άλλων, πολύ τεχνικών μοντέλων.

Η γλώσσα είναι λεπτή, πολύ φαρδιά, αγκαλιάζει το κουτεπιέ και στηρίζεται στο πλάι με ιμάντες. Έχει εξαιρετική διαπνοή και δεν μετακινείται ούτε κατ’ ελάχιστον καθώς τρέχουμε. Στο επάνω μέρος της έχει και μια θηλιά που δεν υπήρχε στην προηγούμενη έκδοση για ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα.

Τα κορδόνια είναι κλασσικής σχεδίασης, επίπεδα και σκληρά, ενώ όπως και στην 6η έκδοση στην τελευταία σειρά τους υπάρχει ένας λεπτός ιμάντας μέσα από τον οποίο περνούν και σφίγγουν ομοιόμορφα για όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή στο πόδι μας.

Στην περιοχή της φτέρνας η προστασία και η σταθερότητα υποστηρίζεται από δυο λωρίδες πλαστικού, ενώ το κολάρο είναι αφράτο και ιδιαίτερα άνετο, δεν θα έχετε κανένα ερεθισμό στον αχίλλειο και την φτέρνα όσα χιλιόμετρα κι αν κάνετε.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Η μόνη διαφορά στην ενδιάμεση σόλα είναι το ψηλότερο προφίλ (24/32mm σε σχέση με το 18/28mm του Daichi 6) αλλά με χαμηλότερο drop (8mm αντί για 10mm), κάτι που το κάνει πιο γρήγορο σε χωματόδρομους ή άσφαλτο και πιο κατάλληλο για τους αθλητές που πατάνε στη μέση ή και μπροστά.

Η προστασία από κραδασμούς κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα και όπως και στην 6η έκδοση είναι από τα δυνατά χαρτιά του μοντέλου. Ιδανική ισορροπία σε σκληρότητα και απορροφητικότητα, με τις τεχνολογίες σήμα κατατεθέν της Mizuno Wave, U4ic με αφρό EVA διπλή πυκνότητας (απορροφητικό στο τακούνι, μαλακό και προστατευτικό μπροστά), αλλά και rock plate μπροστά με υλικό όχι πολύ σκληρό ώστε να “διαβάζει” καλά το έδαφος. Το βρήκαμε εξαιρετικό σε χωματόδρομους σκληρούς και με χαλίκια, σε πετρώδη μονοπάτια αλλά και σε χιλιόμετρα στην άσφαλτο. Η ενδιάμεση σόλα το κάνει all around!

 

Εξωτερική σόλα

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λένε και αυτό ισχύει και στη σχεδίαση της εξωτερικής σόλας του Daichi 7. Εξαιρετικής αντοχής καουτσούκ της Michelin, όπως και στην 6η έκδοση, αραιά τοποθετημένα επιθέματα ώστε να μαγκώνουν στην ανηφόρα και να συγκρατούν στην κατηφόρα, με πολύ καλή πρόσφυση σε σαθρά και πετρώδη στεγνά μονοπάτια, λιγότερο σε υγρά και πολύ λασπώδη τερέν. Δεν κρατάνε πάντως λάσπες και αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά τους στοιχεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δρομέων ψάχνει ένα παπούτσι για καθημερινά τρεξίματα, που να του προσφέρει ισορροπία μεταξύ άνεσης, προστασίας, πρόσφυσης και αντικραδασμικότητας και το Daichi 7 παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολύ πετυχημένη all around 6η έκδοση του μοντέλου το επιτυγχάνει αυτό, ενώ έρχεται βελτιωμένο σε κρίσιμα σημεία. Όπως είχαμε επισημάνει και στην προηγούμενη έκδοση του αποτελεί έναν από τους ιδανικούς εκπρόσωπους της αγαπημένης σε πολλούς κατηγορίας: «Τα κάνω όλα και συμφέρω». Σε τι αγώνες το φοράμε; Σε αγώνες μικρών και μεσαίων αποστάσεων μέχρι ορεινούς μαραθωνίους και σε εδάφη που δεν είναι πάρα πολύ τεχνικά. Δηλαδή στην πλειοψηφία των αγώνων στην χώρα μας!

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα: Stretch ύφασμα, ενισχυμένη πλευρική προστασία στην φτέρνα και στα δάκτυλα. Λεπτή & πλατιά γλώσσα με έμφαση στη διαπνοή.

Ενδιάμεση σόλα: Τεχνολογία Wave, U4ic, EVA αφρός δυο επιπέδων σκληρότητας

Εξωτερική σόλαMichelin καουτσούκ, 3mm πολυκατευθυντικά επιθέματα (lugs)

Drop: 8 mm (24/32mm)

Βάρος: 300 gr (Νούμερο 42)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά επίπεδα και σκληρά κορδόνια με λεπτό ιμάντα στην τελευταία σειρά

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 155€ σε χρώμα: Night Sky / Tradewinds / Gold Fusion139€  μέ έκτπωση από το επίσημο site της Mizuno Greece στα χρωματα: Orion Blue/Misty Blue/Neo Lime και Moroccan Blue/Algiers Blue/Grenadine

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ