Mozart100 2018: Φεστιβάλ Trail Running στην πόλη των Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής!

To Advendure ήταν παρόν και φέτος στον Mozart100, προσκεκλημένο από την Διοργάνωση και ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Ultra Trail World Tour. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ 10 διαφορετικών αγώνων trail running, που έχει ως κέντρο όλων των εκδηλώσεων το μαγευτικό Salzburg, ίσως τον πιο τουριστικό προορισμό της Αυστρίας. Και δεν είναι τυχαίο, αφού από την μία το ιστορικό κέντρο του που σε παραπέμπει σε αρχιτεκτονικές της εποχής των ιπποτών με κάστρα να το περιβάλλουν και το ποτάμι να κυλάει ήρεμα μέσα από την πόλη, και από την άλλη ένα σύγχρονο δίκτυο από κάθε λογής τουριστικά μαγαζιά, υπαίθρια restaurant, πολύβουες μπυραρίες αλλά και ενδιαφέροντα μουσεία και επισκέψιμα κτήρια, το κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί προορισμό για επισκέπτες μιας στοιχειώδους οικονομικής άνεσης, αφού το απαιτούμενο βαλάντιο για τα παραπάνω συχνά είναι πάνω από τον μέσο όρο αν κάνει κάποιος τη σύγκριση με την Ελληνική πραγματικότητα.

 

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό κομμάτι, η διοργάνωση περιελάμβανε ούτε λίγο ούτε πολύ τους παρακάτω 10 διαφορετικούς αγώνες:    

 

- mozart 100: Αγώνας Ultra-Trail μήκους 103K και 4.600μ θετικής υψομετρικής

- mozart Ultra: Αγώνας Ultra-Trail μήκους 61K και 2000μ θετικής υψομετρικής

- mozart Marathon: Μαραθώνιος Trail 42K και 1.500μ θετικής υψομετρικής

- mozart Light: Αγώνας Trail μήκους 31K και 1.142μ θετικής υψομετρικής

- mozart Half Marathon: Ημίμαραθώνιος Trail με 800μ θετική υψομετρική

- mozart City Trail: Αγώνας γύρος της πόλης μήκους 13Κ και 300μ θετικής υψομετρικής

- mozart 100 Relay: Αγώνας σκυταλοδρομίας για ομάδες 4 δρομέων για τον αγώνα mozart 100

- mozart Ultra Relay: Αγώνας σκυταλοδρομίας για ομάδες 4 δρομέων για τον αγώνα Mozart Ultra

mozart City Trail team competition: Αγώνας σκυταλοδρομίας για ομάδες 3 δρομέων για τον αγώνα mozart City Trail, τον οποίο τον επαναλαμβάνει μία φορά το κάθε μέλος της ομάδας.

- kids mozart race: Παιδικoί αγώνες μήκους 400, 800 και 1200 μέτρων

 

 

Θα προσπαθήσω όμως να μην σας κουράσω με άλλους αριθμούς και περιγραφές, εξάλλου λεπτομέρειες για την διαδρομή μπορείτε να βρείτε στο πολύ κατατοπιστικό και αναλυτικό περσινό άρθρο του Advendure. Θα εστιάσω όμως σε συγκεκριμένα σημεία που είναι πολύ ενδιαφέροντα, αξίζουν της προσοχής μας και προέκυψαν όχι μόνο από την ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαμε με έναν εκ των διοργανωτών και ψυχή του αγώνα (Josef Mayerhofer), αλλά και από την προσωπική μου εμπειρία τρέχοντας τον αγώνα.

 

To Mozart 100 πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί το μεγαλύτερο trail event της Αυστρίας και έχει να επιδείξει περισσότερο από 30% αύξηση στους συμμετέχοντες του σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας φέτος το διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 1.304 συμμετεχόντων, ενώ κάθε χρόνο παρουσιάζει σημαντική αυξητική τάση.

 

Event with vision and future….Η ομάδα που το διοργανώνει (Mayerhofer & Friends Ultra Trail KG, Verein mozart 100® - Salzburg Ultra Trail) και ο οικοδεσπότης μας Josef Mayerhofer, στο δείπνο για τους elite αθλητές και τα media, μας δήλωσαν ξεκάθαρα ότι κάθε επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά από κάθε διοργάνωση, επενδύεται στην προσθήκη κάποιας επιπλέον παροχής για τον αγώνα της επόμενης χρονιάς (σημ: φέτος έγινε για 1η φορά opening ceremony και παιδικός αγώνας), οδηγώντας προφανώς στο να μην υπάρχει κανένα κέρδος τα τελευταία 7 χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί αποσκοπούν στο να τελειοποιήσουν τον αγώνα σε βάθος δεκαετίας, και μετά να μιλήσουν για κέρδη όπως μας ανέφεραν. Καλό ε; Kάντε τώρα τις συγκρίσεις με τα την εγχώρια πραγματικότητα και τα ξαναλέμε. Όταν μάλιστα τον αποκάλεσα διοργανωτή, ο Josef ευγενικά με διόρθωσε, ότι απλά κάνει το χόμπι του επαγγελματικά…

 

 

To Mozart100 έχει σαν moto το “more people into trailsκαι είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει. Μια εισαγωγή οποιαδήποτε δρομέα, αρχάριου ή έμπειρου, στο τρέξιμο σε χώμα, σε μονοπάτι, σε βουνό, και σε όλη την λογική που περιβάλλει το trail running. Προσφέρει δηλαδή μία ομαλή μετάβαση μέσω μίας παλέτας διαδρομών με αρκετά “δρομικά” χιλιόμετρα - όχι όμως ασφάλτινα - με απείρου κάλλους τοπία, λίμνες, ποτάμια κλπ. που αποσπούν το μυαλό από την κούραση και τις κακές σκέψεις. Και αυτό με περιτύλιγμα την πόλη του Salzburg….τι άλλο να ζητήσει κανείς…

 

 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, δεν έχουν στο πλάνο τους καμία αλλαγή στις διαδρομές του αγώνα, και φυσικά ούτε την προσθήκη ενός επιπλέον μεγαλύτερου αγώνα (πχ. 100 μιλίων), όπως συνηθίζουν να κάνουν πλέον αρκετοί διοργανωτές, δυσκολεύοντας τους αγώνες τους από καθώς περνούν τα χρόνια. Οι σταθμοί τροφοδοσίας καθώς και διάφορες άλλες θέσεις, καλύπτονται από εθελοντές. Η έννοια του εθελοντισμού είναι τελείως διαφορετική όμως σε ολόκληρη την Αυστρία. Δεν υπάρχει ούτε ένας εθελοντής που να μην αμείβεται για τις υπηρεσίες του. Εδώ Ελλάδα μου σου βγάζω το καπέλο….

 

 

Πολύ διασκεδαστικό event στα πρότυπα άλλων μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού, το morning run που διοργανώθηκε την προηγούμενη μέρα από τον μεγάλο χορηγό του αγώνα, την  Compressport, σε μια διαδρομή μόλις 3χλμ μέσα στην πόλη, με δωρεάν συμμετοχή και δώρο σε κάθε συμμετέχοντα ένα περικάρπιο της ομώνυμης εταιρείας.

     

Παρότι οι άνθρωποι του αγώνα ήταν πολύ χαρούμενοι και πρόθυμοι να σε ικανοποιήσουν σε ότι ζητούσες, η πόλη δεν φάνηκε να έχει μπει για τα καλά στον ρυθμό του αγώνα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό να στερήσει το θετικό κλίμα που είχε όλη οι διοργάνωση, με πρωτοστάτη τη πανταχού παρούσα Claudia Kolussi, μία από τις ψυχές της διοργάνωσης. 

 

 

Όλες οι εκδηλώσεις των αγώνων είχαν ως κεντρικό σημείο την πλατεία Kapitelplatz του Salzburg, όπου είχε στηθεί μια τεράστια εξέδρα. Εκεί ήταν και η γραμματεία του αγώνα σε ένα καταφύγιο φτιαγμένο για τις ανάγκες του αγώνα (φετινή προσθήκη και αυτή) και εκεί έγιναν όχι μόνο οι απονομές όλων των αγώνων, αλλά και η εκδήλωση της έναρξης (opening ceremony), η παρουσίαση των elite αθλητών, η λεπτομερέστατη τεχνική ενημέρωση σε Αγγλικά και Γερμανικά, αλλά και η εκδήλωση της λήξης, που περιείχε ζωντανή μουσική και διάφορα άλλα happenings.

 

 

Ο χώρος του τερματισμού, εκτός από την συνηθισμένη αψίδα, ήταν στρωμένος με κόκκινο χαλί και φωτογράφοι περίμεναν όλους τους τερματίζοντες ενώ σε γιγαντοοθόνη απεικονιζόταν ποιος τερμάτιζε κάθε φορά.  

 

 

Συνοψίζοντας, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Mozart 100 για την εξαιρετική νοοτροπία που έχουν στην διοργάνωση του αγώνα και στην φοβερή προσπάθεια που έκαναν, προσφέροντας ένα “μπουκέτο” αγώνων για κάθε γούστο και για 7η συνεχόμενη χρονιά.

 

 

Στα συν της διοργάνωσης:


- Η καταπληκτική διαδρομή. Περιβάλλεται από απίστευτης ομορφιάς λίμνες και ποτάμια, ίσως η ομορφότερη που έχω τρέξει προσωπικά.

 

- Το Salzburg. Το να τερματίζεις μέσα σε αυτή την ιστορική πόλη και φυσικά να σου δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσεις τις διάφορες επισκέψεις πριν και μετά τον αγώνα είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα.

 

- Η ευκολία. Δεν είναι ποτέ ένας αγώνας 100+ χιλιομέτρων εύκολος, αλλά το ύφος όλων των διαδρομών της διοργάνωσης είναι να εισαγάγουν ομαλά τον δρομέα στην φιλοσοφία του trail running και του ultra trail, προσφέροντας μαλακά και με μικρή τεχνική δυσκολία τερέν, χωρίς έντονες υψομετρικές διαφορές και κλίσεις.

 

- Το σύστημα εγγραφών στον αγώνα που σου έδινε την δυνατότητα για μια πολύ οικονομική εγγραφή αν την έκανες νωρίς (εδώ να προσθέσουμε και το πακέτο του Advendure ως επιλογή, για μια οικονομική λύση).

 

- Η άρτια και χωρίς υπερβολές σηματοδότηση του αγώνα.

 

 

Σημεία που επιδέχονται βελτίωσης:


- Είθισται πλέον η κάθε διοργάνωση να προσφέρει σε όλους τους δρομείς ένα αναμνηστικό,  μπλουζάκι συνήθως. Στον εν λόγω αγώνα το μπλουζάκι αυτό έπρεπε να το αγοράσεις και μάλιστα στην τιμή των 40 ευρώ. Επίσης, το ίδιο συνέβαινε και για το finisher μπλουζάκι που κόστιζε 30 ευρώ. Αμφότερα βέβαια τα μπλουζάκια ήταν της Compressport με την γνωστή ποιότητα που προσφέρει, αλλά…έτερον εκάτερον…

 

- Οι σταθμοί του αγώνα παρότι παρείχαν σε αφθονία πολλά υλικά, στερούνταν στερεάς τροφής, όπου όπως όλοι γνωρίζουμε στους μεγάλους αγώνες και ειδικά στους πιο αργούς αθλητές είναι απαραίτητα. Έτσι, στον κεντρικό σταθμό του Fuschl θα μπορούσε να υπάρχει και πάστα ή κάποια σούπα.

 

Για την ιστορία, 7 Έλληνες συμμετείχαν στον αγώνα και τα πήγαν όλοι περίφημα, πετυχαίνοντας αυτό που προσφέρει η διοργάνωση: τον πρώτο τους τερματισμό σε αγώνα τριψήφιων χιλιομέτρων και με χαμόγελο. Ακόμα και ο ένας που εγκατέλειψε, γνωρίζω πολύ καλά ότι μπορούσε να συνεχίσει μια χαρά και ότι ήδη προγραμματίζει την επιστροφή του στο Salzburg, όπως και πολλοί άλλοι εξάλλου. Τα λέμε λοιπόν του χρόνου στο Salzburg και το Mozart100 με τι μαγευτικές του διαδρομές.

 

Τα αποτελέσματα όλων των αγώνων της διοργάνωσης μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

RT @ultratrailwtour: The #UTWT 2019 is now over and we’re gearing up towards 2020! 💥 To conclude this amazing year we will host an award ce…
Pau Capell & Courtney Dauwalter winners of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/c0rX1kTgTj https://t.co/b5dmdRWzt1
14η χρονιά για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα με ρεκόρ συμμετοχών και δυνατά ονόματα του Ορεινού Τρεξίματος:… https://t.co/g2y0heEjiI
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Highlands Σκωτίας - Αναζητώντας το Ανεμοδαρμένο Ακρωτήρι!

Pau Capell & Courtney Dauwalter οι νικητές του φετινού Ultra Trail World Tour!

Artemisio Mountain Running, ένας skyrunning προσομοιωτής - Τα αποτελέσματα των αγώνων

Όλα έτοιμα για το Artemisio Trail Run - οι τελευταίες οδηγίες

14η χρονιά για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα με ρεκόρ συμμετοχών και δυνατά ονόματα του Ορεινού Τρεξίματος!

Chianti Trail Ultra – Το τερπνόν μετά του ωφελίμου τρέχοντας – και όχι μόνο- στην υπέροχη Τοσκάνη

To Annapurna (8.091μ) επόμενος στόχος του Α. Συκάρη την άνοιξη του 2020!

Benedikt Böhm: Ορειβατικό σκι στα όρια για καλό σκοπό

Τα «γρήγορα πιστόλια» πέταξαν στο Παγκόσμιο της WMRA στην Παταγονία

Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις του (Μέρος 8ο)!

Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους (Μέρος 7o)!

Σακίδια GREGORY, η σπουδαία μάρκα σακιδίων πλέον και στην Ελλάδα!