SCARPA Rush Trail GTX - Πολυχρηστικό παπούτσι πεζοπορίας

By 03 Ιουλ 2023

Όταν έρχεται η ώρα της αγοράς παπουτσιού για πεζοπορία τα διλήμματα που μπαίνουν είναι πολλά. Πάντα καθορίζονται από τις ανάγκες και την εμπειρία μας. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ένα. Ένα ζευγάρι κοντά πεζοπορικά παπούτσια όπως είναι το SCARPA Rush Trail GTX δεν πρέπει να λείπουν από καμία παπουτσοθήκη!

Οι λόγοι είναι πολλοί. Βάλτε κάτω τις χρήσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο πεζοπορικό παπούτσι σε σχέση με μια ψηλή, βαριά μπότα. Από μία χειμερινή μέρα στη πόλη (ειδικά πάνω στη μοτοσυκλέτα, προσωπικά κατά κόρον), μία εκδρομή στο βουνό, μία πεζοπορία μερικών ωρών με ένα 30λιτρο σακίδιο. Και όλα αυτά με ένα κόστος πολύ χαμηλότερο από μίας πεζοπορικής μπότας της οποίας το πιο πιθανό είναι η τιμή της να ξεπερνάει την 2η εκατοντάδα σε ευρώ.


Πολλοί ίσως θα πουν ότι και ένα γερό trail παπούτσι κάνει αυτή την δουλειά. Εν μέρει έχουν ένα δίκιο για τα πόδια του πιο έμπειρου, κι αυτά όμως θα σε φτάσουν μέχρι ένα σημείο. Δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση η προστασία που σου δίνει το δέρμα σε σχέση με το ύφασμα των trail running παπουτσιών. Στη φτέρνα η προστασία και η σταθερότητα των πεζοπορικών παπουτσιών είναι σε ανώτερα επίπεδα. Ουσιαστικά συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δύο «κόσμων». Έχουν την ίδια ευελιξία με τα αθλητικά παπούτσια, αλλά προσφέρουν την πρόσφυση και την αυτοπεποίθηση των μποτών πεζοπορίας.


Στα SCARPA Rush Trail GTX ο συνδυασμός αδιάβροχου δέρματος suede 1,8 χιλιοστών και επένδυσης Gore-Tex χωρίς PFC κάνει το πάνω μέρος πλήρως αδιάβροχο αλλά και διαπνέον. Η διαπνοή εδώ βέβαια δεν βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με ένα trail running παπούτσι, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι άδικη η σύγκριση. Το δέρμα είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές και προσφέρει προστασία από πέτρες ή οτιδήποτε άλλο βρεθεί στο δρόμο σας.

Στο εσωτερικό την αδιαβροχοποίηση αναλαμβάνει η μεμβράνη GORE-TEX® Extended Comfort Bluesign. Η πιστοποίηση bluesign® σημαίνει ότι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που αγοράζει η Gore από τους προμηθευτές της για την κατασκευή των υφασμάτων της πρέπει επίσης να συμμορφώνονται πλήρως τόσο με τα αυστηρά κριτήρια του προτύπου bluesign® όσο και με τις αυστηρές παραμέτρους ποιότητας της Gore. Για όσους δεν γνωρίζουν, η πιστοποίηση bluesign® επικεντρώνεται στον έλεγχο και στη διαχείριση της εισροής χημικών στο επίπεδο των προμηθευτών, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη, όπως η υπεύθυνη χρήση των πρώτων υλών, η αποτελεσματική διαχείριση απαγορευμένων ουσιών, καθώς επίσης και η εξάλειψη επικίνδυνων χημικών στη παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγική αλυσίδα διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους με ορθότητα και υπευθυνότητα, μειώνει τις εκπομπές νερού και αέρα, βελτιώνει την επεξεργασία των λυμάτων της και γενικά μειώνει το οικολογικό της αποτύπωμα.

 

Για να συμπληρωθεί περαιτέρω η ανθεκτικότητα και η άνεση του επάνω μέρους, η γλώσσα είναι πλούσια και μαλακή και δεν θα ενοχλήσει στο πολύωρο περπάτημα.


Παρά τη σχετικά λεπτή εμφάνισή τους, υπάρχει στην πραγματικότητα αρκετός εσωτερικός χώρος για τα δάκτυλα, καθιστώντας τα παπούτσια κατάλληλα για όσους έχουν φαρδύτερα πόδια.


Σε κορυφαία επίπεδα βέβαια και η προστασία στο εμπρός μέρος στα δάκτυλα με σκληρό καουτσούκ.


Στη φτέρνα, μια καινοτομία της SCARPA που φέρει το όνομα Dynamic Stabilizer Torsion (DST), ουσιαστικά ένα άκαμπτο πλαστικό πλαίσιο που δίνει στο πίσω μέρος σταθερότητα και έλεγχο στρέψης. Προφανώς κανένα χαμηλό πεζοπορικό παπούτσι δεν μπορεί να συγκριθεί με μια μπότα σε αυτό το κομμάτι και είναι αυτό ακριβώς το σημείο, που θα οδηγήσει κάποιον σε αγορά ψηλού παπουτσιού. Όταν το βάρος στη πλάτη μεγαλώσει, όταν το τερέν γίνει πιο δύσκολο και τα χιλιόμετρα περισσότερα, η χρήση ψηλής πεζοπορικής μπότας είναι μονόδρομος.


Στη μεσόσολα κρύβεται αφρώδες υλικό EVA πολύ καλής αντικραδασμικότητας το οποίο σε συνδυασμό με το σύστημα DST, το άκαμπτο πλαίσιο στο εσωτερικό του, παρέχει μια πολύ στιβαρή βάση, με μόνο μια πολύ μικρή πλευρική συστροφή. Στην ουσία μιλάμε για ένα σκληρό αλλά όχι κουραστικό παπούτσι.

 

Η Scarpa επιλέγει συχνά σόλες Vibram για τα παπούτσια και τις μπότες πεζοπορίας της. Ωστόσο, η οικογένεια Rush διαθέτει σόλες PRESA® Supergum, που δημιουργήθηκαν από την εσωτερική ομάδα ανάπτυξης της Scarpa. Αυτές είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και ανάπτυξης, προσφέροντας ανώτερη πρόσφυση, σταθερότητα και υποστήριξη. Οι τάπες της σόλας περιλαμβάνουν περιοχές ειδικά σχεδιασμένες για μέγιστη πρόσφυση, πέδηση, προώθηση και απορρόφηση. Αυτό οφείλεται στη τεχνολογία της PRESA, IKS (Interactive Kinetic System), η οποία χαρακτηρίζεται από επτά περιοχές απορρόφησης: έξι στο μπροστινό μέρος του ποδιού και μία στη φτέρνα ενώ οι τάπες ανάλογα την περιοχή έχουν και διαφοροποιημένο πάχος.


Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 445 γρ
  • Αδιαβροχοποίηση: GORE-TEX® Extended Comfort Bluesign
  • Πάνω μέρος: 1.8mm Suede
  • Σόλα: Presa® HIK-02 / SuperGum
  • Τιμή: 189,90€

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων SCARPA στην Ελλάδα η εταιρεία POLO. Δείτε περισσότερα outdoor προϊόντα στο online shop https://www.polocenter.gr/ και στον πλήρη κατάλογο https://www.polo.gr/outdoor/

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com