SCARPA Spin Planet: “Light on your feet and light on the planet” !

SCARPA έχουμε παρουσιάσει πάρα πολλά μοντέλα στο παρελθόν. Αυτό που κάνει το Spin Planet να ξεχωρίζει όμως είναι ο οικολογικός του χαρακτήρας. Όπως λέει και στο όνομά του, είναι ένα μοντέλο που «ενδιαφέρεται» για τον πλανήτη μας. Ο λόγος; Το SCARPA Spin Planet, είναι ένα παπούτσι το οποίο είναι κατασκευασμένο στο πάνω μέρος από 100% ανακυκλώσιμα υλικά, η μεσόσολα κατασκευασμένη από 45% ανακυκλώσιμα υλικά ενώ η σόλα του από 30% ανακυκλώσιμα υλικά. Η «πράσινη» πολιτική των εταιρειών το τελευταίο διάστημα δεν είναι μόνο μια εμπορικά εκμεταλλεύσιμη τάση αλλά βλέπουμε ολοένα και περισσότερες εταιρείες να το κάνουν και πράξη. Θα πει κάποιος, είναι αυτό αρκετό για να δώσω τα χρήματα χωρίς να μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Στην περίπτωση του Spin Planet σαφώς και δεν είναι ο μόνος λόγος καθώς πρόκειται για ένα αρκετά αξιόλογο παπούτσι για πολλές χρήσεις με μια ολοφάνερη τάση προς τις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

 

 

Συνήθως, τα παπούτσια που διαφημίζονται ως  “eco-friendly” αποτελούνται από ένα μικρό ποσοστό από ανακυκλώσιμα υλικά. Ο λόγος είναι ότι αυτά δεν είναι μεγάλης αντοχής. Εδώ η SCARPA  έκανε την διαφορά και κατασκεύασε ένα 100% ανακυκλώσιμο υλικό το οποίο – υποστηρίζει- ότι είναι υψηλής αντοχής.


Οι ενδιάμεσες σόλες με ανακυκλωμένο υλικό τείνουν να φθείρονται και να χάνουν τις αντικραδασμικές ιδιότητές τους γρήγορα. Η ενδιάμεση σόλα που προσφέρει το Spin Planet (4mm drop, 28mm πίσω, 24mm μπροστά) έχει ένα καλό επίπεδο προστασίας κάτω από το πόδι και μια αίσθηση ανταποδοτικής απόκρισης. Με 290 γραμμάρια βάρος (νούμερο 32) σίγουρα δεν το λες βαρύ παπούτσι, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο στην κατηγορία των medium – ultra αποστάσεων παπουτσιών. “Light on your feet and light on the planet” αναφέρει στο site της η SCARPA και δεν έχει και πολύ άδικο!


Μην περιμένετε απόλυτη προστασία από μυτερές πέτρες, αυτές θα τις καταλάβετε. Έχει όμως φαρδύ πέλμα για καλύτερη ισορροπία και πρόσφυση. Η καμπύλη της ενδιάμεσης σόλας στο δάχτυλο του ποδιού διευκολύνει το τρέξιμο σε ανηφόρες και σας ενθαρρύνει να σηκώνετε τα πόδια από το έδαφος.

 

Μπροστά στα δάκτυλα η προστασία που παρέχει είναι σε πολύ καλό επίπεδο με ημίσκληρο λάστιχο που φτάνει αρκετά πλάγια στο πέλμα. Ο χώρος στα δάκτυλα είναι αρκετά άνετος για να επιτρέπει στα πόδια σας να πρηστούν μέσα σε αυτά κατά τη διάρκεια μεγάλων προπονήσεων ή αγώνων.

 

Η γλώσσα του είναι αρκετά «αθλητική», καθόλου αφρώδης αλλά με ουσιαστική προστασία, φτάνει αρκετά ψηλά, αγκαλιάζει το πόδι και σίγουρα είναι ... ιδιαίτερη. Γιατί; Μα γιατί δεν κουνιέται καθόλου αφού από την εσωτερική μεριά του ποδιού είναι κολλημένη στο παπούτσι για να μη φεύγει από τη θέση της!

Όσον αφορά τη διαπνοή, παίρνουν αρκετά καλό βαθμό. Το επάνω μέρος των Scarpa Spin Planet είναι αρκετά μινιμαλιστικό, και φτιαγμένο για πολύ καλή διαπνοή. Είναι πολύ ανοιχτό στο μπροστινό μέρος, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί καλά και είναι σε αυτό το σημείο όπου σκοράρουν πολύ καλά. Πρέπει να επισημάνουμε ότι διαθέτουν μια περιοχή αποστράγγισης που διευκολύνει την απομάκρυνση του νερού και την αναπνοή, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το γρήγορο και εύκολο στέγνωμα.

Η σταθερότητα στη φτέρνα επιτυγχάνεται με το επάνω υλικό και μερικές επικαλύψεις. Όταν δένετε τα παπούτσια με κορδόνια, το επάνω μέρος αγκαλιάζει το πόδι σας, δίνοντας μια πολύ ασφαλή και άνετη εφαρμογή.

 

 

Η εξωτερική σόλα Presa σχεδιάστηκε ειδικά για τη Scarpa, ώστε να είναι αρκετά ανθεκτική για χρήση σε δρόμους και μονοπάτια, ενώ παράλληλα να είναι ανθεκτική σε υγρές επιφάνειες όπως βράχος ή άσφαλτος. Πολύ συχνά οι πραγματικά μαλακές κολλώδεις σόλες που προσφέρουν την καλύτερη πρόσφυση φθείρονται πολύ γρήγορα σε σκληρότερα μονοπάτια ή άσφαλτο.

 

Για το συγκεκριμένο παπούτσι δεν γνωρίζουμε μιας και δεν το έχουμε τρέξει 100άδες χιλιόμετρα. Αν κρίνουμε όμως από άλλα μοντέλα όπως το Ribelle Run που «φοράει» το ίδιο λάστιχο, τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά καθώς οι αλλοιώσεις είναι ελάχιστες.

Εκτός από το υλικό, εντυπωσιάζει και η σχεδίαση καθώς η SCARPA δεν τσιγκουνεύτηκε ούτε στον αριθμό των ταπών ούτε στο ύψος τους. Οι πολυκατευθυντικές τάπες των 4 mm, κατασκευασμένες από μείγμα PRESA® TRN-06, λειτουργούν πολύ καλά δίνοντας την αίσθηση της ασφάλειας και στα πιο τεχνικά εδάφη των βουνών της Αττικής δίνοντας έτσι ένα σύνολο πολύ καλής πρόσφυσης.

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 290 γρ (EU 42)
  • Drop: 4mm (28 mm πίσω, 24mm μπροστά)
  • Σόλα: PRESA® TRN-06 με τάπες 4mm
  • Τιμή: 159€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων SCARPA στην Ελλάδα η εταιρεία POLO. Δείτε περισσότερα outdoor προϊόντα στο online shop https://www.polocenter.gr/ και στον πλήρη κατάλογο https://www.polo.gr/outdoor/

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ