SCARPA CYCLONE-S GTX - Πεζοπορική μπότα τριών εποχών

Πλέον στις μέρες μας με τις τόσες επιλογές που έχουμε διαθέσιμες για τον εξοπλισμό και ρουχισμό βουνού, η σωστή μπορεί να είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος. Η πλέον μεγαλύτερη εξειδίκευση συναντάται στα παπούτσια για βουνό. Οι γραμμές μεταξύ διάφορων κατηγοριών είναι πολύ λεπτές και οι περιοχές γκρίζες. Αυτό βέβαια για εμάς σαν τελικοί χρήστες μόνο καλό μπορεί να είναι, αρκεί να καταλήξουμε στη σωστή επιλογή. Τόσο από πλευράς χρήσης όσο και από πλευράς ... τσέπης! Είναι κρίμα για κάποιον που απλά θέλει να ξεκινήσει πεζοπορία στο βουνό, να δώσει μια περιουσία για μια ορειβατική μπότα που έχει υποδοχή για ... κραμπόν. Όπως βέβαια δεν μπορεί ένας πεζοπόρος που θέλει να ξεκινήσει χειμερινό βουνό, να το κάνει χωρίς να αγοράσει νέα ορειβατική μπότα με άλλες προδιαγραφές. Άρα λοιπόν το συμπέρασμα είναι ένα: μην επιλέξετε τίποτα αν δεν επισκεπτείτε ένα κατάστημα, τους πωλητές του οποίου ξέρετε ότι κάνουν αυτό που κάνετε και το αγαπάνε όσο εσείς. Θα σας κατατοπίσουν να καταλήξετε σε μια αγορά σύμφωνη με τις ανάγκες και το πορτοφόλι σας!

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την σημερινή παρουσίαση της SCARPA CYCLONE-S GTX? Μεγάλη! Θα μπορούσε να ταιριάζει σε κάθε παρουσίαση παπουτσιού που κάνουμε. Ότι χαρακτηριστικό και να παρουσιάσουμε εμείς, δεν είναι παρά η πρώτη εικόνα, μια πρώτη γεύση. Αν δεν το δοκιμάσετε στο κατάστημα και ακούσετε τη γνώμη των έμπειρων πωλητών που θα κι αυτοί θα ακούσουν τις ανάγκες σας, πολύ πιθανόν να μην προβείτε στην σωστή αγορά.

 

Στο προκείμενο λοιπόν. H SCARPA CYCLONE-S GTX είναι μια κλασική πεζοπορική μπότα για άνετη κίνηση στο βουνό και τις τρεις εποχές του χρόνου, εκτός βέβαια από χειμώνα. Έχει αρκετά μεγάλο εύρος χρήσης και θα ικανοποιήσει και τον αρχάριο που ξεκινάει τώρα αλλά και τον πιο έμπειρο που θέλει μια μπότα που θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο σε μεγάλες πεζοπορίες.

 

 

Ξεκινώντας από μπροστά, θα δούμε ότι στα δάκτυλα η προστασία είναι παραπάνω από ικανοποιητική με σκληρό καουτσουκ. Περιμετρικά για την προστασία του, συναντάμε πλαστική μεμβράνη η οποία καταλήξει στη φτέρνα. Το κύριο υλικό του πάνω μέρους του παπουτσιού αποτελείται από δέρμα 1.8mm της Perwanger. H Perwanger για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια εταιρεία με έδρα τις Άλπεις και πολυετή ιστορία η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή δέρματος για διάφορες χρήσεις (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και ... σέλες αλόγων). Ήταν ακόμα αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Josef Perwanger λάνσαρε στην αγορά ένα δέρμα με υδατοαπωθητικές ιδιότητες. Μέχρι τότε οι ορειβάτες ήταν αναγκασμένοι για αδιαβροχοποίση, να εμποτίζουν τις μπότες τους με ... γράσο. Ο γιος του, Lorenz ανέπτυξε αυτό το δέρμα στο μοναδικό "Nepal Perwanger", ένα δέρμα που είναι επίσης κατάλληλο για την προσθήκη ελαστικής ταινίας καουτσούκ στην μπότα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η σύγχρονη μπότα βουνού ...

 

Η γλώσσα, αρκετά αφράτη, δεν θα προβληματίσει και τα κορδόνια τα οποία περνούν μέσα από μεταλλικούς κρίκους (είπαμε, προσοχή στη λεπτομέρεια), δένουν «ορειβατικά», μέχρι χαμηλά για της δώσετε την καλύτερη εφαρμογή. Για όσους όμως δίνουν προσοχή ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια θα προσέξουν και κάτι άλλο. Η τελευταία θηλιά είναι ενισχυμένη με πλαστικό PU που εκτός από ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα διχρωμίας, εγγυάται την σταθερότητα στο δέσιμο.

 

Στο πίσω μέρος, στη φτέρνα, το κολάρο της SCARPA, AUTOFIT COLLAR, είναι μέτριας σκληρότητας για την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην σταθερότητα και την άνεση.

 

Για την αδιαβροχοποίηση, η SCARPA επέλεξε την μεμβράνη GORE-TEX Performance Comfort

Καμιά φορά σε πολλά παπούτσια, αυτό που δεν φαίνεται είναι και το πιο σημαντικό. Στη «καρδιά» του παπουτσιού, στο εσωτερικό του, διάφορα στρώματα PU υλικού σε συνδυασμό με αφρώδες EVA διπλής πυκνότητας (μέτριας & σκληρής) δίνουν ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό.

 

Ουσιαστικά όπως θα δείτε στην παρακάτω απεικόνιση, τα συστατικά του παπουτσιού «δένουν» μεταξύ τους για να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Στη σόλα η SCARPA επέλεξε λάστιχο VIBRAM Shell Trek στην οποία όπως βλέπετε παραπάνω στο σχεδιάγραμμα, οι τάπες δεν είναι τυχαία τοποθετημένες πάνω της. Στρατηγική σχεδίαση για καλύτερη προωθητική πρόσφυση, φρενάρισμα και grip.

 

Χαρακτηριστικά  

  • Βάρος: 660 γρ.
  • Υλικό: Δέρμα 1.8mm Perwanger – PU πλαστικό περιμετρικά
  • Σόλα: Vibram Shell Trek
  • Αδιαβροχοποίηση: Goretex Performance Comfort
  • Τιμή: 249€

 

 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ