Αρχική>Αγώνες>EXTREME>Με ελληνικό ενδιαφέρον ο 30ος Marathon des Sables!


Με ελληνικό ενδιαφέρον ο 30ος Marathon des Sables!

Όταν το 1984 ο 28χρονος τότε Γάλλος Patrick Bauer πραγματοποίησε μία μοναχική πορεία 350 χιλιομέτρων στην Αλγερινή Σαχάρα, διασχίζοντάς την ολομόναχος με ένα σακίδιο 35 κιλών σε 12 μέρες ίσως να μην περίμενε και ο ίδιος αυτό που θα ακολουθούσε. Η επική του αυτή προσπάθεια αποτέλεσε την έμπνευση έναν αγώνα περιπέτειας πάνω στην ιδέα αυτή. Κάπως έτσι, δύο χρόνια μετά, το 1984 γεννήθηκε ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες στον κόσμο, ο Marathon des Sables ή Μαραθώνιος της Άμμου. Ονομασία που αδικεί ίσως τον εαυτό της αφού δεν πρόκειται για έναν «απλό μαραθώνιο» αλλά για μια περιπέτεια 6 ημερών!

Η διαδρομή του αγώνα κινείται στο νότιο Μαρόκο στις επαρχίες Errachidia και Tinghrir καλύπτοντας συνολικά 240 περίπου χιλιόμετρα σε 5 ετάπ / 6 ημέρες και διασχίζει μερικά από τα εντυπωσιακότερα τερέν της Μαροκινής ερήμου. Ο μύθος του “Marathon des Sables” έχει χτιστεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κάθε χρόνο η φήμη του κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ο καταξιωμένος πια αγώνας έχει την φήμη της απόλυτης δοκιμασίας μέσα στο αφιλόξενο τοπίο της ερήμου και είναι ο πιο δημοφιλής στο είδος του. Οι αθλητές πρέπει να αντέξουν όλη την βδομάδα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50ο C κουβαλώντας όλον τον εξοπλισμό και το φαγητό που θα χρειαστούν καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, δηλαδή με πλήρη αυτονομία. Η διοργάνωση παρέχει μόνο νερό σε συγκεκριμένες ποσότητες. Θα πρέπει να διασχίσουν αμέτρητους αμμόλοφους όπου κάθε προσπάθεια για τρέξιμο είναι μάταιη.

 

 

Είναι ένα αθλητικό γεγονός αλλά πρωτίστως μία αναμέτρηση με τον εαυτό σου, μία πρόκληση σε αντίξοες συνθήκες ακόμα και για απλή παραμονή πόσο μάλλον για μία αθλητική προσπάθεια. Από τους 23 ηρωικούς συμμετέχοντες του 1986 έφτασε πέρυσι, 29 χρόνια μετά, να απαριθμεί πάνω από 1.100 συμμετοχές από 50 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο. Στα 29 χρόνια που διεξάγεται ο αγώνας 18.000 εραστές της περιπέτειας έχουν επιχειρήσει να ζήσουν την εμπειρία που έζησε ο Patrick Bauer τότε το μακρινό 1984.

 

Lahcen Ahansal, η μυθική μορφή του Marathon des Sables με 10 νίκες!Lahcen Ahansal, η μυθική μορφή του Marathon des Sables με 10 νίκες!

 

Μεγάλες μορφές του αγώνα ιστορικά δεν είναι άλλες από τα αδέρφια Ahansal από το Μαρόκο. Ο Lahcen Ahansal μετράει 10 νίκες ενώ ο αδερφός του Mohamad έχει φτάσει τις 6, επικρατώντας ολοκληρωτικά στον αγώνα από το 1997 μέχρι και το 2010! Μορφή του αγώνα στις γυναίκες η γαλλίδα Laurence Klein η οποία με 3 νίκες και μία 2η θέση φτιάχνει και αυτή την δική της σελίδα στην ιστορία του αγώνα. Τα τελευταία χρόνια τα αδέρφια που έχουν ορίσει ουσιαστικά τον αγώνα με τις επικές επιτυχίες τους δείχνουν σιγά σιγά να δίνουν την σκυτάλη αφού μετά από 14 συνεχείς συνολικά νίκες τους (!!!) οι Rachid El Morabity από το Μαρόκο και ο Ιορδανός Salameh Al Aqra έχουν μπει σφήνα τα τελευταία 4 χρόνια. Ας δούμε όλους τους νικητές του αγώνα από το 1986 έως και σήμερα:

 

ΈτοςΆνδραςΓυναίκα
1986 Michel GALLIEZ (Γαλλία) Christiane PLUMERE (Γαλλία)
1987 Bernard GAUDIN (Γαλλία) Marie Ange MALCUIT (Γαλλία)
1988 Bernard GAUDIN (Γαλλία) Marie Ange MALCUIT (Γαλλία)
1989 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Marie Claude BATTISTELLI (Γαλλία)
1990 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Claire GARNIER (Γαλλία)
1991 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Monique FRUSSOTE (Γαλλία)
1992 Mohamed BENSALAH (Μαρόκο) Monique FRUSSOTE (Γαλλία)
1993 Mohamed BENSALAH (Μαρόκο) Irina PETROVNA (Ρωσία)
1994 Andre DERKSEN (Ρωσία) Valentina LIAKHOVA (Ρωσία)
1995 Andre DERKSEN (Ρωσία) Beatrice REYMANN (Γαλλία)
1996 Andre DERKSEN (Ρωσία) Anke MOLKENTHIN (Γερμανία)
1997 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Rosanna PELLIZZARI (Ιταλία)
1998 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Rosanna PELLIZZARI (Ιταλία)
1999 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Lisa SMITH (USA)
2000 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Pascale MARTIN (Γαλλία)
2001 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Franca FIACCONI (Ιταλία)
2002 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (Λουξεμβούργο)
2003 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Magali JUVENAL (Γαλλία)
2004 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (Λουξεμβούργο)
2005 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (LUX)
2006 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Geraldine COURDESSE (Γαλλία)
2007 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2008 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Touda DIDI (Μαρόκο)
2009 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Touda DIDI (Μαρόκο)
2010 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Monica AGUILERA (Ισπανία)
2011 Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2012 Salameh AL AQRA (Ιορδανία) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2013 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Meghan HICKS (ΗΠΑ)
2014 Rachid ELMORABITY (Μαρόκο) Nikki KIMBALL (ΗΠΑ)

 

Το 2006 ήταν η χρονιά κατά την οποία ένας αθλητής που έχει γυρίσει τον κόσμο μαγεύοντάς μας με τις περιπέτειές του, ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, άνοιξε λογαριασμό για τους έλληνες αθλητές στον περίφημο Marathon des Sable. Όταν οι αθλητές ο ένας μετά τον άλλον εγκατέλειπαν λόγω τροφικών διαταραχών, ο Αργύρης άντεξε τις κακουχίες και τερμάτισε εξαντλημένος μεν, ανακουφισμένος δε για το τέλος του πιο δύσκολου εγχειρήματος που είχε επιχειρήσει μέχρι τότε όπως ανέφερε τότε στο ρεπορτάζ του Α-Ζ.

 

O Αργύρης Παπαθανασόπουλος στον Marathon des Sables 2006O Αργύρης Παπαθανασόπουλος στον Marathon des Sables 2006

 

Από τον Αργύρη το 2006 χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να δούμε συμμετοχή έλληνα αθλητή στον αγώνα. Ο Γιώργος Αρδαβάνης το 2010 καταφέρνει να τερματίσει μετά από 59 ώρες 4 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα τα 240 εξαντλητικά χιλιόμετρα στην Μαροκινή Σαχάρα. Ο Γιώργος Αρδαβάνης συνεχίζει τις περιπέτειές του ανά τον κόσμο και όπως μαθαίνουμε επόμενος μεγάλος του στόχος ο διάπλους του Ατλαντικού χωρίς υποστήριξη με σκοπό την κατάρριψη του αντίστοιχου ρεκόρ. Απώτερος στόχος του διακεκριμένου έλληνα μηχανικού η συγκέντρωση χρημάτων για τα ιδρύματα υποστήριξης παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα, στον Καναδά και στο Τρινιντάτ όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε και εσείς να μάθετε περισσότερα για το πολύ ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα εδώ http://www.xtreme.ardavanis.com/raao.html

 

Ο Γιώργος Αρδαβάνης τερματίζει εμφανώς συγκινημένος τον Marathon des Sables ... | Φωτό: Γιώργος ΑρδαβάνηςΟ Γιώργος Αρδαβάνης τερματίζει εμφανώς συγκινημένος τον Marathon des Sables ... | Φωτό: Γιώργος Αρδαβάνης

 

Φέτος, πέντε χρόνια μετά, άλλος ένας έλληνας με πάθος για περιπέτεια θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τον αγώνα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο-Ιωάννη Τσιάνο που μας έχει «μάθει» να ακούμε και να διαβάζουμε για αυτόν και τις περιπέτειές του. Τα κατορθώματά του είναι γνωστά στους περισσότερους: Το 2000 καταφέρνει να διασχίσει κολυμπώντας την Μάγχη σε χρόνο ρεκόρ τότε 9 ώρες και 20 λεπτά. Η εκπληκτική του αντοχή αλλά και η δίψα του για περιπέτεια τον φέρνουν από το υψόμετρο μηδέν στα 8.858 μέτρα του Έβερεστ όπου σαν μέλος της «Βόρειας ομάδας» της ελληνικής αποστολής Hellas Everest 2004 καταφέρνει να πατήσει στην κορφή της Στέγης του Κόσμου. Το 2011 αποφασίζει πάλι να αναμετρηθεί με το αγαπημένο του στοιχείο, την θάλασσα. Μετά από 101 χιλιόμετρα και 28 ώρες και 11 λεπτά κολύμβησης καταφέρνει να φτάσει από την Πελοπόννησο στην Γραμβούσα της Κρήτης ολοκληρώνοντας έτσι άλλον έναν άθλο. Τώρα τον περιμένουν τα 240 ανελέητα χιλιόμετρα μέσα στην καυτή άμμο της Σαχάρας. Ευχόμαστε να ολοκληρώσει με επιτυχία και αυτή την προσπάθεια!

 

 

Η μεγάλη είδηση όσον αφορά τις συμμετοχές στον αγώνα δεν είναι άλλη από την μεγάλη επιστροφή του Lahcen Ahancal! Ο Μαροκινός ήρωας του αγώνα επιστρέφει μετά από απουσία 6 ετών και προφανώς αναμένεται η συμμετοχή του με τεράστιο ενδιαφέρον παρότι όπως ο ίδιος αναφέρει ότι «στόχος του δεν είναι να τρέξει τόσο ανταγωνιστικά όσο ανθρώπινα» βάζοντας σαν στόχο πια τις 20 συμμετοχές στον αγώνα. Θυμάται χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που όντας ένας «απλός» νομάδας είδε 23 περίεργους τύπους πριν 30 χρόνια να ξεκινούν την περιπέτειά τους : «Κοίταζα τότε με περιέργεια και θαυμασμό τους 23 αθλητές στην πρώτη έκδοση του αγώνα το 1986. Από τότε ονειρευόμουν ότι εγώ, ένα παιδάκι νομάδας, έτρεχα στον αγώνα. Αυτή μου η επιθυμία έδωσε τέτοια ώθηση στην ζωή μου και μου δημιούργησε ένα απίστευτο πάθος για τον αθλητισμό ώστε επτά χρόνια μετά το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Σε αυτόν τον αγώνα χρωστάω το ότι είμαι αυτός που είμαι σήμερα…»

 

Εκτός από τους συνήθεις ύποπτους Mohamad Ahansal και Salameh Al Aqra που θα δώσουν και φέτος το παρών σπουδαία ονόματα που είναι πιο γνωστά σε εμάς θα είναι και αυτά εκεί: Antoine Guillon (πρώτη συμμετοχή), Christophe Le Saux (10ος - 2014, 9ος - 2013, 6ος - 2012, Carlos Sa (4ος - 2014, 7ος - 2013. 4ος - 2012 and 8ος - 2011), Dave Mackey (πρώτη συμμετοχή). Στις γυναίκες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: Οι Laurence Klein, Meghan Hicks και Liza Howard θα δώσουν μία πραγματική μάχη που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Ειδική όμως αναφορά χρειάζεται και στην εκπληκτική 4άδα που θα γιορτάσει και αυτή φέτος τα 30α γενέθλια του Marathon des Sables. Οι Γάλλοι Christian Ginter, Francois Cresci, ο Μαροκινός Karim Mosta και ο Ιταλός Paolo Zubani αποτελούν τους "Μαθουσάλες" του αγώνα αφού ο μεν Ginter μετράει 27 συμμετοχές ενώ οι υπόλοιποι τρεις από 26! Πως θα γινόταν να χάσουν αυτόν;

 

Για το τέλος όμως κρατήσαμε το καλύτερο. Ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές του 20ου αιώνα, ο Βρετανός Sir Ranulph Fiennes θα είναι και αυτός στην γραμμή της εκκίνησης του 30ου MdS. Ο Sir Ranulph Fiennes ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε και στον Βόρειο και στον Νότιο Πόλο από ξηράς και ο πρώτος που διέσχισε την Ανταρκτική πεζός. Το 2009 σε ηλικία 69 ετών ανέβηκε στο Έβερεστ ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1984 το Guinness Book of World Records τον χαρακτήρισε σαν τον σπουδαιότερο εν ζωή εξερευνητή.Το γεγονός ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και η εγχείρηση διπλού bypass δεν τον εμπόδισαν να τρέξει επτά μαραθωνίους σε επτά ημέρες σε επτά ηπείρους κατά το Land Rover 7x7x7 Challenge συγκεντρώνοντας χρήματα για τον φιλανθρωπικό οργανισμό British Heart Foundation. Ο 71χρονος πια Fiennes θα τρέξει φέτος με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του Βρετανικού Ιδρύματος Marie Curie. Έχει βάλει στόχο ζωής να συγκεντρώσει 20 εκατομμύρια λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Του απομένουν μόνο τρία για να ολοκληρώσει τον σκοπό του… Μεγάλα μαθήματα ζωής από Μεγάλους Ανθρώπους…

 

Sir Ranulph FiennesSir Ranulph Fiennes

 

Ο Marathon des Sables είναι τα δύο τελευταία χρόνια αγώνας της σειράς Ultra Trail World Tour στην οποία ανήκουν μερικοί από τους δημοφιλέστερους αγώνες αντοχής και βουνού παγκοσμίως. Φέτος θα διεξαχθεί από τις 5 έως και τις 10 Απριλίου και αναμένεται βέβαια με τεράστιο ενδιαφέρον. Θα μας καθηλώσει και θα μας κάνει να ονειρευόμαστε τις δικές μας περιπέτειες στο βουνό, στην θάλασσα, στην άμμο, παντού…. Μήπως έχει σημασία;

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Πρόβλημα με τα νύχια των ποδιών (4 Δημοσιεύσεις)
  • Τα δάκτυλα σου δεν πρέπει να ακουμπούν κατά το τρέξιμο στο μπροστά μέρος. Μεγαλύτερο νούμερο και σωστό δέσιμο για να μην φεύγει το πόδι μπροστά στις κατηφορες. Τι νούμερο φοράς κανονικά και τι νούμερ
  • flaming arrow
  • 17/10/2017 21:42
  • ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΡΟΛΟΙ SUUNTO AMBIT 3 PEAK (1 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα , Πωλείται suunto ambit 3 peak σε τιμή 250 ευρώ σε άριστη κατάσταση και με πολύ λίγες προπονήσεις . Αγρατζούνιστο και πάρα πολύ καλά φροντισμένο όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες( Παρακαλ
  • patsiarikas.d
  • 17/10/2017 15:24
  • Salewa Ice Axe Tec X Hammer Review - Παρουσίαση (1 Δημοσιεύσεις)
  • Ελπίζοντας να έρθει σύντομα ο χειμώνας, είναι καιρός να ξεσκωνίσουμε ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο της χειμερινής ορειβασίας, την ορειβατική σκαπάνη ή αγγλιστή Ice Axe, ή βαρβαριστή Πιολέ. Ολοκληρω
  • JohnLux
  • 17/10/2017 08:59
  • Ε.Ο.Σ ΆΡΤΑΣ ΔΙΆΣΧΙΣΗ: Τρικλάριο - Πρέσπες (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πάνω από τη Μικρή Πρέσπα δεσπόζει ένα από τα λιγότερο γνωστά και περπατημένα βουνά της πατρίδας μας, το Τρικλάριο ή Σφήκα όπως αλλιώς ονομάζεται. Η κύρια κορυφή του βουνού είναι γνωστή με το όνομα Μπά
  • Glampros
  • 17/10/2017 01:46
  • Γιατί οι δρομείς γίνονται ολο και πιο αργοί; (1 Δημοσιεύσεις)
  • Μια τεραστίων διαστάσεων στατιστική ανάλυση από αγώνες στις ΗΠΑ διαπιστώνει πως «το αργόν και χάριν έχει» Ο Γιενς Γιάκομπς Αντερσεν το πρωτοπαρατήρησε πριν από μερικά χρόνια. Εμπειρος δρομέας αντοχ
  • stibens1967
  • 12/10/2017 16:08

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Rodopi AdvenduRun 2017 - μια ματιά στο παρελθ…

Rodopi AdvenduRun 2017 - μια ματιά στο παρελθόν, ένα βλέμμα στο μέλλον

Πόσο δύσκολο να αφήσεις την αχόρταγη καθημερινότητα για να αποτυπώσεις πατώντας μερικά πλήκτρα όλα αυτά που έχεις νιώσει, που έχουν ξετυλιχθεί μπροστά στα μάτια σου όλα α...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration