Ιστορική επίδοση και ρεκόρ διαδρομής στο Σπάρταθλον ο Φώτης Ζησιμόπουλος, μεγάλο ρεκόρ γυναικών από την Αμερικανίδα Camile Herron! Καταπληκτικές επιδόσεις στην κορυφή!

Ιστορική μέρα η σημερινή για τον χώρο του ultra running, για το Σπάρταθλον και φυσικά για τον Φώτη Ζησιμόπουλο, αφού κατάφερε όχι μόνο να σπάσει το ασύλληπτο ρεκόρ του Γιάννη Κούρου (20.25) που κράταγε από το 1984, αλλά να γίνει και ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του μεγάλου και ιστορικού αγώνα που κατέβηκε τις 20 ώρες με χρόνο τερματισμού 19.55.02. Επιπρόσθετα ο Φώτης Ζησιμόπουλος γίνεται ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία του αγώνα που έχει τρεις συνεχόμενες νίκες, μαζί με τον μεγάλο Αμερικανό Scott Jurek (2006, 2007, 2008).

 

Τρομερό ρεκόρ όμως και στις γυναίκες, μετά από μια καταπληκτική μάχη μεταξύ της Αμερικανίδας Camile Herron και της “δικιάς” μας – αφού μένει μόνιμα στη Μάνη – Φινλανδής Noora Honkala, που κατέληξε σε νίκη της Αμερικανίδας αθλήτριας με χρόνο ρεκόρ 22.35.25, πάνω από 2 ώρες κάτω από το ρεκόρ διαδρομής γυναικών το οποίο κατείχε από το 2017 η Πολωνή Patrycja Bereznowska (24.48). Η Αμερικανίδα αθλήτρια τερμάτισε μάλιστα στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης. H Honkala κατέβηκε και αυτή το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής, αφού τερμάτισε σε χρόνο 23.22.56, στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης. Τρίτη γυναίκα τερμάτισε η επίσης Φινλανδή lipiäinen Satu με χρόνο 23.48.28, επίσης κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής. Το ότι και οι τρεις πρώτες γυναίκες έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής, δείχνει το επίπεδο του φετινού αγώνα.

Δεύτερος στη γενική κατάταξη τερμάτισε ο εξαιρετικός Νοιρβηγός Holvik Simen, o οποίος στα πρώτα περίπου 100 Κm έδινε μάχη με τον Φώτη Ζησιμόπουλο κρατώντας τη διαφορά στο μισάωρο, αλλά μετά έμεινε πιο πίσω, τερματίζοντας όμως δεύτερος με εξαιρετικό χρόνο 22.17.17, τον δέκατο στην ιστορία του αγώνα. Τρίτος άντρας (πέμπτος γενικής) τερμάτισε ο Αργεντινός Martinez Roman Fernando Andres με χρόνο 23.32.53.

Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Γιώργο Δημουλά, ο οποίος με μια σταθερή κούρσα τερμάτισε στην 9η θέση της γενικής κατάταξης (δεύτερος Έλληνας) με χρόνο 24.13.48.

Πρώτη Ελληνίδα η Μάρθα Ξηροφώτου, η οποία τερμάτισε με χρόνο 29.14.16 (38η γενικής), ο οποίος αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επίδοση Ελληνίδας αθλήτριας μετά το 28.36.15 της Τζο Μαντά το 2018.

Οι τερματισμού συνεχίζονται στο Σπάρταθλον και μπορείτε να τους βλέπετε στο link: https://my.raceresult.com/247405/?fbclid=IwAR1kuhnmZvdf0dpX1ssZBfm9h-S8AGeNFv1pQsMA2nvq_Buypv50BDiZWRc

 

ΥΓ .. Για έναν τόσο ιστορικό αγώνα όπως το Σπάρταθλον, να μην δουλεύει σωστά το live στο 2023 και ακόμη και ώρες μετά τους τερματισμούς να δίνει λάθος σειρά και χρόνους στους πρώτους αθλητές, είναι επιεικώς απαράδεκτο!

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ